bookblog.ro

Isus și Iuda

Scris de • 2 October 2023 • in categoria

Titlu: Isus și Iuda
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 72
ISBN: 978-606-097-183-2

Eseul de față reprezintă prima operă postumă a lui Amos Oz, marele scriitor israelian care a încetat din viață pe data de 28 decembrie 2018. Fiind, de fapt, un fel de „preambul” al cărții care abordează aceeași temă, Iuda, volumul de față este un eseu care urmărește relația dintre iudaism și creștinism, într-o manieră personală autorului.

O relație care, pe fonduri religioase, a fost și încă este profund perturbată. Cu o valență culturală aparte, plină de învățături și păreri fundamentate din experiența de viață a autorului, respectiv din scrierile și înțelepciunea fratelui bunicului său, Joseph Klausner, Isus și Iuda surprinde modul în care Amos Oz – dar nu numai – a perceput cele povestite în Evanghelii.

Poate datorită ignoranței mele asupra subicetului, volumul de față a fost o lectură interesantă, dar care nu a reușit să mă convingă. Isus și Iuda a devenit, în schimb, o lectură mult mai relevantă atunci când am citit și romanul Iuda, al aceluiași autor. Motiv pentru care cred că cele două cărți „vin la pachet”, sau „ar trebui citite  la pachet”.

Poate dacă aș fi știut mai multe, implicit dacă aș fi fost mai interesat de subiectul acesta, aș fi apreciat lectura, cu tot ce presupune aceasta, la adevărata valoare. În schimb, mă bucur că am această carte în bibliotecă și că o pot împrumuta și altor persoane – chiar interesate de subiect –, astfel încât să le ofer, poate, o perspectivă nouă asupra „învățăturilor de peste timp”.

Text scris de Andrei Cioată.

 • Plusuri

  O analiză atentă, relevantă, a narațiunilor din Evanghelii.

 • Minusuri

  O lectură „nișată”, potrivită îndeosebi celor interesați de acest subiect.

 • Recomandari

  Celor care vor să descopere o altă perspectivă asupra învățăturilor creștine.

Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


  Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro