bookblog.ro

Întoarcerea la copilărie – Cavalerii Pardaillan

Scris de • 24 August 2015 • in categoria ,

Titlu: Cavalerii Pardaillan vol.1 + vol.2
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 352 + 352
ISBN: 978-606-741-432-5 + 978-606-741-433-2
Cumpara cartea

Am salutat cu un zâmbet larg hotărârea Editurii Litera de a publica întreaga colecție de aventuri a cavalerilor Pardaillan, aventuri de care m-am bucurat și copil fiind, fără a le găsi, însă, în formula completă.

Pentru a începe cu începutul, nu citisem cele două volume care deschid seria. Am fost foarte încântată să descopăr de unde pornește totul: într-un total de aproximativ 700 de pagini, se desfășoară povestea tragică, și totuși foarte romantică, a lui Jeanne de Piennes, fiica unui nobil de țară, și a lui François de Montmorency, sortit să devină, ulterior, mareșal al Franței.

La fel ca în mai toate poveștile medievale, cele două personaje se iubesc, însă iubirea lor e condamnată: tații lor sunt rivali, iar încercările îndrăgostiților de a se impune în fața sorții sunt zădărnicite de o sumă de evenimente nefericite, printre care amestecul nedorit și complet neavenit al fratelui lui François, Henri, dornic și el să obțină favorurile Jeannei.

La vremea aceea, cavalerul Pardaillan-tatăl era un mercenar dispus să își ofere serviciile oricui dădea mai mult, iar fiul, doar un copil. Cei doi sunt, de altfel, separați curând după aceea, și se regăsesc, după multe peripeții, luptând în tabere diferite, pentru cauze care nu le aparțin.

Protagoniștii sunt aventurieri care lasă deseori spada sau pumnul să vorbească, preferând să pună întrebări doar după aceea. Totuși, ne vine ușor să ne atașăm de ei, fiindcă sunt oameni simpli, simpatici și deschiși, reeditări dintr-o epocă similară muschetarului D'Artagnan.

Personal, găsesc că farmecul acestor aventuri constă, mai ales, în prezența unor personalități istorice care au existat cu adevărat, și care prind viață între paginile romanului. Nu recomand nimănui să își bazeze cunoștințele de istorie a Franței pe scrierile lui Zevaco, însă multe dintre evenimentele descrise, fie central, fie doar ca fundal, sunt reale, iar personajele poartă mereu cu ele un sâmbure de adevăr.

Pentru a oferi doar câteva exemple, aceste prime două volume sunt onorate de prezența activă a Caterinei de Medici, a sfetnicului său, Ruggieri, a fiului său, Carol al IX-lea, regele Franței, sau a unor curteni de marcă precum de Guise sau amiralul Coligny. Povestea se petrece pe fundalul agitat al războaielor religioase din Franța secolului XVI, iar masacrul hughenoților, de exemplu, este deja prevestit între cele 700 de pagini de început ale seriei.

Umor, capă și spadă, răsturnări de situație și o scriere fluentă, acestea sunt ingredientele care recomandă Cavalerii Pardaillan drept o lectură de concediu sau vacanță mai mult decât potrivită. Iar dacă, după ultima pagină, vă întrebați ce se va întâmpla cu personajele deja îndrăgite, aflați că urmează alte nouă volume.

 • Plusuri

  Descriere romanțată a multor evenimente istorice importante, dar și portret al societății franceze a secolului XVI, Cavalerii Pardaillan este o lectură potrivită pentru toate vârstele.

 • Minusuri

  Scrierea lui Zevaco nu este tocmai literatură de înaltă calitate. Nu vă așteptați la un al doilea Balzac.

 • Recomandari

  Pasionații de istorie și de aventură vor găsi, cu siguranță, mulțumire între paginile acestor cărți.

Categorie: , | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Rodica Gavril spune:

  Iulia mi-a readus in memorie aceste carti, pe care le-am citit, cu nesat, in adolescenta, desi nu am avut arunci norocul de a dispune de intreaga serie si de a intelege si aprecia intregul ansamblu. Tot ea m-a incurajat sa le achizitionez, asa incat luna august a fost dedicata acestei serii. Sigur ca Iulia a sesizat exact plusurile si minusurile ei, dar lectura este usoara si placuta, aventurile pline de suspans, iar paginile cartilor sunt pline de istoria acelei perioade, care poate fi mai usor inteleasa si conectata la evenimentele anterioare si care au urmat. In totul, o recenzie care surprinde esenta si care ii indeamna pe toti, tineri si adulti, la o lectura placuta!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro