bookblog.ro

Lumea magică a basmelor

Scris de • 27 December 2014 • in categoria

Titlu: Basmania: Răspântia gândurilor (cartea I)
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 128
ISBN: 978-606-579-885-4
Cumpara cartea

Nu cred că va exista vreun moment în care poveștile să nu mă mai atragă, în care posibilitatea de a evada cel puțin cu gândul într-o lume magică nu va mai fi ceva fascinant. A fost de ajuns să citesc doar titlul romanului lui Valentin Nicolau că să îmi doresc deja să aflu despre ce este vorba în povestea pe care a creat-o. Ce nu știam la momentul respectiv era cât de minunat arată cartea. Este genul acela de volum pe care nu te mai saturi să îl analizezi în detaliu, cu ilustrații minunate, cu text încadrat de o ramă aurită, cu amănunte pe care le descoperi abia mai târziu. Genul de carte ce nu te bucură numai prin text, ci și prin modul în care arată.

Logo_Basmania

Iar povestea este chiar mai fascinantă decât promite sinopsisul. Pătrundem într-o lume… nu de basm ci chiar ÎN lumea basmelor. Acolo unde își au originea toate poveștile, fie ele scrise, cântate, povestite sau pictate. Întregul tărâm este creat din povești și este atât de magic pe cât vi-l imaginați. Cu creaturi uimitoare, o curte împărătească, arhive uitate, coridoare secrete, grădini incredibile, mistere nedezlegate și câte și mai câte alte minuni. Personajele sunt la fel de surprinzătoare, aiurite, vesele iar atmosfera generală este aceea a unui haos încântător.

Cum lumea evoluează însă, Basmania se află acum în primejdie de a dispărea. Aflată într-o strânsă dependență cu lumea noastră reală, Basmania suferă de pe urma modului în care s-au transformat oamenii. Nimeni nu mai visează, nimeni nu mai crede în povești, nu își mai dorește basme, nu mai găsește plăcere în imaginar. Iar tărâmul basmelor se stinge încet, încet. Dar mai există și o altă consecință. Așa cum spuneam, Basmania și lumea reală se află într-o relație de dependența. De interdependență, mai exact. Așa că odată cu sfârșitul Basmaniei, se va spulbera și universul nostru real.

Personajele magice trebuie să găsească o soluție prin care să își salveze nu numai lumea lor, ci și pe a oamenilor, deși aceștia nu au habar de existența Basmaniei. Și dacă situația nu ar fi fost și așa îndeajuns de dificilă, descoperim că mai există și o ceată de antieroi hotărâți să împiedice planurile personajelor pozitive.

Volumul acesta este mai degrabă o introducere în povestea propriu-zisă, deschizând calea pentru adevăratele aventuri ce vor urmă. Nici măcar nu se poate spune că ar exista un singur protagonist, pentru că mai multe personaje joacă roluri la fel de importante deocamdată. Iar toate îți lasă senzația de personaje ajutătoare care nu fac decât să înlesnească într-o oarecare măsură lucrurile pentru eroul ce va trebui să aducă salvarea.
05
Aspectul care mi-a plăcut ce mai mult a fost faptul că autorul reușește să te inducă în eroare, să îți creeze inițial câteva impresii false despre anumite personaje - strecurate într-o serie de impresii corecte, iar mai apoi să te surprindă cu o imagine a personajelor diferită de cea pe care o bănuiai. De asemenea, am apreciat faptul că fiecare personaj important are parte de o prezentare frumoasă și de câte o scenă în care se face remarcat. În multe cărți, personajele secundare sunt insuficient conturate, așa că m-am bucurat să le văd aici strălucind în toată splendoarea.

Volumul nu poate fi descris altfel decât încântător. Este magic, amețitor, halucinant, însă reușește să îți mențină atenția mereu și să nu te „piardă” prin salturile prin timp și cadre. Este evident că va fi o surpriză minunată pentru copiii care îl vor parcurge, dar sunt convinsă că va uimi și cuceri în același timp și orice adult căruia îi va cădea în mână.
Dacă doriți să vă faceți o idee despre Basmania, puteți vizita site-ul proiectului aici: recenzie basmania - [email protected] - E-mail bookblog.ro

  • Plusuri

    Firul narativ original și modul fermecător în care a fost realizată cartea.

  • Recomandari

    Copiilor. De toate vârstele :)

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro