bookblog.ro

Minuni și drame familiale

Scris de • 13 November 2023 • in categoria

Titlu: Rechini în vremea salvatorilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 408
ISBN: 978-973-46-9434-1

Unul dintre cele mai recente titluri din colecția Biblioteca Polirom, cea mai longevivă colecție de literatură modernă de la noi, a apărut în vară și spune o poveste cu tentă supranaturală despre un copil, mai târziu devenit adult, de origine hawaiiană cu puteri supranaturale. Colecția nu este străină nici de romane horror, SF sau fantasy, cu toate că acestea, de fapt, sunt îmbrăcate sub alte denumiri. Cel mai adesea, cum e și cazul de față, romanul apare sub umbrela realismului magic.

Deși în Rechini în vremea salvatorilor nu se pune foarte mult accentul pe partea supranaturală, aceasta rămâne totuși o componentă importantă a poveștii. Și anume prin minunile pe care le face micuțul Nainoa, cel care supraviețuiește după ce cade în apele oceanului. Nainoa nu numai că nu este devorat de rechini, ci este chiar salvat de aceștia, care îl poartă pe spinările lor înapoi la vasul de croazieră cu care navigau părinții împreună cu fratele și sora lui.

O poveste plină de dramă, de lipsuri și de sacrificii, marcată de sărăcia celor doi părinți ai lui Noa/Nainoa în anii nouăzeci în Hawaii, unde nu găsesc nimic de lucru mai acătării pentru a avea ce le pune zi de zi pe masă copiilor, a-i îmbrăca și a le asigura tot confortul necesar. Cu toate că mai strâng ceva bănuți după minunea cu salvarea lui Noa de către rechini, iar acesta începe, se zice, să vindece miraculos oameni, puterile lui rămân totuși limitate. Iar de aici încep frământările care îl vor transforma, ca adult, într-un neadaptat, într-o persoană permanent măcinată de îndoieli: dacă ce face el e bine sau nu, dacă rolul său pe lume chiar e acela de vindecător, de salvator, ceea ce va și duce într-un final la acel destin tragic al său.

În tot acest timp, cu atenția părinților îndreptată doar asupra lui Noa, fratele său, Dean, devine un jucător de baschet cu un potențial enorm, dar care nu are parte de cele mai fericite împrejurări și, prin urmare, ajunge ca până la urmă să lase totul baltă. Un alt destin tragic și o șansă irosită deoarece nu s-a ocupat nimeni de el la momentul potrivit, în vreme ce sora lor, cel mai mic copil al Maliei și al lui Augie, este trimisă, cu mari sacrificii, la facultate pe continent, unde își descoperă, dramatic, orientarea sexuală și dragostea neîmpărtășită. În timp ce fratele lor cel minunat, Noa, ajunge paramedic pe ambulanță, unde se folosește de puterile sale supranaturale pentru a ajuta oameni.

Spusă alternativ din perspectiva tuturor celor cinci personaje care alcătuiesc familia lui Nainoa/Noa, povestea imaginată de Kawai Strong Washburn, el însuși de origine Hawaiiană, cu descrieri magistrale ale vieții pe insulele care alcătuiesc Hawaii, a câștigat în 2021 PEN/Hemingway Prize și fost nominalizată la Center for Fiction First Novel Prize.

Scris de-a lungul a zece ani, romanul Rechini în vremea salvatorilor este unul complex și dur, cu câteva răsturnări de situație spectaculoase și cu o pleiadă de personaje ale căror destine tragice te înfioară. De la cel al lui Noa, în primul și-n primul rând, trecând la cel al surorii sale, cățărătoare amatoare, studentă eminentă pentru o vreme, trecând apoi la Dean, fratele cel mare, gigantul permanent nemulțumit, minune timpurie a baschetului, dar fără să-și atingă niciodată adevăratul potențial, până la părinții celor trei copii, nevoiți să muncească pe rupte și să îndeplinească joburi cu mult sub demnitatea lor pentru a-și întreține copiii, Rechini în vremea salvatorilor ne dezvăluie faptul că nu toate poveștile care încep cu minuni se încheie frumos, cu happy-end, și că, deși SUA este denumită Țara Tuturor Posibilitățile, aceste posibilități rămân totuși limitate.

Dură, tragică și, pe alocuri, melancolică, adesea cu un limbaj dur, provocator, șocant chiar, povestea lui Washburn este o mostră de  realism magic ce are darul să îi aducă la realitate pe cei care cred că orice vis se poate adeveri și că orice poveste de succes se termină cu bine.

  Autor: | Editura:  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si


   Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

  Copyright ©2011 Bookblog.ro