bookblog.ro

Mr. Vertigo

Scris de • 13 June 2006 • in categoria

Titlu: Mr. Vertigo
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2003
Numar pagini: 308
ISBN: 9735938146

Romanul lui Paul Auster, apărut la Paralela 45 în colecţia Ficţiune fără frontiere, pare a miza pe realitatea magică, idee care atrage un număr mare de cititori. De fapt, ficţiunea trece razant pe lîngă parabolă, pentru simplul motiv că nu oferă o poveste de viaţă şi, prin asta, o cheie de interpretare.

Dar să le luăm pe rînd. Paul Auster este cu siguranţă unul din cei mai importanţi scriitori americani de azi, în sensul vizibilităţii şi ingeniozităţii. Faptul că scrie şi scenarii îl face să nu se repete, să nu lase dialogul să cadă în derizoriu sau, din contra, să aibă aerul unei profunzimi căutate. Naratorul trece repede de la un timp al amintirii la unul al vorbirii, trăieşte şi povesteşte în acelaşi timp, fără a sublinia insolitul situaţiilor, fără a analiza.

Asta îl face credibil. Titluri ca In the Country of Last Things, The Locked Room, The Book of Illusions, Leviathan, Timbuktu vorbesc despre oameni, fie ei ai suburbiilor,ai marelui oraş fie ai unei lumi muribunde.

Mr. Vertigo. Povestea: Micul cerşetor Walter îl întîlneşte pe Maestrul Yehudi şi învaţă să zboare, nimic mai simplu. Călătoria iniţiatică începe în Saint Louis şi se sfîrşeşte în Wichita, unde bătrînul Walter- fost cerşetor, fost Walt Copilul Minune, fost afacerist în Chicago- se vede pe el în copilul Yusef, "care are darul", încăpăţinarea şi energia pentru a învăţa, poate, să zboare. Călătoria aceasta de iniţiere şi zborul propriu- zis ţin de detalii, o lume se construieşte în jurul lui Walt, populată de personaje precum Esop şi Mama Sioux, precum Doamna Witherspoon sau Unchiul Slim, tipul cruzimii imbecile, precum Dizzy Dean, fostul campion. Aceste figuri sunt în mod clar dominate de Maestrul Yehudi, puternic şi slab, strict şi afectuos, îndrumătorul eficient şi tatăl stîngaci.

Partea halucinantă a romanului este, fireşte, legată de zbor, de ridicarea prin durere, de revelarea zborului, dar şi de gustul succesului, de reprezentaţii, de reacţiile maselor de oameni, descrise în frenezie, în furie, cu lipsa de părtinire a unui copil. După experienţa zborului, închisă datorită unor cumplite dureri de cap- de aici şi Mr. Vertigo-, Walt încearcă să o suplinească prin deschiderea unui local de succes, numit...La Mr. Vertigo, ca să se întoarcă în final la Doamna Witherspoon, fără să îl uite pe maestru.

De ce merită citit:
- puştiul are un farmec nebun în prima parte, încercînd să fie bărbat; odată ce se maturizează, revolta lui se topeşte, devine nostalgic, zburător. Dar îşi păstrează farmecul.
- ingeniozitatea prin care se leagă faptele biografice nu te lasă să te plictiseşti. Traversezi nu numai America şi oamenii ei, dar şi paradoxul unui secol, miracolul, imposibilul.
- Marion Witherspoon e o figură puternică: o femeie capabilă de multe surprize, de la înduioşări pînă la afaceri, de la plîns pînă la cinism.
- Magia în sine: aglomerarea de detalii cu privire la un act pe care nu îl cunoşti, nu îl înţelegi, nu îl poţi percepe, zborul. Cu alte cuvinte, gustul pentru ficţiune.
- Te face să vrei să zbori (la propriu), te face să rîzi, să fii melancolic: Dincolo, de tehnică şi de structură, dincolo de construcţie şi simboluri, cartea asta se simte.

În loc de final. "În străfundurile mele, nu cred că-ţi trebuie vreun talent special ca să te desprinzi de pămînt şi să pluteşti prin aer. Cu toţii avem asta înăuntrul nostru- fiece bărbat, femeie şi copil- şi, cu îndeajuns de multă strădanie şi concentrare, fiecare fiinţă umană e capabilă să facă dublul isprăvilor pe care le-am înfăptuit eu ca Walt Copilul Minune. Trebuie să înveţi să încetezi să fii tu însuţi. Cu asta-ncepe şi totul urmează de-aici. Trebuie să te laşi evaporat. Să-ţi laşi muşchii să se moaie, să respiri pînă cînd simţi că sufletul se scurge din tine şi apoi să-nchizi ochii. În felul ăsta se face. Golul dinăuntrul trupului tău devine mai uşor decît aerul pe care-l ai împrejur. Puţin cîte puţin, începi să cîntăreşti mai puţin decît nimic. Închizi ochii; îţi întinzi braţele; te laşi evaporat. Şi apoi, puţin cîte puţin, te desprinzi de pămînt. Uite-aşa."

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. puck spune:

   Mi se pare cam aiurea sa ti se povesteasca subiectul unei carti inainte, s-a dus tot farmecul. Trebuie gasita o modalitate de a fenta asta.
   Cartea e foarte frumoasa. Am citit-o in original si traducerea pierde din farmecul initial mai ales al stilului narativ (dupa cum vad fragmentul din finalul articolului de aici).
   Ce mi-a placut mie cel mai mult a fost faptul ca nici macar o secunda nu am gandit: ‘la naiba, cum adica un baietel sa leviteze? E cam gogonata!’ Totul parea atat de normal incat nu m-am indoit de poveste. Fascinanta era mai degraba relatia dintre maestru si elev si evolutia lui.

   great story, anyway

   raspunde

  2. Mihaela Butnaru spune:

   Si eu tot in original. La fel, mi s-a parut ca se pierde ceva prin traducere. Insa consider ca o persoana care nu a citit/nu cunoaste autorul trebuie lamurita si facuta curioasa. In plus, fascinatia e dincolo de fapte.

   “Cartea iluziilor” cum ti s-a parut?

   raspunde

  3. puck spune:

   Cartea iluziilor e pe lista. Am citit doar “in tara ultimelor lucruri’ ( ro), hmm, buna dar nu a avut acelasi impact, are scene memorabile insa mi s-a parut ca a lungit-o artificial la un moment dat. dar stii cum e cu subiectivitatea fiecarui cititor…

   raspunde

  4. Mihaela Butnaru spune:

   Şi mie mi-a părut pre(a)lungită…Am evitat să citesc “În ţara ultimelor lucruri” în cheia viziunii postapocaliptice, mi s-ar fi părut facilă legătura dispar obiectele- dispar cuvintele- limbajul- şi atunci şi comunicarea. O fi traducerea, ce zici?

   raspunde

  5. puck spune:

   din ce am citit pe net, mai toti au fost putin surprinsi de subiect si abordare si au recunoscut ca nu e o carte in stilul lui obisnuit. dar uite, cu toate acestea, eu ma bucur ca a patruns si la noi si, cu putina reclama din partea editurii, Mr Vertigo ar ajunge un best seller.

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro