bookblog.ro

Mai există viață după sclavie?

Scris de • 2 March 2015 • in categoria

Titlu: Preaiubita
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-710-030-3
Cumpara cartea

Toni Morrison a scris o carte pretențioasă, complexă, dureroasă și pe acoluri confuză. Îți trebuie o stare aparte pentru a o citi și a o înțelege. Preaiubita este inspirată din cazul lui Margaret Garner, o sclavă de culoare cunoscută pentru faptul că a preferat să își ucidă copii decât să permită acestora să se întoarcă la sclavie. Actul său nu a fost un succes total, ea reușind să își omoare doar fiica, din cei patru copii.

Cumpără titlul în engleză

În centrul romanului se află Sethe, aceasta jucând rolul lui Margaret Garner. La optsprezece ani de la nefericitele evenimente, Sethe încearcă să își ia viața de la capăt alături de Paul D. Însă amintirile de la Dulcea Casă, de la ferma în care și-a petrecut majoritatea vieții, sunt dureroase și revin la suprafață iar și iar, pentru a bântui starea de liniște. La casa 124 spiritul copilului ucis, posedă viețile lui Paul D. și Sethe și le reamintește acestora de anii de slavie. Amintirile reprimate își fac apariția și distrug fiecare bucățică de suflet ramasă neafectată.

Sclavia a fost dintotdeauna o parte intregrantă a societății umane. Sclavia în forma sa antică a constituit timp de mii de ani destinul comun a majorității umanității. Oamenii îngenuncheau în fața stăpânului, erau bătuți, torturați și supuși la munci grele. Oamenii stăpânului erau abuzați frecvent iar soțiile și fiicele lor trebuiau să satisfacă nevoile sexuale ale mai-marilor. Nici vorba de plângeri. Toni Morrison reînvie amintiri ale unor acte atroce fără preambul și scrie despre ele în cuvinte minime și simple. Iar aceste paragrafe au rămas cu mine și acum, la mult timp după terminarea acestei cărți.

Preaiubita 2

Întrebările pe care Toni Morrison te face să ți le pui despre soarta scavilor, te îngrozesc: Ce pot învața despre ei, dacă autoritățile le-au refuzat drepturile, li s-a negat identitatea, iar viața lor n-a însemnat nimic? Cum pot învăța să iubească dacă niciodată nu li s-a acordat intimitate sau confidențialitate, dacă le-a fost interzis să se atașeze de cineva sau de ceva? Ce rămâne din viața lor, dacă aceasta este plină de durere și umilință? Cum pot trăi liberi, dacă nu știu ce înseamnă libertatea?

Preaiubita redă lupta negrilor din perioada sclaviei, ceea ce am considerat a fi un portret onest de putere, supraviețuire, durere și speranță. Însă, întrebarea care m-a bântuit de când am închis ultima pagină este dacă s-a încheiat, cu adevărat, perioada scaviei sau a căpătat o formă modernă? Chiar dacă, în mod oficial, regimul sclavagist și sclavia nu sunt recunoscute în nicio țara din lume, acestea există în ilegalitate, fiind alimentate de sărăcie, foamete, războaie și lipsa educației și drepturilor elementare ale ființelor omenești.

 • Plusuri

  Preaiubita oferă o nouă viziune asupra sclaviei și redă atrocitățile la care au fost supuși foarte mulți oameni.

 • Minusuri

  Modalitatea de narare poate crea cititorului o stare de confuzie. Cartea este scrisă pe alocuri metaforic și abundă de elemente de realism magic, se trece de la un narator la altul, iar acțiunea alternează din prezent în trecut brusc, fără o trecere lină. Ajungi într-un punct în care nu ești sigur despre cine e vorba sau dacă perspectivă s-a schimbat. Toate acestea distanțează cititorul de personaje și povestea lor. Cel puțin pentru mine, nu a fost experiența la care mă așteptam. La urma urmei, Toni Morrison scrie despre una dintre cele mai atroce crime produsă de ființele umane contra altor ființe umane. Intelectual, cartea are tot ce-i trebuie. Aceasta aduce în vedere elemente cheie, pune întrebările corecte și îți oferă momente de gândire. Emoțial însă, a fost greu să fiu pe aceeași lungime de undă.

 • Recomandari

  Persoanelor care doresc să afle mai multe despre o perioadă neagră din istoria Americii, dar și iubitorilor de literatură cu influențe de realism magic.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. zoltybogata spune:

  Sclavia nu piere niciodată, până la urmă toți suntem sclavii lucrului ce ne place, de exemplu rețelele sociale :( .Multă sănătate

  raspunde

  • Matfei Roxana spune:

   Perfect adevărat. Sclavia nu a dispărut şi probabil nu va fi eradicată niciodată. În ziua de azi, statutul de sclav poate îmbrăca mai multe forme, care se rezumă la îngrădirea libertăţii unui om, fie că este vorba despre căsătorie forţată, cerşit forţat sau chiar exploatarea sexuală. Realitatea sumbră este că deseori oamenii devin sclavii mass-mediei, reţelelor sociale şi internetului.

   raspunde

 2. Zina spune:

  Eh ! Astăzi suntem sclavi cu mai mulți stăpâni: banul, moda, Internetul, gura lumii etc.etc.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro