Japonia secolului X construită detaliat in jurul imaginii primului samurai
Scris de Anca Miraut • 3 March 2011 • in categoria Istorie
Autor: Karl F. Friday
Rating:

Editura: ALL
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Mălina Andreea Vlad
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-571-873-2
Un tablou istoric detaliat al Japoniei secolului X, Primul samurai înfăţişează imaginea demitizată a războinicului ancorat în realităţile sociale şi politice ale acelor vremuri.
Karl Friday este profesor de istorie pasionat de Japonia timpurie, astfel încât, cartea sa Primul samurai este inainte de toate o lucrare istorică şi nu un roman aşa cum m-aş fi aşteptat. Autorul se apleacă asupra realităţilor istorice cu o meticulozitate şi rigoare specifică omului care caută cu ardoare răspunsuri care să îi aline setea de cunoaştere.
Descoperim prin intermediul acestei lucrari o Japonie autentică, de la aşezarea în timp şi spaţiu, contextul social-politic, funcţionarea statului şi realităţile economice, până la semnificaţia războiului şi prezentarea tacticilor de luptă.
Legenda războinicului Masakado, cunoscut ca imaginea-simbol a “primului samurai” şi-a transmis ecoul timp de secole. Personalitatea puternică şi neînfricată a luptătorului, şi-a continuat influenţa chiar şi la o mie de ani după moartea sa. Cu toate acestea, autorul zugraveşte un portret real, uman, detaşat de exagerările legendei.
Având la bază o documentare amănunţită, lucrarea scrisă de Karl Friday are valenţe istorice de netăgăduit, convingându-mă de acest lucru la fiecare pagină cu care am avansat în lectură. Relatarea este condimentată cu trimiteri la sursele istorice, cu termeni japonezi, cu hărţi şi ilustraţii. Cu toate acestea, mi-ar fi plăcut ca aceste informaţii să îmi fie împărtăşite în lumina unui roman, a unei opere literare în care să găsesc mai multă poezie şi mai puţine trimiteri la sursele bibliografice. În aceasta formă Primul samurai este o lectură destul de greoaie, fiind adresată cu precădere pasionaţilor de istorie.
-
Plusuri
Reconstituirea amănunţită a tabloului istoric japonez din secolul X.
-
Minusuri
Lectura greoaie datorată abundenţei de informaţii şi a trimiterilor la sursele documentare.
-
Recomandari
Dacă sunteţi pasionaţi de Japonia timpurie, veţi găsi în cartea lui Karl Friday o sursa importantă de informaţii în contextul istoric descris.
Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Voi citi “The Samurai’s Garden” , m-ai facut curioasa.
-
-
Sau Kazuo Ishiguro – Un artist al lumii trecatoare. Ishiguro e un geniu, iar cartea e absolut incredibila.
-
Mulţumiri pentru informaţie şi recenzie. Dacă am rezistat la Titus Livius şi Edward Gibbons, voi rezista şi la Karl Friday !
-
Este o carte foarte documentata care pentru amatorii de istorie reprezinta o optiune foarte buna.
-
mvs spune:
3 March 2011 | 3:14 pm
Pentru o carte despre Japonia cu “mai multa poezie” iti recomand “The Samurai’s Garden” de Gail Tsukiyama, o scriitoare americana de origine japonezo-chineza.