bookblog.ro

Jocul manipulării și inteligența primară

Scris de • 17 January 2011 • in categoria

0 Think twice recenzie

Titlu: Joc dublu
Autor: Lisa Scottoline
Rating: rating - recenzii carti
Editura: ALL
Anul apariţiei: 2010
Traducere: Florin Balotescu
448 de pagini
ISBN: 978-973-724-311-9



Un thriller alert, o intrigă comună care însă te surprinde prin observaţia psihologică a manipulării, Joc dublu este o carte pe care nu o laşi din mana până la ultima pagină.

Mărturisesc faptul că nu am ales această carte după criteriile proprii, nefiind amatoare de romane thriller, însă faptul că mi-a căzut în mână m-a facut să mă opresc asupra ei cu acelaşi interes ca pentru orice alt roman. Îmi place să descopăr în orice text aspecte care merită atenţie şi din care să învăţ ceva nou.

În Joc dublu acţiunea se desfăşoară în jurul a două surori gemene Bennie şi Alice, care nu au nimic în comun în afară de chip. Bennie a crescut alături de mama lor bolnavă de depresie, copilăria fiindu-i influenţată de suferinţa acesteia, în timp ce Alice a crescut în sânul unei familii adoptive care i-a oferit o copilărie plină de iubire şi lipsită de griji. În mod paradoxal, Alice ajunge să abordeze un stil de viaţă controversat şi dubios, în timp ce sora sa devine un avocat celebru. Vieţile celor două se vor întâlni atunci când Alice are nevoie de un avocat, fiind judecată intr-un proces de crimă. De aici însă lucrurile vor începe să ia amploare.

Ideea romanului nu este neapărat una originală, tema este comună, cea a gemenei malefice care îşi va însuşi viaţa surorii sale. Ceea ce este însă totuşi de remarcat în această poveste, este capacitatea autoarei de a ilustra jocul psihologic şi manipularea. Alegerea minuţioasă a cuvintelor pentru a-i atrage pe ceilalţi de partea sa, replicile capcană şi stăpânirea de sine vor face din Alice o femeie cu o inteligenţă primară, animalică, dominată de instinctul de conservare şi supravieţuire. Este un profil psihologic des întâlnit în viaţa de zi cu zi, femeia care ştie cum să se facă iubită, ştie cum să-şi atragă aliaţi, reuşeşte cu succes să strecoare îndoiala şi dezbinarea acolo unde este necesar.

Joc dublu este o carte care se parcurge usor, cu o acţiune vie, cu toate că în anumite puncte cheie am avut senzaţia că Lisa Scottoline a făcut abuz de factorul ocult atunci când acţiunea s-a complicat exagerat. În rest aş putea spune că este un thriller pe care îl puteti alege in locul unui film uşurel. Pentru amatorii de gen poate fi o lectură plăcută cu toate ca nu reprezintă o carte cu valoare literară.

Scris de Anca Mirăuţ

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. dieta de slabit spune:

    Suna interesant.

    S-ar putea sa arunc o privire prin librarii dupa carte.

    Merci de sugestie;)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro