Incursiune în țara Marelui Nimic
Scris de Moisei Corina • 16 April 2021 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Gabriel Klimowicz
Rating:

Editura: Tritonic
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 466
ISBN: 978-606-749-447-1
Se spune, pe bună dreptate, că realitatea este cea mai bună sursă de inspirație pentru autorii contemporani. Este suficient să deschizi buletinul de știri sau paginile ziarelor online pentru a găsi minim câteva zeci de subiecte din care să creezi un roman sau un volum de proză scurtă. Dar cum să transformi această realitate într-un roman cu adevărat bun? Se pare că formula unui succes parțial a descoperit-o Gabriel Klimowicz prin romanul său de factură empirică Străinul din țara Marelui Nimic, apărut la editura Tritonic.
Scris într-o manieră alegorică, romanul reflectă societatea românească contemporană în cele mai abisale reprezentări: o comunitate coruptă, vândută cu trup și suflet unor idealuri învechite, împotmolită în moravuri ușoare. În mijlocul tuturor se află jurnalistul și scriitorul Vlad Lotocki, un om de o verticalitate și demnitate deosebită, care este gata să își apere principiile existențiale chiar și în fața tăvălugului numit România modernă. Romanul nu-l prezintă în pielea unui super-erou și nici nu-i iartă păcate umane, ci dimpotrivă îl arată așa precum este: un pion în mijlocul unor avalanșe de evenimente care reflectă ridicolul și absurditatea națiunii.
Klimowicz se aventurează, în calitatea sa de scriitor pe un făgaș destul de temerar, deoarece își rezumă practic întreaga carte în primele câteva pagini. Țara Marelui Nimic este un loc al disperării și a convalescenței morale, un loc în care fiecare personaj este aidoma unei mici roți, puse în funcțiune de lipsa de scrupule și de dorința avidă de putere. Neînfricata abordare pe care autorul o are față de actele de corupție, repartiția zonelor de influență, imixtiunea Bisericii în actele de gestiune politică, fac din prezentul roman o experiență literară neobișnuită.
Ceea ce țin neapărat să vă spun este că Străinul din țara Marelui Nimic nu respectă canoanele clasice ale literaturii contemporane. Este mai curând un roman cu tentă jurnalistică, un soi de anchetă, care cuprinde în sine toate evenimentele șocante ale României contemporane. Reinterpretarea incendiului de la Colectiv, portretizarea arestului unui politician influent sau moartea unui copil sfâșiat de câini vagabonzi – toate au devenit părți dintr-o adevărată schemă narativă, iar personajele trasate de Klimowicz sunt demne de o fabulă contemporană.
Lucrarea este oportună pentru înțelegerea fără cosmetizare a realităților în care co-existăm. Totuși, romanul are și o parte mai puțin accesibilă cititorilor nepregătiți pentru un astfel de stil. Mă refer aici la limbajul complex, datorat probabil pregătirii profesionale a autorului, iar tenta profund jurnalistică poate știrbi puțin din fluiditatea textului. Cu toate acestea, experiența de a lectura prezentul roman a meritat întreaga investiție de timp și energie.