bookblog.ro

Kyparissia, mon amour

Scris de • 17 May 2021 • in categoria ,

Titlu: Kyparissia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 240
ISBN: 978-606-33-6614-7

Pasiunea mea pentru proza scurtă a luat naștere de câțiva ani și s-a transformat într-o căutare compulsivă a titlurilor care mi-ar satisface necesitatea crescândă de impresii încapsulate în puține pagini și cuvinte. Adevărul este că anume proza scurtă mă face să-mi revin din senzaționalul romancierilor și din aciditatea non-ficțiunii, dându-mi o porție sănătoasă de realism pur, fără cizelare excesivă și fără rafinament desuet. Proza scurtă a devenit pentru mine un apel pentru racordarea la cotidian, la stările noastre uzuale.

Trebuie să recunosc că în ultimii ani am norocul chior să dau peste titluri foarte faine din această categorie. Poate că este Fortuna care mă ghidează sau poate că traversăm într-adevăr o perioadă prodigioasă pentru acest gen scriitoricesc. În această ordine de idei, vreau să semnalez un volum de proză scurtă inedit, aș spune eu, semnat de o tânără și ambițioasă prozatoare, Alexandra Niculescu. Noul său volum Kyparissia promite a fi, după cum afirmă însăși autoarea o plimbare de-a lungul unei plaje. Aș merge dincolo de această catalogare și aș spune că experiența citirii acestei cărți este aidoma unui pahar cu Aperol rece servit pe faleza unui oraș grecesc, exact în momentul când soarele sărută profund marea și se topește într-un apus delicios.

Proza Alexandrei Niculescu este simplă, oxigenată din belșug cu imagini pe care le poți întrezări cu ochii minții, este proaspătă, deoarece face apel la stări uzuale, obișnuite, dar împletite cu mici accente de culoare. Fie că este vorba de o relație demult răcită cu un anume Ted sau de o rochie pe care vrea cu tot dinadinsul să o scoată în lume, personajul liant Ava, pe care naratoarea o transformă într-un alter ego feminin aproape lipsit de vârstă, își împărtășește cu noi fiecare emoție trăită pe meleaguri natale sau exotice. Fiecare istorie crește încet, dar sigur, abordând subiecte din ce în ce mai ample, precum interacțiunea om - natură, hărțuirea, divorțurile și primele experiențe sexuale pentru o tânără care încearcă să-și găsească menirea într-o lume pur matriarhală.

După câteva luni am decis că nu-mi plac divorțurile, era ceva urât când băteam drumurile în partea cealaltă a orașului ca să ridic hotărârea prin care cei doi, înspre care se aruncase cu orez și deasupra cărora se împreunaseră flori în timp ce ei se uitau unul la altul, își întorceau acum spatele. (...) Voiam începuturi, nu finaluri, da-uri, nu nu-uri, oameni care se luau de mână, nu care uitau de ce fuseseră împreună.”

Volumul Kyparissia este un exercițiu de creativitate, un ansamblu de povestiri mozaic care se îmbină organic, spunându-ne nu doar istoria Avei, ci și a lumii pe care aceasta o traversează spre o maturitate asumată. Trebuie să menționez că am apreciat stilul original al narațiunii, maniera în care autoarea ne poartă încet de la mici frânturi de calmitate spre punctul de final al călătoriei, acolo unde va descoperi Kyparissia.

Prospețimea prozei semnate de Alexandra Niculescu și felul său de a ne purta printr-un amestec de amintiri, călătorii și idei fac din prezentul volum o experiență care trebuie bifată neapărat pe harta lecturilor noastre. Cu siguranță, fiecare cititor va regăsi câte ceva special în aceste povestiri și se va lăsa dus încet în inima unor locuri cu totul speciale.

    Categorie: , | Autor: | Editura:    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro