bookblog.ro

Iubirea este calea spre Putere

Scris de • 26 April 2018 • in categoria ,

Titlu: Favorita
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 239
ISBN: 978-606-779-239-3
Cumpara cartea

Yasushi Inoue este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori japonezi ai secolulul al XX-lea – a câștigat toate premiile literare importante din Japonia, pare să fie eternul candidat la un Nobel pentru Literatură, a fost tradus în numeroase limbi străine, iar cărțile lui au inspirat scenarii de film.

Favorita, roman de ficțiune istorică, este o mărturie frumoasă a capacității scriitorului de a construi personaje complexe, cu infinită grijă pentru veridicitate și detaliu, cu un amestec perfect uman de pasiuni și frici, de altruism și egoism, de bunătate și cruzime. Povestea de dragoste dintre împăratul Xuanzong și Yang Guifei – un fel de Tristan și Isolda ai Orientului Îndepărtat – oferă toate ingredientele necesare construirii unui univers narativ încântător, puternic vizual și atractiv pentru cititori din spații culturale diferite.

Împăratul Xuanzong, care domnește în China de aproape treizeci de ani, se îndrăgostește de soția fiului său și o aduce la curtea imperială pentru a deveni concubina sa. Deși nu se poate împotrivi dorințelor împăratului și este forțată să își părăseasca casa și soțul, frumoasa Yang Guifei refuză să fie o victimă a circumstanțelor și devine cea mai puternică femeie de la curte. Iubirea împăratului este semnul unui Destin care trebuie să se împlinească.

Yang Guifei navighează cu grație și inteligență pe apele tulburi ale vieții de la curtea imperială, marcată de intrigi, viclenii, dușmani ascunși și prieteni falși. Tânăra temătoare se transformă în cei șaisprezece ani de conviețuire cu împăratul într-una din femeile cele mai puternice și dominatoare ale istoriei chineze. Este favorita și apoi soția prețioasă, aleasă dintre aproape trei mii de femei ale gineceului imperial. Competiția pentru bunăvoința și iubirea împăratului și, în fapt, pentru putere, nu poate fi câștigată doar prin frumusețe fizică. Înțelepciunea, manipularea, atragerea unor alianți puternici, inteligența strategică, toate acestea sunt ingredientele pe care Yang Guifei le folosește și le amestecă cu senzualitate și pasiune pentru a câștiga, dar mai ales, păstra inima unui bărbat.

Dincolo de aceste jocuri de putere, Yasushi Inoue reușește că creioneze în tușe delicate singurătatea, îndoiala, nefericirea și fatalismul care însoțesc victoriile reale și aparente, într-o lume care sacrifică adevărul și autenticul pentru acaparea unor teritorii fizice sau spirituale. Ceea ce rămâne este Destinul unui femei, împlinit, dar niciodată fericit.

 • Plusuri

  Stilul narativ vizual care transformă cartea într-o bijuterie de artă orientală.

 • Recomandari

  O carte despre putere și despre modul în care ea schimbă oameni și destine.

Categorie: , | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Da, se pare că iubirea și puterea nu merg mână în mână…
  Atrăgător, romanul. Îl voi căuta. Mulțumesc pentru frumoasa prezentare!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro