bookblog.ro

Marile asasinate

Scris de • 9 August 2008 • in categoria

0Autor: Luc Mary
Rating:  Luc Mary - Marile asasinate rating - recenzii carti
Editura: Pro Editură şi Tipografie

 Luc Mary - Marile asasinate - recenzie carti

Poate voi ştiaţi mai multe decât mine despre asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy. Eu, din cauză că nu m-a interesat foarte mult, ştiam doar că Lee Harvey Oswald a fost arestat pentru această faptă, ştiam că s-a petrecut în Dallas şi că toţi cei prezenţi au auzit mai multe focuri de armă decât cele două menţionate de Comisia Warren. Din Marile asasinate am aflat mai multe detalii, printre care şi faptul că în urma autopsiei au fost notate cu totul alte urme de impact şi de ieşire ale gloanţelor decât cele reale şi că este foarte posibil ca acestea să fi fost "fabricate" pentru a construi ipoteza unui singur trăgător.

Un nou titlu din colecţia Universuri Secrete, Marile asasinate îşi anunţă, într-un mod mai puţin bombastic, ce-i drept, intenţia de a elucida 22 de asasinate celebre. "Altfel spus, Kennedy ar fi fost asasinat pentru bani. Preşedintele Johnson nu ar fi fost deloc străin de acest caz, spun unii. Chiar dacă nu el a comandat asasinarea lui Kennedy, poate că avea cunoştinţă despre conspiraţie." Astfel de exprimări însă nu sunt tocmai ideea mea de elucidare. Oricine poate să emită condiţionale-optative la timpul perfect, însă mi-ar fi plăcut să aflu totuşi mai mult decât pot afla într-o căutare mai amplă pe Internet.

Dând Cezarului ce-i al Cezarului, conţinutul contrazice doar jumătate din scopul anunţat al cărţii. Autorul a vrut să analizeze şi contextul asasinatelor şi trebuie să recunosc că acest lucru i-a reuşit. Astfel că discută despre partidele politice şi interesele lor, socoteşte cine, ce ar fi avut de câştigat de pe urma asasinatului, denunţă câteva legături suspecte între cazuri ce păreau complet diferite.

Dar ce te faci atunci când asasinul este cunoscut, aşa cum se întâmplă în destule din cazurile prezentate de autor? Te gândeşti că în spatele sărmanului asasin dezechilibrat mintal şi prea pătimaş în ceea ce priveşte părerile sale, există un complot în care sunt implicate mult mai multe personaje decât ar bănui cineva. Mai mult decât faptul că nu dezvăluie numele "adevăratului asasin", aşa cum m-am aşteptat în urma prezentării, m-a deranjat repetarea obsesivă a cuvintelor complot şi conspiraţie. Într-adevăr, este greu să te gândeşti că o singură persoană ar putea pune la cale un plan elaborat de asasinare a unei persoane importante şi la fel, este foarte probabil că majoritatea cazurilor de acest fel să aibă în spate interese politice. Dar de aici până la a deveni un vânător de senzaţional şi teorii ale conspiraţiei mai sunt de făcut câţiva paşi.

Însă, cum mi se întâmplă de obicei cu cărţile de istorie, Marile asasinate primeşte câteva steluţe semnificative. Asta pentru că m-a scutit de ore bune de "surfat" şi mi-a dat ocazia să aflu contextele unor crime politice celebre. Mai mult decât atât, şi asta este abia ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, Luc Mary trece în revistă întreaga viaţă a "victimelor", incluzând conflictele în care au fost implicate. Avem până la urmă 22 de lecţii de istorie care merită a fi luate în seamă.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro