bookblog.ro

La granița dintre bărbați și femei

Scris de • 23 January 2015 • in categoria

Titlu: Bărbați fără femei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 196
ISBN: 978-973-46-4972-3
Cumpara cartea

Portrete de bărbați ce au iubit, urât, uitat sau prețuit femei care mai de care mai ciudate – pentru că în lumea lui Murakami, măcar straniul se insinuează în cotidian.

Cum este un bărbat care iubește o femeie? Dar cel care iubește iluzia unei femei? Cum se simte un bărbat care a rămas temporar ori permanent fără o femeie? În noua colecție de proză scurtă, Bărbați fără femei, Haruki Murakami se joacă oferind răspunsuri când seci, când banale, când ușor bizare pentru toate întrebările de mai sus și ceva mai mult. De la femeia tăcută ce conduce (efectiv) un actor semi-popular, la Șeherezada ajunsă oarecum infirmieră în contemporaneitate, de la soții adulterine la femei cocoșate, nuanțele ușor fantastice se estompează lăsând locul unei varietăți de personaje feminine și feminități, care preiau magicul ori macabrul tipic lui Murakami, aducându-l mai aproape de tonurile realiste ale Pădurii norvegiene.

Într-o bună zi, devii deodată unul dintre bărbații fără femei. Ziua aceasta vine pe nepusă masă, fără cel mai mic semn sau avertisment, fără s-o simți sau s-o intuiești, fără să se anunțe ca un ciocănit sau un tușit. Dai un colț și te trezești deja acolo. Însă nu te mai poți întoarce. - lumea „bărbaților fără femei” pare să fie o lume ternă, plină de singurătate și, adesea, de suferință, pentru că, de cele mai multe ori, nu e vorba de orice femeie, ci de acea femeie, care pleacă pentru totdeauna. Un volum cu decupaje scurte, dar intense, în care banalul este doar un pretext pentru psihologic, straniu sau îndrăgit/îndrăgostit. Cu o scriitură limpede, aproape minimalistă, este un volum pe atât de mult despre feminități, in absentia oarecum, cât este despre masculinitate. Personajele principale sunt bărbați care redescoperă o parte din ei sau chiar lumea (dacă vorbim despre Samsa), care iubesc și urăsc cu pasiune, care au accente neobișnuite sau care se lasă antrenați în jocurile altor bărbați.

Bărbați fără femei a fost o lectură surprinzătoare pentru mine, mai ales că pare a nu avea nici o miză, totul începe și se termină fără rezoluții, însă tocmai acest „decupaj” deschis îl face interesant de citit. Bineînțeles, am recunoscut și câteva dintre leitmotivele lui Murakami, de la referințele muzicale (în special jazz), la barurile întunecoase sau personajele misterioase, care apar și dispar, fără vreo explicație. Mă întreb dacă scriitorul schimbă direcția înspre un realism noir? De altfel, la o a doua lectură, tonul acestui volum are și ceva din Tsukuru Tazaki….

 • Plusuri

  Psihologia personajelor, stranietatea premiselor

 • Minusuri

  Tonul ceva mai sec al narațiunii

 • Recomandari

  Dacă vă place proza scurtă și realistă, cu accente stranii pe alocuri sau dacă sunteți un cititor feroce de Murakami

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Ioana Maria spune:

  Multe greseli gramaticale, lipsa unor cuvinte sau chiar cuvinte gresite. Daca reciteau inainte sa publice observau cu usurinta greselile. Dezinteres din partea traducatorilor.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro