bookblog.ro

Magul

Scris de • 16 October 2009 • in categoria

Titlu: Magul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-46-1527-8

Sunt la restaurant cu prietenii. Localul e micuţ, dar are un aer fermecí£tor - genul acela de loc unde toatí£ lumea se ştie cu toatí£ lumea. O searí£ frumoasí£, alí£turi de prieteni, în zgomot de mici indiscreţii si clinchet de pahare. Deodatí£, intrí£ el pe uşí£. Magul. Un individ impozant, straniu, enervant şi fascinant deopotriví£, folosind fiecare vorbí£ ca o armí£ cu douí£ tí£işuri, povestind lucruri atât de ieşite din comun, încât toţi se întreabí£ dací£ spune adeví£rul sau doar se amuzí£ teribil pe seama auditoriului.

O astfel de întâmplare mi s-ar pí£rea, chiar şi pâní£ aici, bizarí£. Acesta este însí£ numai punctul de pornire în romanul Magul, la baza cí£ruia stí£ un personaj real, notoriu şi controversat - Aleister Crowley. Acţiunea, simplí£ de altfel ca structurí£, ar fi putut fi povestití£ de mulţi alţii mai puţin împrieteniţi cu peniţa într-un mod plictisitor şi previzibil. Dar nu şi de Maugham. Descrierile sunt bogate, personajele iscusit construite, iar istorisirile acestora - spumoase. Elementele de foreshadowing ajutí£ la construirea unei tensiuni care ţine cititorul în prizí£ de la început la sfârşit.

Dar încí£ nu am spus despre ce este vorba în carte. Oliver Haddo, acest individ ce dí£ buzna în micul restaurant parizian şi în vieţile celorlalţi eroi, pretinde cí£ ar fi un mag iniţiat în practici oculte. De aici rezultí£ conflictul cu Arthur Burdon, un doctor englez extrem de bine ancorat în cotidian, nebuneşte îndrí£gostit de o artistí£ frumoasí£ ca o cadrí£, pe numele ei Margaret, cu care urmeazí£ sí£ se însoare. Deşi doctorul nu este deloc interesat de (ceea ce considerí£ el) balivernele pretinsului mag, o serie de întâmplí£ri îl aduc faţí£ în faţí£ cu Haddo, ceea ce îi trezeşte presimţiri foarte urâte lui Margaret...

Mi s-a pí£rut interesant şi faptul cí£ Aleister Crowley însuşi a scris o recenzie (nefavorabilí£) acestei cí£rţi, intitulatí£ (sugestiv) How to Write a Novel! After WS Maugham, pe care a semnat-o "Oliver Haddo". Acest lucru este menţionat şi de Maugham în fragmentul de autobiografie ce însoţeşte romanul. Tot aici autorul constatí£ cí£ trebuie sí£ fi petrecut ceva zile în biblioteca Muzeului Britanic pentru a se documenta în legí£turí£ cu relatí£rile despre magie, expuse pe larg în carte.

În concluzie, Magul este un roman ce merití£ citit pentru a savura stilul minunat al lui Maugham, de la ritmul trepidant al acţiunii pâní£ la cele mai mici detalii: Haddo este autentic chiar şi în obiceiurile culinare - comandí£ mai întâi o îngheţatí£, apoi felul doi, încheind cu supa.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. bogdanm spune:

   Am tot auzit de cartea asta, m ai determinat sa o cumpar.Mi a placut recenzia, poate un pic cam scurta dar la obiect

   raspunde

  2. gabi spune:

   Am citit doar “Valul pictat” de acest autor;m-ai facut curioasa Alexandra!Astept s-o citesc!

   raspunde

  3. alexandra spune:

   :) sper sa va placa!

   raspunde

  4. valliev2dor spune:

   acum ca ati citit “Magul” cititi si pe Crowley:)

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro