bookblog.ro

Mărul otrăvit. Între ispită și loialitate : „Regândirea infidelității”

Scris de • 18 February 2019 • in categoria

Titlu: Regândirea infidelității
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 381
ISBN: 978 606 44 0048-2

Subiectul infidelității este probabil cel mai sensibil segment al analizei psihologice. De ce călcăm strâmb? Ce ne motivează să renunțăm la un trecut clădit împreună? De ce alegem să părăsim căminul conjugal pentru o pasiune fulminantă? Toate aceste întrebări au tot fost dezbătute în literatura universală și au fost explicate din mai multe unghiuri, dar rămân a fi încă o problematică acută, dureroasă, dificil de înțeles.

Eu, ca femeie, nu fac excepție. Condamn vehement comportamentul lipsit de sinceritate într-o relație. Condamn lașitatea și fuga pe care o aleg adulterinii în favoarea unui dialog deschis, dar cu toate acestea nu mă grăbesc să arunc piatra judecății, or nu suntem ideali și acest lucru este de la sine înțeles. Iată că anume pentru a nu face acest lucru, am decis să citesc un volum, pe care mi l-au tot recomandat diferiți cititori cu gusturi rafinate, în speranța că voi ajunge să înțeleg adâncimea unui fenomen atât de amplu precum este adulterul.

Regândirea infidelității scris de Esther Perel este o analiză sociologică (anume așa o poziționează autoarea și eu îi dau deplină dreptate), care reușește să disece o temă atât de sensibilă, nu doar prin intermediul observațiilor subtile, cât mai ales prin intermediul practicii acumulate de-a lungul a sute de ședințe psihoterapeutice cu perechi nefericite.

Și o să încep de fapt cu finalul logic al recenziei. Cu faptul că mi-a plăcut mult cartea. De fapt, a reușit să îmi potolească anumite curiozități, aproape bolnăvicioase, și m-a ajutat să descopăr o latură psiho-somatică a problemei. Oamenii înșală de când lumea și pământul. Instinctul care pornește această mașinărie este pe cât de vast, pe atât de difuz, abstract. Fie că este vorba de frustrări, de emoții neconsumate sau de trăiri ample, toate astea, luate la un loc, pornesc cu succes cangrena înșelăciunii, punând subiecții actului în fața unor alegeri dificile. Evident, reacțiile sunt împărțite, unii acceptă greșeala și încearcă să reclădească relația, alții dimpotrivă renunță definitiv, tăind pe viu, la ani de mariaj, de iubire și de conviețuire.

Autoarea nu discerne asupra valorilor morale, nu încearcă să disculpe făptașul sau să ne trezească cumva empatia sau antipatia față de vinovați și victime. Perel încearcă să demonstreze globalitatea și universalitatea temei, demonstrându-ne că nimeni nu este cu adevărat protejat de adulter, mai ales în epoca tehnologiilor digitale, în care ispitele sunt la un click distanță.

Apropo, este de menționat ascuțimea cu care autoarea observă cele mai mici detalii ale triunghiurilor amoroase, începând de la subtextul cultural, realității sociale și până la egoismul anumitor personaje, faptul că volumul este construit din confesiunile anonime ale pacienților, face ca întregul subiect să devină palpabil, verosimil. Perel nu se rezumă la o analiză de laborator și merge până la a înțelege amplitudinea efectului asupra așa numitelor victime colaterale: copii, părinți, prieteni. Efectele de durată ale adulterului sunt privite individual și sunt lipsite de abstracționismul cu care deja ne-au tot obișnuit autorii.

Să luăm de exemplu acest pasaj: „Din punct de vedere cultural, am devenit atât de deschiși în ceea ce privește sexualitatea, încât suntem pe punctul de a depăși limitele bunului-simț, dar când e vorba de fidelitate sexuală, chiar și cele mai liberale minți pot rămâne intrasingente”. Componenta culturală este elucidată și racordată la realitate, fiind astfel o parte componentă a ecuației și nicidecum o chestie complementară, bizară. Pe de altă parte, cartea lui Perel nu este misogină sau non-echidistantă, autoarea reușind să dezvăluie culpa ambelor sexe: „Bărbații înșală din plictiseală și teamă de intimitate; femeile înșală dintr-o senzație de singurătate și dorință de intimitate”. Problema devine astfel tridimensională dacă vreți, mai ales pentru că nu cuprinde doar dedesubturile instinctelor sexuale, ajungând să fie o retrospectivă a eșecului emoțional:”...în numeroase relații extraconjugale este vorba mai puțin despre sex și mai mult despre dorință: nevoia de a te simți dorit, de a te simți special, de a fi văzut și a fi conectat, de a atrage atenția. Toate acestea poartă cu sine un frisson erotic ce ne dă senzația că suntem vii, încărcați. Este mai multă energie decât acțiune, mai multă vrajă decât penetrare”.

Ceea ce face studiul lui Esther Perel cu adevărat veritabil este maniera cu care încearcă să ajungă la miezul temei, pornind de la începuturile unei relații, transformând geneza într-un punct de observație de unde se vede clar continuitatea: „În cercul strâmt al verighetei sunt înghesuite idealuri profund contradictorii. Vrem ca alesul nostru/aleasa noastră să ne asigure stabilitate, siguranță, previzibilitate și să fie de încredere – toate, experiențe-ancoră. Și vrem ca aceeași persoană să ne uimească, să ne ofere mister, aventură și risc. Dă-mi confort și dă-mi tot ce-i mai bun. Dă-mi lucruri pe care le știu și dă-mi noutate. Dă-mi continuitate și dă-mi surprize. Îndrăgostiții din ziua de azi caută să aducă sub același acoperiș dorințe care s-au aflat dintotdeauna în zone diferite.”

Deci, cui îi este destinată această carte? Aș spune că în primul rând tuturor celor care măcar o dată au trăit o trădare emoțională sau sexuală. Este un bun antidot, chiar dacă placebo, al durerii. Dă răspunsuri acolo unde mintea noastră refuză să le accepte. Așterne o doză de luciditate acolo unde primează emoțiile.

În al doilea rând, aș recomanda-o tuturor celor care își revizuiesc relațiile, făcând ordine în gânduri. Modele analizate în Regândirea infidelității vă vor ajuta să observații raportul de cauzalitate dintre premise și adulter. Și per final, o să obțineți o retrospectivă de amploare a unui subiect scandalos, față de care mai toți autorii au dat dovadă de precauție și delicatețe. Perel și a sa Regândirea infidelintății sunt un must-read, util și de impact. Lecturi frumoase să aveți!

    Autor: | Editura:



    Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

    1. Violeta spune:

      Am citit cartea acum 2 luni (intr-o alta limba) si mi-a placut, in sensul ca efectiv te stimuleaza sa-ti pui intrebarile pe care inainte nu ti le puneai. Iti schimba prospectiva de a vedea lucrurile. Aveti un blog “delicios”… Daca-mi permiteti exprimarea.

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si


      Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

    Copyright ©2011 Bookblog.ro