bookblog.ro

Jack. Dintr-o bucată.

Scris de • 13 July 2008 • in categoria

0Autor: Jack Welch
Rating: Jack dintr-o bucată rating - recenzii carti
Editura: Publica

Jack dintr-o bucată - recenzie carti

Sunt puţine persoanele despre care se poate spune că au contribuit la evoluţia managementului mai mult decât Jack Welch. Cel ce a condus timp de 20 de ani General Electric, a făcut însă mai mult decât să ridice o companie, a ridicat oameni.

Jack - Straight from the Gut.

Aşa sună titlul original al cărţii traduse la noi ca "Jack. Dintr-o bucată", o autobiografie completă a celui ce a fost preşedintele uneia dintre cele mai mari companii din lume şi, în mod cert, un lider pe cât de respectat de subalterni, pe atât de hulit şi atacat de presă, de fiecare dată când a făcut o greşeală.

Spun autobiografie completă a preşedintelui GE, şi nu neapărat a omului, fiindcă Jack. Dintr-o bucată. începe povestirea carierei lui Welch odată cu intrarea sa în General Electric şi se termină în momentul în care, în 2001, 20 de ani mai târziu, acesta îşi numeşte succesorul şi părăseşte compania.

A încerca acum să surprind punctele esenţiale ale cărţii ar fi un act de nebunie. Am citit cartea cu pixul în mână, acasă, în metrou, în timp ce aşteptam liftul, în parc şi mergând pe stradă. Însă nu o dată m-am surprins, tot cu pixul în mână, trecând peste zece pagini şi uitând că îmi propusesem să notez idei esenţiale. M-am întors mai târziu la ele, le-am căutat, dar am rămas cu sentimentul că am terminat o carte ce ar fi trebuit citită de două ori. O dată pentru sentimentul de cald, pentru senzaţia de "şi alţii au mai trecut prin asta", pentru sentimentul de bine pe care ţi-l dă lectura unui roman bun şi încă o data pentru extragerea excelentelor concepte de management, concepte ce au ca trăsături fundamentale, comune, doza de nebunie care duce la ruperea pattern-uri şi dorinţa de a performa cu orice preţ.

Obsesia eficienţei

De altfel, Welch a conştientizat acest "cu orice preţ", şi l-a asumat şi l-a plătit. Trei căsnicii, o sănătate precară, operaţii de bypass, toate astea întâmplându-se în timp ce el alegea compania în favoarea oricărei altei părţi din viaţa sa. Întotdeauna mi-a fost greu să înţeleg astfel de oameni; mi s-a părut că pun prea mare preţ pe bani şi am greşit. Nu banii sunt pasiunea lor, ci eficienţa.

O pasiune periculoasă? Poate. Totuşi, o pasiune!

Unul dintre lucrurile care fac din Jack. Dintr-o bucată. o carte bună este modul în care Welch alternează paginile de viziune, de strategie la scară largă, cu pagini în care descrie în amănunt o negociere sau o discuţie importantă avuta cu ani de zile în urmă. Astfel, sunt povestite momente extrem de interesante, o parte dintre ele în premieră.

De exemplu, Jack povesteşte cum în timpul unei negocieri avute cu ungurii de la Tungsram, vorbind prin telefon cu unul dintre oamenii pe care îi trimisese acolo, şi-au dat seama din reacţiile pe care partenerii de negociere le aveau că le sunt ascultate telefoanele. Welch şi negociatorul General Electric discutau ceva seara, iar dimineaţa ungurii acţionau în baza a ceea ce ei discutaseră.

Interesant este că în loc să oprească negocierile, Welch a profitat de asta pentru a le da piste false şi, într-un târziu, au încheiat tranzacţia. În carte există mai multe astfel de povestioare din care se pot învăţa multe.

Două lucruri m-au impresionat profund în cartea lui Jack Welch. Primul este o poveste spusă de soţia lui. În 1995 Jack Welch a avut un atac de cord. E incredibil felul în care a conştientizat totul, cum nu a încetat să ia decizii şi, mai ales, e incredibilă atitudinea pe care a avut-o în faţa morţii. Ajuns la spital, în timp ce medicul încerca să evite o operaţie de moment, Jack, întins pe masa de operaţie striga la el "keep trying". A rezistat, însă câteva luni mai târziu o operaţie pe cord deschis a devenit de neevitat. Welch spune că nu îşi mai aminteşte foarte multe lucruri din acea perioadă, însă soţia lui povesteşte cum în noaptea dinaintea operaţiei, pe la ora 4 dimineaţa, Jack s-a trezit, s-a întors spre ea şi i-a zis:

'Daca se întâmplă ceva, nu-i lăsa să mă decupleze de la aparate. Chiar dacă ei n-or să-şi dea seama, vreau să ştii că eu mă voi lupta din răsputeri aici înăuntru."

Al doilea lucru care m-a impresionat este modul în care vorbeşte despre oamenii cu care a lucrat. Există în carte, poate 60-80 de nume de directori. Unii au ajuns vicepreşedinţi, alţii au fost persoane pe care Welch le-a întâlnit la un moment dat în cariera sa, unii i-au fost angajaţi timp de douăzeci de ani, pe alţii a fost nevoit să îi concedieze. Despre niciunul dintre ei, însă, nu vorbeşte de rău. De fiecare data când îl prezintă pe unul dintre ei, începe şi termină cu lucrurile pozitive, cu părţile lui bune, cu ce i-a plăcut la el.

Şi apropo de asta, există un citat dintr-o altă carte a lui Welch, Winning, care mi-a rămas în minte şi care reprezintă esenţa liderului Jack Welch:

"When you become a leader, success is all about growing others. It'€™s about making the people who work for you smarter, bigger, and bolder. If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more, you are a leader."

Cel ce a condus timp de 20 de ani General Electric a făcut mai mult decât sa ridice o companie, a ridicat oameni. Iar mai târziu, oamenii l-au ridicat pe el. Aşa, ca în viaţă...

Scrisa de Andrei Roşca

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 23 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Monica spune:

    Uite asta numesc eu o recenzie brilliant – Recenzia care te face sa vrei sa iti cumperi cartea care ai fi ignorat-o in magazin (de altfel chiar cred ca am ignorat-o aseara cand ma uitam prin carturesti in cautare de o lectura buna).
    Felicitari :)

    raspunde

  2. Andrei Rosca spune:

    Thanks :)

    Mi se pare ca asta e rolul nostru la bookblog. Sa convingem oamenii sa citeasca ceea ce noi credem ca merita citit si, de ce nu, sa ii convingem sa nu isi piarda timpul cu celelalte.

    raspunde

  3. andres spune:

    Foarte tare recenzia. Cred ca avem nevoie de oameni care sa ne “povesteasca” anumite carti pentru a le acorda atentia cuvenita ;) Felicitari!

    raspunde

  4. kiki spune:

    Superb! Da’ Superba!
    Multumesc, Andrei Rosca.
    Si mi-ai dat o idee de cadou…

    raspunde

  5. Pingback: De ce multi oameni de succes sunt nefericiti : Succes Dublu

  6. gabi spune:

    Cred ca Jack merita toata admiratia noastra, iar pentru recenzor, multe multumiri ca aduce in prim plan aceste (auto)biografii de exceptie :)

    “Daca pamantul pe care-l cauti nu exista, Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala” – vorbe spuse de regina Isabela lui Columb si care se potrivesc in egala masura (respectand proportiile) lui Jack si tie.

    raspunde

  7. Andrei Rosca spune:

    Am citit asta cu Isabela, de curand, undeva. Unde? :)

    raspunde

  8. gabi spune:

    :) …pai unde ? In Calomnii mitologice ! Maestrul Octavian Paler imi “inunda” constiinta. Si, in fiecare “pauza de masa”, eu imi iau o portie de lectura, astfel incat imi hranesc spiritul constant.

    raspunde

  9. Adrian spune:

    Am citit “Jack. Dintr-o bucata”. N-as spune ca este o carte “autobiografica”, ci mai degraba una de management si leadership. Pur. Sinceritatea si felul direct de a fi a lui Jack Welch razbate din fiecare pagina si din fiecare rand al cartii. Din acest motiv, cred, e o carte care se citeste pe nerasuflate. E un exemplu extraordinar de transpunere in practica a unei viziuni, pe cat de grandioasa (de a face din GE cea mai respectabila si performanta organizatie din lume), pe atat de indrazneata (in 1981, cand a fost instalat ca CEO, nimeni nu-i dadea vreo sansa)! Si e, intr-adevar, dupa cum spunea Andrei, o carte cu si despre oameni. Jack a stiut ca nimeni altul sa intuiasca si sa puna in valoare potentialul celor cu care a lucrat. A stiut sa-i motiveze si sa-i rasplateasca pe masura. A facut o adevarata obsesie din asta! Si oamenii l-au ajutat ca viziunea lui sa devina realitate! Jack Welch a facut din eficienta o obsesie si o provocare, dar cred ca adevarata lui pasiune (si singura!) a fost COMPANIA, adica GE.
    PS: felicitari Andrei pentru recenzie, chiar m-as bucura sa stiu ca exista multi cititori ai acestei carti :)

    raspunde

  10. Andrei Rosca spune:

    gabi: ah,da. Paler :)

    raspunde

  11. Pingback: Andrei Rosca | FocusBlog

  12. Hrisant spune:

    Intre timp Jack Welch a scris o carte cu mult mai completa numita Wining. Si la aceasta carte a mai adaugat una numita Wining – The answers

    raspunde

  13. Andrei Rosca spune:

    Asa e, Hrisant. De altfel, am si amintit in recenzie de Winning.

    “Şi apropo de asta, există un citat dintr-o altă carte a lui Welch, Winning, care mi-a rămas în minte şi care reprezintă esenţa liderului Jack Welch:”

    raspunde

  14. Hrisant spune:

    Winining e pe departe cea mai tare carte despre leadership in business.
    Daca vrea cineva sa ma contrazica cu alte titluri atunci i-as fi recunoscator

    raspunde

  15. Bblu spune:

    Super cartea si recenzia pe masura! O voi recomanda ca un cadou numai bun pentru sefi si prietenii care vor sa invete management :)

    raspunde

  16. Pingback: Cartea cadou - Jack.Dintr-o bucata - Jack Welch « Cutia de cadouri

  17. inSecure spune:

    Aceasta carte a fost cat de cat ok.
    Au aparut cateva reguli ..gen 20% sa dai afara si 20% sa avansezi ( sau poate era 10 .. nu mai tin minte)..dar sa fim seriosi .. nu prea ai ceva invata din cartea asta.
    Sunt multe alte carti mult mai bune decat aceasta carte.
    Cartea are peste 400+ pagini(din cate imi amintesc) ce ar putea fi reduse in maxim 100.
    Se vede si ego-ul lui foarte mare in aceasta carte.
    As recomada-o doar celor ce nu au ce face cu timpul liber, sau pur si simplu au primit cadou aceasta carte.

    raspunde

  18. Pingback: Jack…Welch « Vlad Maior

  19. Pingback: dazzlero (Gloria)

  20. Pingback: RoxanaM_Niculae (Roxana M. Niculae)

  21. Pingback: valentinaneacsu (Valentina Neacsu)

  22. Pingback: andreirosca (Andrei Roşca)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro