bookblog.ro

Marilyn și Alice – povestea unei întâlniri

Scris de • 28 October 2020 • in categoria ,

Titlu: Eu și Marilyn
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 210
ISBN: 978-606-779-706-0

Trebuie să mărturisesc că Eu și Marilyn este prima mea întâlnire cu literatura coreeană și cred că a fost dragoste la prima vedere. O parte importantă a acestei revelații este și subiectul cărții lui Ji-Min Lee, care aduce împreună două femei a căror întâlnire ar fi, teoretic, puțin probabilă: celebra Marilyn Monroe și Alice J. Kim, o supraviețuitoare a războiului coreean și traducătoare angajată de forțele militare americane din Seul. Este anul de grație 1954, iar Marilyn este invitată să susțină patru concerte pentru trupele americane, în buna tradiție a celebrităților care merg pe front să insufle curaj și să ofere soldaților un respiro în mijlocul ororilor războiului.

Deși armistițiul războiului coreean a fost semnat, majoritatea locuitorilor din Seul au dificultăți în a reveni la viața normală. Alice J. Kim primește sarcina de a o însoți pe Marilyn Monroe în periplul ei coreean și de a lucra ca traducătoarea personală a actriței americane. O întâlnire care va depăși așteptările tinerei femei și îi va da un acces nesperat la ceea ce înseamnă mitul Marilyn Monroe. Alice este fascinată de buclele blonde ale starului, observă că Marilyn nu adoarme fără doza de somnifere și este impresionată de modul profesionist în care aceasta își respectă angajamentele chiar și în situații în care sănătatea îi este afectată (imaginea lui Marilyn cântând în fața a sute de soldați americani, îmbrăcată într-o rochie subțire de mătase, în mijlocul unei ninsori de februarie și având febră, a făcut istorie).

E de-a dreptul orbitoare. Toți facem ochii mici să o putem vedea(...) Își lasă greutatea pe un picior, împingându-și rotunjimile în față, spre mulțime. Când își duce mâna la buze, ofițerul din spatele meu începe să-l invoce pe Dumnezeu. Mă uit la părul ei blond. Flutură în vânt bogat și strălucitor. Marilyn arată mai natural decât în filme, cu excepția părului oxigenat. Mă întreb cum ar arăta fără părul acesta care pare frișca de pe tort. E o blondă care există pentru a fi blondă.”

Cartea are și marele merit de a pune în prim plan povestea lui Alice, desi probabil tentația de a concentra obiectivul narațiunii asupra unei personalități ca Marilyn Monroe ar fi putut fi destul de mare. Alice este o supraviețuitoare a războiului, cu orori greu de descris, a unui triunghi amoros care se dovedește traumatizant, a pierderii speranței și încrederii în oameni. Este, poate supraviețuitoarea, prin excelență.

Foto: Andreea Luca

Foto: Andreea Luca

Eu și Marilyn este povestea unei întâlniri dintre acelea care se întâmplă arareori și care pot schimba vieți. Este meritul scriitoarei Ji-Min Lee de a fi creat această poveste, pe care o spune cu măiestrie și un stil narativ profund și puternic și care, cu siguranță, va fascina cititorii.

  • Plusuri

    Mixul de genuri literare (ficțiune istorică, roman de dragoste și spionaj) care confer profunzime cărții.
    Subiectul inedit inspirat de o fotografie pe care scriitoarea a găsit-o și în care apărea Marilyn Monroe și o traducătore coreeană în timpul turneului făcut de actrița americană în Coreea.

  • Recomandari

    O poveste interesantă și captivantă, frumoasă și vie despre ororile războiului, tragediile vieții și…speranță.

Categorie: , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro