bookblog.ro

Lumea iluziilor și a sentimentelor trecătoare

Scris de • 5 April 2021 • in categoria

Titlu: Paravanul-Iad și alte povestiri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 250
ISBN: 978-606-779-562-2

Imaginarul straniu compus de Akutagawa în cele 20 de povestiri scurte oferă o privire pătrunzătoare în mitologicul, mentalul și emoționalul japonez.

Artiști bântuiți de viziuni grotești, evenimente inexplicabile, femei și bărbați îndrăgostiți, creștini, demoni, noi tehnologii etc.  — Ryūnosuke Akutagawa decupează viniete din viața de zi cu zi a epocilor japoneze trecute și prezente, începând în Heian (sec. VIII-XII) și poposind în contemporan. 

Cu o scriitură simplă, specifică stilului literar japonez, ascunzând numeroase înțelesuri și stări (mai ceva ca zâmbetele din spatele unui evantai), Paravanul-Iad și alte povestiri ne trece prin tot spectrul emoțional și o pleiadă de personaje mereu în căutarea a… ceva. Atmosfera misterioasă nu părăsește nici una dintre povestirile selectate, culminând în grotescul celei alese ca titlu.

„Palatul nu mai fusese locuit o bună bucată de vreme. Grădinile vaste se sălbăticiseră, iar priveliștea dezolantă a dat naștere la tot soiul de bârfe, răspândite de cei care văzuseră cât de pustiu era totul în jur. (...) Lumea vorbea că, în nopțile fără lună, fusta-pantalon sângerie, care îi aparținuse cândva, luneca nestingherită, fără să atingă pământul, pe culoarele dintre pavilioane.

#

 După ce am ieșit pe poarta spitalului de boli nervoase, am sărit iar într-un taxi, cu gândul să mă duc la hotelul de ieri. Când am pășit în holul de la intrare, un bărbat cu o pelerină de ploaie se certa cu un hamal din hotel. Cu un hamal? Nu, nu era hamal, ci un dispecer de taxiuri, îmbrăcat într-o haină verde. M-a încercat o presimțire sumbră, așa că am făcut stânga-mprejur, înapoi, în stradă.”

Cu astfel de viziuni, la granița dintre real și supranatural, amintind de stampele (ukiyo-e) cu luni pline în noapte și petale de cireș în mișcare, scriitorul construiește o lume mereu în mișcare, în care personajele se pierd, iar nouă nu ne rămâne decât să dăm pagina cu înfrigurare. Indiferent de epoca istorică în care Akutagawa își așază întâmplările, fiecare păstrează pendularea între delicatețe și monstruos.

Eu nu am putut să o las din mână, deși aș fi vrut să nu se termine prea repede. Paravanul-Iad e o invitație la visare, contemplare asupra vieții, morții, relațiilor, dar și un mod curios de a intra în imaginarul japonez. De altfel, influențele poveștilor folclorice cu fantome și ale mitologiei japoneze pot fi deslușite printre rânduri. 

Chiar dacă sunteți pasionați de cultura japoneză sau abia începeți să o descoperiți, Akutagawa e o alegere inspirată.

  • Plusuri

    Simplitatea studiată a prozei, diversitatea personajelor și a spațiilor istorice explorate.

  • Recomandari

    Celor pasionați de cultura japoneză, celor pasionați de proză scurtă, celor ce vor să înțeleagă sau să se bucure de substraturile imaginarului japonez.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro