bookblog.ro

Între explorarea necunoscutului și explorarea de sine

Scris de • 8 December 2012 • in categoria

Titlu: Rendez-vous cu Rama
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 263
ISBN: 978-606-579-417-7
Cumpara cartea

Omul față în față cu necunoscutul – o poveste despre explorarea unei lumi din afara universului știut de omenire, chiar dacă anul este 2077, iar jumătate din sistemul solar a fost colonizat. O poveste despre limite, frici și natura umană.

Astronomii epuizaseră de multă vreme mitologia greacă și pe cea romană; acum se foloseau de panteonul hindus. În felul acesta, 31/439 fusese botezat Rama. , astfel începe povestea unui obiect neidentificat ce intră în sistemul solar, care se cere explorat din frică și curiozitate, după cum stabilește Consiliul Consultativ Spațial. Rama se dovedește a fi un obiect artificial, creat de o civilizație cu aptitudini superioare umanității, care le oferă motive de bucurie și stupefacție deopotrivă astronauților de pe Endeavour (nava trimisă pentru a explora Rama), dar fiori reci ori palpitații pline de vanitate birocraților din consiliu, dornici să se afirme sau să își dea peste nas „în interesul științei”.

O carte ce provoacă imaginația cititorului, Rendez-vous cu Rama prezintă, în același timp, povestea comandantului Norton și a colegilor săi de pe Endeavour, dovedind, încă o dată, cât de versatilă este natura umană și cât de fină este limita dintre curaj și nebunie. Explorarea lui Rama devine explorarea fiecăruia dintre ei, o călătorie exterioară și interioară în același timp, plină de revelații și întrebări existențiale. De altfel, narațiunea se complică în momentul în care acest obiect gigantic artificial începe să își dezvăluie din secrete, prezentând munți, oceane, orașe sau viață (însă nu viața cunoscută oamenilor, ci una pe care merită să o descoperiți singuri, citind romanul), pentru ca, în final, să producă mai multe întrebări decât răspunsuri.

Dacă nimic nu este ceea ce pare, istoria se repetă chiar și în anul 2077, când birocrații lui Arthur C. Clarke (romanul este scris, de altfel, în 1973) nu reușesc să cadă de acord în privința intențiilor lui Rama și par să fie pregătiți să îl distrugă, cu riscul de a sacrifica echipajul de pe Endeavour. Chiar dacă omenirea a colonizat planetele Marte ori Mercur și numeroși sateliți din sistemul solar, începând cu Luna, totuși pare să repete aceleași greșeli atunci când e pusă, din nou, în fața necunoscutului. Din acest punct de vedere, romanul poate fi citit în cheie reflexivă, poate chiar filosofică, întrucât imaginarea viitorului pune întotdeauna și probleme de moralitate.

În ceea ce privește scriitura, romanul abundă în detalii științifice și tehnice, ca orice clasic al literaturii SF, însă acestea se îmbină cu ritmul din ce în ce mai alert al desfășurării acțiunii, zugrăvind „imagini” tot mai clare în fața cititorului. La acestea se adaugă numele sugestive ale capitolelor și sfârșitul mai mult sau mai puțin așteptat, făcând din narațiune o „întâlnire” de neratat, mai ales pentru fanii genului. În cele din urmă, Rama, simbol hindus al umanității prin excelență, devine cel ce pune sub semnul întrebării însăși natura acesteia...ori poate este doar simbolul schimbării ce marchează întreg sistemul solar.

  • Plusuri

    Imaginația predictivă, atenția la detalii și modul în care se construiește suspansul

  • Recomandari

    Pasionaților de SF, astronomie sau expediții

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro