bookblog.ro

Marketing direct pe înţelesul tuturor

Scris de • 2 November 2008 • in categoria

0Autor: Drayton Bird
Rating: Marketing direct pe înţelesul tuturor
Editura: Publica
[recenzia include video]

(ediţia în limba engleză)

Marketing direct - Drayton Bird

Un Kotler al marketingului direct

Prea puţini dintre oamenii de marketing pe care îi cunosc mai vorbesc astăzi despre Drayton Bird. De altfel, uitându-te peste paginile de început ale cărţii, prima întrebare care îţi vine în minte este: de ce aş citi o carte scrisă acum 25 de ani? Fiindcă da, prima ediţie a cărţii a apărut în '83, ea fiiind reeditată de 5 ori până în prezent.

Unul dintre motivele mele este faptul că îl văd pe Bird ca pe un Kotler al marketingului direct. Poate că, într-adevăr, unele dintre informaţii sunt uşor depăşite de vreme, poate că între timp au apărut experţi specializaţi pe anumite ramuri ale marketingului, experţi ce îi întrec în expertiză pe aceşti guru. Însă e la fel de sigur că nu te poţi considera om de marketing până nu ai citit lucrările luii Kotler sau Bird. Fiindcă acolo gaseşti fundamentele marketingului care se practică astăzi.

"His book is pure gold" - David Ogilvy

Tocmai fiindcă aceste baze le lipsesc, mulţi nu înţeleg marketingul direct şi li se pare plictisitor. Mie mi se pare doar genial. Este una dintre puţinele specializări ale marketingului în care succesul se diferenţiază clar de eşec. Puţine dintre rezultate sunt interpretabile, iar după implementarea unei campanii de marketing direct poţi măsură cu precizie rezultatele şi poţi spune dacă ceea ce ai făcut a fost profitabil sau nu.

La polul opus, publicitatea - acest Sfânt Graal al marketingului, este locul în care nu te plictiseşti niciodată şi în care poţi pretinde la infinit că acţiunile tale chiar au rezultate, doar că sunt imposibil de măsurat.

David Ogilvy care prin '84 a cumpărat compania de marketing direct a lui Bird spunea, printre altele, că "his book is pure gold". De ce? Poate fiindcă timp de 12 ani Ogilvy & Mather s-a străduit din răsputeri să obţină rezultate mai bune decât autorul cărţii de faţă. Cu greu a reuşit.

Un manual sau doar o carte de marketing?

E greu să îi acorzi cărţii lui Bird statutul de manual, în ciuda celor 500 de pagini şi a formatului mare. Este densă, plină de informaţii, structurată, convingătoare, însă spre deosebire de alte manuale rămâne simpatică până la ultima pagină. Întotdeauna am fost de părere că măcar manualele de marketing ar trebui să te captiveze. Până la urmă, toţi oamenii de marketing sunt oameni de vânzări, iar dacă nu reuşeşti să îţi vinzi nici măcar propria carte, nu prea poţi convinge pe nimeni ca eşti expert.

Peter Drucker spunea că ideile noi au nevoie de 40 de ani pentru a fi universal valabile. De acord. Excepţie fac poate doar ideile legate de internet şi marketing online. Aici, Bird este în mod clar depăşit. Însă doar în ceea ce priveşte marketingul online! E interesant de observat cum multe dintre tehnicile marketingului direct nu s-au pierdut în ultimii 50 de ani, însă s-au transformat în altceva.

Oamenii au uitat ce înseamnă acest tip de marketing şi au inventat unele noi cum ar fi marketingul relaţional, marketingul bazelor de date, marketingul cu permisiune şi chiar blog marketingul.

NewsFlash: toate cele de mai sus înseamnă marketing direct. Am spus asta de câte ori am avut ocazia şi mă bucur că am găsit în sfârşit o carte ce poate argumenta mai bine decât mine această idee. Da, marketingul direct a pornit de la vânzări prin poştă şi cupoane în ziare şi reviste. Însă în timp, ca orice set de instrumente de marketing, s-a adaptat la schimbările din piaţă. E tot acolo, e acelaşi produs, doar că e altfel împachetat.

Drayton Bird:

Vă recomand şi recenzia scrisă de Ama la o altă carte a lui Bird: Cum să scrii scrisori de vânzări care vând

Scrisă de Andrei Roşca

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. gabimirea spune:

  “până la urmă, toţi oamenii de marketing sunt oameni de vânzări, iar dacă nu reuşeşti să îţi vinzi nici măcar propria carte, nu prea poţi convinge pe nimeni ca eşti expert”
  Stiu si eu daca ai totdeauna dreptate! Oare politica de marketing a unei edituri poate suferi crucial influenta unui om din afara sa? Cum anume mai precis e marketata cartea ca sa devina atragatoare pana la ultima pagina?
  Altfel propozitia ta suna foarte tare. Numai ca nu stiu daca poate fi extrapolata la alte domenii.
  Sunt oameni de succes si unii experti care nu au scris nicio carte. Sunt si experti care au murit in saracie lucie. vezi si directorii aia de banci de pe Wall Street care sunt toba de marketing si totusi au ajuns la afaceri falimentare.

  raspunde

 2. Andrei Rosca spune:

  De acord. Probabil ca e greu de generalizat pe alte domenii. Insa in marketing, management sau alte domenii “tehnice”, marketarea se face la nivel de continut. Este deci vorba doar de unul dintre cei 4P ai marketingului: produsul.

  Intr-adevar pretul, promovarea si distributia sunt in general controlate de catre editura. Insa la continutul cartilor de specialitate editurile nu prea au multe de spus.

  raspunde

 3. zoran spune:

  Cartea este excelenta, cu conditia sa o citesti in original. Traducerea este rusinoasa. Lucrez in Direct Marketing si atat am de spus: traducerile cartilor despre Direct Marketing ar trebui verificate de un specialist. Altfel, iese o ciorba ininteligibila precum aceasta editie.
  Pacat de carte, chiar e superba.

  raspunde

 4. Pingback: Ghidul complet al marketingului direct şi interactiv | bookblog.ro

 5. Pingback: andreirosca (Andrei Roşca)

 6. Pingback: adinelt (Adinel Tudor)

 7. Pingback: dazzlero (Gloria)

 8. Pingback: stmurgeanu (Stefan Murgeanu)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro