bookblog.ro

Iubire, cărți și obsesii

Scris de • 27 July 2017 • in categoria

Titlu: Marele Gorsky
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 198
ISBN: 978-606-779-093-1

Am citit Marele Gatsby când aveam, cred, paisprezece ani, într-o vară, așezată într-un șezlog din curtea casei bunicilor mei. Îmi amintesc și acum impresia puternică pe care mi-a lăsat-o cartea și zilele toride de vară se asociază în mintea mea și cu scenele create cu măiestrie de F.S. Fitzgerald. 

Când am văzut în rafturile librăriilor Marele Gorsky, evident că gândul mi-a zburat la romanul-cult american. Un trigger suficient ca-mi trezească curiozitatea și m-am întrebat imediat cât curaj trebuie să ai ca scriitor să te aventurezi într-un re-make ale unei atât de celebre povești. Însă citind cartea, am înțeles că dincolo de aparentul curaj al Vesnei Goldsworthy, romanul stă într-un mod fermecător pe propriile lui picioare.

Londra secolului XXI – unde se petrece acțiunea din Marele Gorsky – nu este cu nimic mai prejos decât New York-ul anilor nebuni ai jazz-ului. Personajele create de Goldsworthy sunt complexe și interesante, învelite cu grijă în mister și contradicții.

Nikola, un refugiat sârb, ajuns la Londra în anii 1990, cu un doctorat în literatură – care se dovește inutil -, dar și cu trauma generată de conflictul iugoslav, lucrează ca librar într-un magazin aflat în pragul falimentului. Descoperă că în Londra „cel mai bine se simt cei care au milioane sau cei care nu au nimic”. Iar el își dorește să facă parte din prima categorie: „Bogăția la care râvneam eu era de tipul celei care te ajută să trăiești... echivalentul a câteva sute de mii de lire pe an care, cumva, realimentează contul de la sine, în timp ce tu mănânci steak au poivre și-ți bei vinul roșu; genul de bogăție care se scurge în cascadă de la generație la generație și se strecoară prin afacerile păguboase și găurile din redingotele roase de molii până când toată lumea uită de unde a venit; bogăția care nu e nici măcar avere, cât mai degrabă un sentiment al îndreptățirii.”

Roman Gorsky, un milionar rus din Londra, îi propune lui Nikola să îi alcătuiască o bibliotecă unică, cu rarități și ediții princeps, fără a ține cont de nicio limită financiară. Intrat în lumea celor foarte bogați, Nikola descoperă deznădejdea, disperarea și nefericirea ascunse sub strălucirea și opulența acestui univers. Iubirea însăși (dintre Gorsky și Natalia) devine obsesie și distorsiune.

Finalul cărții păstrează liniile tragice ale romanului lui F.S. Fitzgerald, dar ceea ce rămâne este o poveste elegantă despre iubire și cărți, despre Londra multiculturală, înșelătoare și minunată.

 • Plusuri

  Stilul narativ elegant al autoarei care dă savoare și ritm cărții.
  O poveste despre iubire, cărți și iluzii omenești.

 • Recomandari

  Probabil una dintre cele mai bune cărți ale ultimilor ani. Vera Goldsworthy este nume de urmărit în peisajul literar contemporan.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Deci este o parafrază la ”Marele Gatsby”? Interesant!

  raspunde

 2. Zina spune:

  Deci este o parafrază la ”Marele Gatsby”? Interesant!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro