bookblog.ro

Inteligența artificială în slujba speculațiilor financiare

Scris de • 23 May 2013 • in categoria

Titlu: Factorul groazei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-724-425-3
Cumpara cartea

„Ne-am imaginat că ele [computerele], mai precis roboții, o să preia treburile casnice, o să-și pună șorțuri și o să trebăluiască în locul nostru ca niște menajere, făcând ordine în casă și lăsându-ne să ne bucurăm de timpul nostru liber. În realitate s-a întâmplat taman invers. Avem mână de lucru lipsită de inteligență, care se ocupă în continuare de aceste treburi casnice simple, adesea cu un program de lucru prelungit și pe bani puțini. În schimb cei pe care i-au înlocuit calculatoarele aparțin claselor educate: traducătorii, tehnicienii medicali, funcționarii juridici, contabilii, brokerii.”

Cumpără titlul în engleză

Pe fondul unei crize economice reale, cea din Grecia din 2010, care a afectat întreaga lume, reușind să pună la pământ Bursa din New York, Robert Harris creează o intrigă SF extrem de realistă, în pofida contradicției celor doi termeni. Ceea ce el imaginează în Factorul groazei, este nu doar posibil, ci și probabil. La zeci de ani de la prima abordare a conceptului de inteligență artificială în cărțile SF, autorul reușește să scrie un roman coerent, plauzibil și care chiar ar putea pune pe gânduri omenirea. Anvergura proiectului acestei cărți poate fi sesizată din secțiunea de Mulțumiri de la sfârșit, în care este dezvăluită colaborarea autorului în vederea scrierii romanului cu brokeri financiari, specialiști în finanțe de la grupuri financiare internaționale celebre, precum și cu doctori în fizică ce au luat parte activ la proiectul Marelui Accelerator de Hadroni de la CERN, cu polițiști care i-au prezentat Geneva din perspectiva oamenilor de ordine sau cu medici din cadrul Spitalului Universitar din Geneva, care l-au pus în temă pe autor cu privire la câteva aspecte și proceduri medicale importante pentru scrierea acestui roman.

Ideea principală este destul de simplă și întâlnită frecvent în lumea brokerilor de bursă, fiind consecventă cu ideea exprimată în citatul introductiv pe care l-am oferit: colectarea, sintetizarea, analizarea și utilizarea în sistem digital a datelor existente pe Internet în rețelele specializate, în vederea stabilirii cât mai exacte a tendințelor pieței pentru tranzacționarea fondurilor în condiții de risc cât mai minimizat și eficiență cât mai ridicată. Deși sună deosebit de tehnic, principiul este relativ ușor de înțeles. Autorul creează o povestire în jurul unui personaj care a reușit să pună la punct o aplicație de computer care creează algoritmi de tranzacționare a activelor fondului de hedging pe care îl administrează, astfel încât, în urma speculării eficiente a tendințelor pieței, să obțină profit maxim. Acest gen de aplicații există deja și sunt utilizate constant. Ceea ce aduce nou Robert Harris însă, este principiul de autoînvățare. Acest principiu stă practic la baza dezvoltării inteligenței artificiale, care este un nonsens fără o asemenea capacitate.

Romanul se înscrie în categoria thriller și este scris cu un entuziasm deosebit, acest aspect oferindu-i o calitate foarte râvnită: credibilitatea. Primul care pare să creadă cu adevărat ceea ce scrie este chiar autorul. În felul acesta, în primul rând, reușește să convingă. Titlul original este The Fear Index, care sugerează, mult mai mult decât traducerea pentru care a optat editorul, domeniul în care acțiunea are loc. Combinația dintre lumea bursei, în care se învârt cu adevărat averile lumii, și tehnologia IT este, practic, garanția unei rețete de succes pentru un roman care se vrea să fie thriller. Ritmul romanului crește treptat, ajungând în final să fie de-a dreptul exploziv. Cercetările pe care Robert Harris le-a făcut pentru a scrie această carte îi conferă o senzație de realism. Detaliile pe care le oferă atunci când descrie tranzacțiile bursiere precum și corelarea acțiunii cu un eveniment real ajută la crearea acestei senzații. În plus, personajului principal fiind un savant, doctor în fizică, i se atribuie un anumit tip de gândire, foarte probabilă pentru un astfel de om. Spre exemplu, codul PIN preferat pentru alarmă nu este vreo dată importantă sau inițialele vreunui nume, ci „cel mai mic număr care poate fi exprimat ca sumă a două cuburi în două modalități diferite”, respectiv 1729.

Fiecare capitol începe cu un motto, cele mai multe dintre acestea fiind luate din operele lui Charles Darwin, foarte potrivită alegere de altfel, considerând că tema principală a romanului tratează dezvoltarea inteligenței artificiale. Totuși, mai există motto-uri inspirate și din operele altor autori sau din discursurile unor personalități, cum ar fi celebrul titlu de carte „Numai paranoicii supraviețuiesc”, scrisă de Andrew Grove, CEO al companiei Intel, sau și mai celebra „Nu poate dura la nesfârșit. Creșterea exponențială va atinge apogeul care va declanșa dezastrul”, a lui Gordon Moore, Președinte emerit al companiei Intel, autorul „legii Moore” (perimată în acest moment, dar de actualitate în 2011, când a fost scris romanul).

În ce privește personajele, ele sunt din păcate create oarecum incoerent. Fie că sunt personaje colective, cum ar fi quanții sau individuale, precum doctorul Alexander Hoffman, soția acestuia, Gabrielle, sau partenerul lui de afaceri, Hugo Quarry, tuturor le sunt oferite mai multe personalități pe parcursul desfășurării acțiunii, deși romanul relatează evenimente care au loc în nu mai mult de 24 de ore. Este foarte adevărat că sunt 24 de ore foarte intense, însă acest lucru nu cred că este suficient pentru a justifica această inconsecvență.

Factorul groazei este un roman foarte bun, care datorită felului captivant în care a fost scris, ar putea fi citit într-o mini vacanță, sau într-o călătorie care se preconizează a fi plictisitoare. Dacă această recenzie nu v-a convins, vă invit să urmăriți trailer-ul oficial (da, i-au făcut trailer) al cărții

  • Plusuri

    Ritmul relatării acțiunii și vasta documentare pe care a întreprins-o autorul pentru scrierea acestui roman, fac din el un roman captivant, credibil, garantând o lectură plăcută.

  • Minusuri

    Personajele sunt oarecum inconsecvente. Când foarte sociale, când bizare, așa cum ne-am obișnuit că ar trebui să fie geniile, acestea își schimbă caracterul de la apariție la apariție. Totuși, această scăpare nu reușește să umbrească deloc calitatea romanului.

  • Recomandari

    Recomand Factorul groazei fanilor genului thriller, dar și celor ai genului SF și anticipație. Romanul abundă de detalii specifice lumii brokerilor de bursă, deci e posibil să fie apreciat și de cei care activează în acest domeniu.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro