bookblog.ro

Matrioșka

Scris de • 20 July 2017 • in categoria

Titlu: Matrioșka
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 162
ISBN: 978-606-93559-0-9

Ieșind cu prietenii la bistro Matrioșka am dat peste cartea cu titlul Matrioșka, mică, subtilă, pe fiecare masă a bistro-ului. Proprietarul, autorul cărții, a venit la noi și ne-a spus: Iertați-mă că vin așa la voi, ca martorii lui Iehova, însă aveți pe masă o carte. O puteți lua acasă să o citiți și dacă vă place să aduceți o carte în schimb, pentru biblioteca noastră de sus.. Jocul m-a intrigat și am luat una dintre cărți. Prima păpușă.

Începând să citesc, povestea m-a captivat foarte mult încă de la primul cuvânt. Un bărbat misterios pune la cale un joc pentru o fată, care avea destul timp în vacanță încât să intre în această aventură. Jocul constă în misiuni de îndeplinit și indicii pe care ea trebuie să le deslușească și împlinească pentru a trece mai departe.

Mi-a amintit de o primă întâlnire pe care am avut-o, în care am primit o cutiuță cu un indiciu, care m-a dus la panglica dintr-un pom, ce m-a dus la un mesaj legat de o bancă, ce m-a trimis la un teatru în fața căruia paznicul m-a întrebat: „Tu ești Georgiana?” și mi-a înmânat o invitație la spectacol, care mă ghida spre niște săgeți desenate pe asfalt, ca într-un final să ajung lângă o fântână, într-un parc, unde EL mă aștepta cu o umbrelă în culorile curcubeului deschisă și trei portocale pe bancă. A doua păpușă.

Pe lângă jocul din carte aflăm încet și despre relația pe care personajul principal, Maria, cea căreia i se înscenează totul, a avut-o cu un bărbat, în trecut, din perspectiva ei și din perspectiva lui, intrăm în lumea viselor ei, o cunoaștem și pe Cristina, co-autoarea cărții, care este prietena cea mai bună a celor doi. A treia păpușă.

Pe lângă tema neobișnuită, m-a impresionat mult partea stilistică, metaforele, modul în care se potrivesc perfect cuvintele, imaginile din ea – cinematografice -, ideile, cum este cea legată de fotografiile vechi, apreciate fiindcă în ele oamenii sunt mereu împreună - nu se poate întâmpla să te culci într-o zi, iar când te trezești cineva dintr-o fotografie să nu mai fie acolo. M-a impresionat și logica narațiunii, niciun element nu este lăsat acolo întâmplător, fiecare dintre ele duce povestea mai departe și își dezvăluie sensul mai târziu.

Între timp, m-am împrietenit pe Facebook cu autorul cărții care mi-a spus că povestea este bazată pe fapte reale, pe iubirea dintre el și Maria. A patra păpușă.

În finalul cărții asistăm și la deschiderea unui bistro, pe nume Matrioșka. A cincea păpușă.

Mai sunt încă trei, vă invit să le descoperiți singuri, după ce ați citit cartea pe care o găsiți acasă la autorul ei, pe strada Visarion, numărul 20.

  • Plusuri

    Tema originală, stilistică excepțională, logică perfectă, trezește emoții, este surprinzătoare.

  • Minusuri

    Cristina este un personaj prea perfect, fără niciun defect.

  • Recomandari

    Să fie transformată într-un scenariu și ecranizată.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro