Istoria unei schimbări de identitate
Scris de Raluca Elgyar • 7 January 2019 • in categoria Istorie
Autor: Jean Des Cars
Rating:

Editura: Trei
Anul aparitiei: 2018
Traducere: Monica Grădinaru
Numar pagini: 349
ISBN: 978-606-40-0322-5

Am putea spune ca nimic nu este mai britanic decât... familia regală britanică... și totuși, istoria poate contrazice cu ușurință această afirmație. În data de 17 iulie 1917, regele George al V-lea anunța faptul că renunță pentru sine și pentru familia sa la toate titlurile și demnitățile germane, fiind cunoscuți din acel moment sub numele de Casa și Familia de Windsor.
Această spectaculoasă schimbare de identitate este analizată în amănunt în cartea lui Jean des Cars – Saga Dinastiei de Windsor, ca și întreg parcursul familiei regale britanice, de la Imperiul Britanic care domina lumea în 1914 și până la Commonwealth-ul zilelor noastre, de la abdicarea regelui Edward al VIII-lea pentru femeia iubită, la mediatizata căsătorie a Prințului William cu fermecătoarea Kate Middleton. Un drum lung, interesant, cu obstacole și realizări, cu personalități fascinante și „rebeli fără cauză”, trasat cu binecunoscuta-i măiestrie de către Jean des Cars.
Dar, să ne întoarcem la momentul iulie 1917. Primul Război Mondial durează deja de trei ani. În Rusia, vărul regelui George al V-lea a abdicat și întreaga sa familie va sfârși sub gloanțele bolșevice. Însuși regele britanic, al treilea din Casa de Saxa-Coburg și Gotha, este văr primar al Kaizerului și german de origine. Situație complicată atunci când țara peste care domnești este în război cu Imperiul German. George al V-lea înțelege că trebuie făcut ceva pentru a salva dinastia și are ideea genială de schimba numele familiei sale în... Windsor. Mai britanic de atât nici că se putea... „Windsor este par excellence reședința suveranului, asociată mai îndelung decât oricare altă reședință regală cu bucuriile și cu vieților regilor și reginelor Angliei”.
Numele de Windsor va marca un început și va face istorie. Va fi asociat și cu scandalul abdicării Regelui Edward al VIII-lea în 1936, an ce va marca succesiunea a trei regi: George al V-lea, Edward al VIII-lea și George al VI-lea. O mare parte a cărții lui Jean des Cars este dedicată episodului Edward – Wallis Simpson. Povestea acestui cuplu este deja foarte bine cunoascută, s-au scris cărți, s-au făcut filme, documentare, s-au desecretizat documente care lămuresc multe dintre umbrele acestui episod din istoria monarhiei britanice. Jean des Cars reușeste să construiască o perspectivă obiectivă și echilibrată asupra personajelor acestui moment, punctată uneori de o fină ironie, care dezvăluie cititorului păreri personale ale scriitorului.
Cartea se citește cu ușurință și îmbină în mod fericit datele istorice cu anecdote și elemente inedite despre istoria monarhiei britanice.
Dincolo de longevitatea remarcabilă a dinastiei de Windsor, de modul fascinant în care au știut să se adapteze istoriei și timpurilor și să transforme instituția monarhică într-un puternic brand britanic și global, se remarcă portretele excepțional conturate ale celor care au făcut posibile toate acestea, prin modul exemplar în care au pus datoria în fața oricăror considerente personale: Regele George al VI-lea și actuala suverana, Regina Elisabeta a II-a. Exemple de forță și sacrificiu pe care istoria le va reține cu siguranță.
-
Plusuri
Stilul narativ binecunoscut al lui Jean des Cars care transformă istoria într-o poveste fascinantă.
Informații inedite despre diferite momente ale istoriei britanice. -
Recomandari
O lectură interesantă, inteligentă despre cea mai importante familie regală din istoria ultimelor secole.
Zinaida Strinu spune:
7 January 2019 | 5:32 pm
Abia aștept să citesc această carte! Mulțumesc pentru recomandare! Nu este prima pe care o urmez și sunt tare mulțumită!