bookblog.ro

Marketing On-line

Scris de • 13 July 2009 • in categoria

Titlu: Marketing on-line
Autor: , ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 543
ISBN: 978-973-571-754-4

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

Încep să citesc cărţile despre online marketing cu frică. În special cele apărute în România. Noroc că sunt puţine, ar spune unii. Din păcate, chiar este nevoie de astfel de cărţi. Avem o industrie online încă foarte mică, suntem abia la a doua generaţie de profesionişti în online şi, tot din păcate, puţini au înţeles faptul că marketingul online se bazează în foarte mare măsură pe marketingul direct iar pentru a îţi imagina măcar că vei putea excela vreodată în acest domeniu, e absolut necesar să cunoşti bazele marketingului pur.

Degeaba citim Seth Godin sau Guy Kawasaki, degeaba îl ascultăm pasionaţi pe Steve Jobs vorbind despre noul iphone, dacă nu facem minime eforturi de a înţelege că acei oameni nu au pornit de la nivelul la care sunt acum şi că, în mod cert, au nişte baze teoretice verificate în timp de numeroasele experimente, eşuate sau reuşite, pe care astăzi le numesc experienţă.

Aşadar, există o problemă de mentalitate care, corelată cu dimensiunile încă mici ale industriei online, e foarte posibil să se traducă într-o piaţă redusă de oameni interesaţi de cărţi de online marketing. Din fericire, lucrurile par să se schimbe şi oameni încep să realizeze că nu poţi face performanţă doar cu entuziasm şi pasiune, chiar dacă, de multe ori, pasiunea şi entuziasmul sunt foarte buni catalizatori.

Apoi, mai există doua motive pentru care cărţile de marketing online sunt atât de rare în România. Editurile care publică sau au publicat vreodată cărţi de IT ştiu că au doi mari duşmani. Primul este chiar internetul, o sursă de informaţii inepuizabilă şi, mai ales, aproape gratuită. Al doilea este viteză cu care lucrurile evoluează în această industrie. Dacă astăzi te hotărăşti să scoţi pe piaţă o carte despre Photoshop, Flash sau vreun alt limbaj de programare, există o probabilitate foarte mare ca până în momentul în care cartea va ajunge să se găsească efectiv în librării, o mare parte dintre acele informaţii să nu mai fie de actualitate. În cazurile fericite, cărţile rămân de actualitate, însă incomplete, fiindcă între timp au mai apărut alte "n" versiuni ale acelor programe. Aceeaşi problemă există şi în cazul marketingului online.

Din fericire, nu este şi cazul cărţii despre care scriu astăzi. Varianta în engleză a apărut în 2007, însă mare parte din informaţiile din carte sunt extrem de actuale. Surprinzător, dacă ţinem cont de faptul că Marketing on-line este plina de referinţe şi recomandări de site-uri, locuri în care cititorul poate merge pentru a aprofunda anumite subiecte din carte.

Richard Gay & co au scris o carte foarte asemănătoare "bibliilor" lui Philip Kotler, deosebirea fiind că în timp ce Kotler a scris doua mii de pagini despre cam tot ce inseamna marketing, Gay a reuşit să trateze exhaustiv, în 500 şi ceva de pagini, un domeniu ca marketingul online. Şi poate că acesta este adevăratul punct forte al cărţii, faptul că a reuşit să structureze atât de bine un volum de informaţii atât de mare. Este ceea ce internetul încă nu a reuşit să facă.

Structurată în 13 capitole mari, de la elemente de planificare în marketingul online, trecând în revistă instrumente de comunicare (printre care, bineînţeles, şi blogurile) şi până la discutarea unor elemente juridice ce ţin de spam, managementul bazelor de date sau sisteme de plăţi electronice, cartea celor trei autori este de departe cea mai completă carte de online marketing pe care am întâlnit-o, o surpriză placută.

E accesibilă tuturor, este genul de carte-manual pe care merită să o citeşti o data de la cap la coadă, însă în mod cert te vei reîntoarce la ea de câte ori Godin sau Jobs va reaminti faptul ca less is more şi că, uneori, problemele de business complicate au soluţii simple bazate pe cele câteva principii de bază ale marketingului. Dacă ştiţi principiile de bază, atunci cartea lui Richard Gay vă va ajuta să le adaptaţi pentru mediul online. Iar din acel moment, nu vă mai lipseşte decât experienţa pentru a excela. Experienţă care se obţine greşind.

  Categorie: | Autor: , , | Editura:  Citeste cele 17 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Pingback: iulie 2009 - Andrei Rosca: My way

  2. Pingback: AdMasters.ro » Blog Archive » Marketingul Online

  3. Pingback: Cum sa esuezi intr-o afacere » Dazzle

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro