bookblog.ro

Manual de anti-femeie

Scris de • 26 February 2018 • in categoria

Titlu: Gala-Dali
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-779-259-1
Cumpara cartea

Sunt cărți în care controversa și neclaritățile sunt la loc de cinste, fără de care acestea ar deveni simple relatări de rutină. În cazul romanului bografic Gali Dali semnat de talentata jurnalistă Carmen Domingo avem de a face cu o compilare interesantă între portretul unei femei de fier, muză disciplinată și aprigă, și realitățile unei societăți interbelice.

Volumul șochează prin amploarea detaliilor, începând încă de la primele rânduri, în care Gala, viitoarea soție a mirabolantului artist Salvador Dali, enunță: „Sute, mii, milioane de ore de amor, de plăcere, care mi-au traversat pe rând toate ungherele trupului și au rămas acolo. De-asta vreau să rămân singură”.

Pornită ca un adevărat jurnal intim, narațiunea lui Domingo revelează cele mai intime simțăminte ale unei femei, care a știut să inspire, dar și să distrugă, să urce bărbații pe culmile plăcerii și ai succesului, dar și să-i arunce într-un hău al disprețului. Dacă ar fi să revenim la rădăcinile mitologice ale ființei umane, atunci Gala Dali ar fi exact pe poziția unei amazoane, care a reușit să domolească sexul și să îl transforme într-o carte de vizită.

Rusoaică pribegită pe meleagurile europene după ce evadează dintr-o Rusie bolșevică, Gala, pe numele său deplin Elena Diakonova, ajunge să se integreze vertiginos în lumea franceză a culturii, penetrând cu nonșalanța sa cele mai elevate straturi ale societății pariziene. Domingo scoate în evidență ideile și scrilegiile pe care Gala le săvârșește pentru a ajunge mai aproape de visul său indefinit: de a deveni o boemă veritabilă.

Dincolo de imaginea zâmbitoare și afabilă a acestei amfitrioanei se ascund cele mai tainice vicii, care o mănâncă pe dinăuntru, dezvăluindu-i firea crudă, opacă, apatică. Relația frigidă pe care o are cu fiica sa, a cărei identitate și prezență o desconsideră voit, catalogând-o drept o dovadă a unei îmbătrâniri forțate, este cu atât mai dificil de înțeles, cu cât încalcă orice fel de canoane maternale, cu care ne-am obișnuit. Dimpotrivă s-ar părea că această femeie ar fi preferat să rămână stearpă sau în cel mai rău caz să nască un băiat, nu o fată.

Gala încearcă să construiască în jurul său un mit, în care ajunge să creadă chiar ea însăși, spunând: „Amintirile te împiedică să mergi mai departe. Pentru a le elimina trebuie să fii puternic, să nu te lași descurajat de nimic, să te ții cu fermitate de planurile tale și să mergi înainte, fără să te uiți înapoi”.

Amuzamentul și superioritatea cu care își tratează bărbații îi complementează și mai mult rafinamentul de scorpie, pe care și l-a creat de-a lungul timpului. Ea însăși spunea: „Eu, singura vizionară care a știut să vadă în ei ceea ce nici măcar ei înșiși nu și-ar fi imaginat”.

A se înțelege că anume această lectură este lipsită de orice fel de pudoare, de sentimentalisme ușoare și de angelicul pe care îl căutăm în cărți. Este un volum care radiografiază o personalitate, fără pic de virtuți unanim recunoscute. Această carte de vizită personificată i-a sporit alura, înscriind-o într-un șir de persoane, care doar prin propria lor prezență au revoluționat existența umană.

Ceea ce mi-a plăcut mult la narațiunea lui Carmen Domingo este maniera în care stratifică subiectul, pornind nu neapărat de la prerogativa cronologică și biografică, ci punctând, cu respectul și atenția de rigoare, figura acestei femei impresionante, chiar dacă aceasta este o perfectă antiteză a moralității cu care ne-am obișnuit.

Cartea este o minunată parabolă a realității, în care nu există prinți și prințese, iar cultura este de departe o formulă învechită de la care se tot caută excepții inedite, exclusiviste, șocante. O să descoperiți relația acestei prezențe feminine cu cei trei mari bărbați, care i-au traversat viața și cu care, în mod magic și de complezență, a împărțit patul.

Cartea nu are pretenția unei lecții de axul valoric și despre bagaj moral. Dimpotrivă, este un curs de supraviețuire pentru femei lipsite de scrupule și detașate total de conduita prescrisă de veacuri. Domingo a reușit să creeze, involuntar sau voit (asta ne rămâne să decidem!) un manual al deconspirării feminine, un soi de carte anti-motivațională, de o sinceritate crasă.

  • Plusuri

    Respectarea cronologiei.
    Revelarea părții emoționale și sentimentale.
    Sinceritatea

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro