bookblog.ro

Monstrul erudiţiei

Scris de • 8 November 2011 • in categoria

Cititorul din pestera Rui Zink

Titlu: Cititorul din peşteră
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 96
ISBN: 978-973-50-1932-7

Într-o peşteră despărţită de pământ prin multe mări locuieşte ultimul mare cititor al lumi, Anibalector. Un fel de monstrul Colombre erudit.

Admirabil şi candid curs universitar de popularizare a lecturii ca gest uman definitoriu, micul roman parabolic Cititorul din peşteră al profesorului portughez Rui Zink este o pledoarie pe care ar trebui s-o susţină toţi profesorii de literatură din ,,preuniversitar’’ sau ,,universitar’’, deopotrivă.

Construit pe şablonul inconfundabil al romanelor de aventuri, în care eroul pleacă intempestiv pe mare şi pe …marea provocărilor, Cititorul din peşteră îl prezintă pe un mic hoţ de buzunare ajuns mus pe o corabie cam piraterească. Naufragiind din pricina unei teribile furtuni, cum alfel?, tânărul ajunge pe o insulă ciudată în a cărei peşteră locuia un mare monstru negru, şi canibal şi devorator de cărţi.

Miza salvării vieţii micului intrus este nu ca în O mie şi una de nopţi istorisirea de poveşti, ci susţinera unor conversaţii inteligente despre lectură. Mai puţin elaborate acestea din urmă decât acelea de pe la seminariile de literatură din universităţile umaniste. Cum se încheie această întâmplare epică şi paraliterară - precum şi ce se alege de protagoniştii ei - nu voi dezvălui, dar voi oferi cel puţin un citat probator că autorul micului roman este un mare devotat al lecturii literare. În fond, acest text s-a născut din preaplinul unui oficiant al literaturii europene, bântuit de marile întrebări despre sensul cărţilor şi al literaturii: „o carte e o casă cu multe uşi-uneori atâtea câte pagini avea cartea, alteori tot atâtea câte rânduri avea. Alteori, nici chiar atâtea. Unele cărţi erau mai curând ca acele picturi ce imită ferestre şi uşi, iar când ajungi acolo te loveşti cu nasul de un zid.’’


Cât costă cartea Cititorul din peșteră?

  • Plusuri

    Se citeşte dintr-o suflare şi oferă un mesaj concentrat despre rostul lecturii de literatură.

  • Minusuri

    Este prea simplificat ca textură epică.

  • Recomandari

    Se poate citi cu multă satisfacţie inclusiv în pauza de la birou.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro