(ediţia în limba engleză)
Situată într-un ilustru secundat în spatele Chinei, dezvoltarea Indiei nu este mai puţin parte a ascensiunii Asiei. Ascensiune care încet dar sigur va remodela o ordine culturală şi geostrategică bazată încă pe occidento-centrism. Mai mult decât oricare alt spaţiu, India a reprezentat visul european de cucerire, mântuire şi găsire a celuilalt. Nu reprezintă India capătul expediţiei lui Alexandru în Orient?! Descoperirea Americii ca popas în drumul către Indii nu este oare omagiul pe care destinul îl aduce accidentului?! Expresia de "Indiile spiritului" regăsibilă la scriitorul american Allan Bloom certifică mărturia tânjiri după un paradis supra-material.
Înecată mult timp în mareea metafizicii, imaginarul european şi occidental află în India blazonul unei noi superputeri care nu se mai supune ca în trecut dorinţelor sale şi care îşi doreşte un loc la masa celor mari. Literaturii tradiţionale despre spiritualitatea sanscrită şi hindusă i s-a adăugat de ceva vreme o tot mai consistentă aplecare către dimensiunile practice ale ascensiunii Indiei către zenit. În sensul respectiv, lucrarea lui John Farndon este binevenită publicului românesc vag şi confuz fascinat de lumina Orientului şi încă ne-racordat la realităţile geopolitice ale Asiei.
[Citeşte mai mult pe secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie]
Categorie: Economie | Autor: John Farndon | Editura: Litera Internațional
Camelia spune:
21 July 2009 | 7:04 pm
Buna! Am citit si eu cartea acum vreo 2-3 luni. E foarte buna, atat din punct de vedere informational (gasesti foarte multe informatii), dar si structura informatiei.
Mi-a placut foarte mult!