Nefericire pe ritmuri de jazz
Scris de bookblog.ro • 8 November 2017 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Catherine Cusset
Rating:

Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Doru Mares
Numar pagini: 251
ISBN: 978-606-779-235-5

Ce loc mărunt ocupăm în lumea aceasta! Atât de mic și atât de neînsemnat, încât mi se pare că întreaga mea viață nu e decât un vis. Îmi beau cafeaua pe trilurile Ninei Simone, care sparge tăcerea camerei mele. În mâini am noul roman al franțuzoaicei Catherine Cusset Celălalt pe care-l adoram , apărut la editura Humanitas. Îl citesc pe nerăsuflate de vreo trei zile și încerc să percep fiecare element al suferinței umane.
Eroul principal, Thomas Bulot, un francez propășit în America, rememorează întreaga sa existență, presărată intens cu gustul amar al nefericirii. Toate iubirile sale se termină până la venirea verii, iar meseria pe care a îmbrățișat-o vine la pachet cu multe dificultăți. Scriitor începător și profesor talentat, Thomas se luptă cu demonii lăuntrici, care îl mistuie, îl osândesc. Cuprins de verva primelor insuccese, dar și a primelor reușite, acesta se aventurează în căutarea visului american, care se dovedește a fi departe de idealurile imaginate.
Orgoliul său nu îi permite eșecuri, iar mediocritate i se pare absolut inaccesibilă. Preferă să dispară decât să își recunoască slăbiciunea. Nici dragostea sa pentru femei nu îl salvează de la o pierzanie scrisă în stele. O întâlnește mai întâi pe Catherine, care devine și vocea naratoarei în prezentul roman. Ea, un pic mai mare decât el, nu se pliază definitiv acestui format de relație și se convertește într-o fidelă observatoare a vieții lui.
Pe lista câștigurilor sale urmează Elisa, care îl cucerește prin sensibilitate și empatie, dar care nu reușește să îi înțeleagă prea bine felul de a fi. Nici această idilă nu rezistă trecerii timpului. Thomas, idolatrizând lucrările lui Proust, înțelege că doar această trecere inevitabilă a timpului și discrepanțele dintre el și femei, fac lucrurile atât de dificile.
La o primă analiză se observă că este un amorezat convins, căzând pradă unor iubiri și pasiuni fulminante, care se consumă cu repreziciune, lăsând doar o neplăcută senzație de pustietate. Nici celelalte femei din viața lui nu îl pot opri din calea autodistrugerii la care se condamnă. Eșecurile profesionale și caracterul său exuberant nu pot îmbunătăți situația și eroul nostru devine aproape un vagabond spiritual într-un New York care își cere tributul.
Cusset a reușit să construiască un personaj integru, dar puber, o istorie emoționantă și un deznodământ neașteptat, creând o elipsă a narațiunii. Povestit la persoana a doua, romanul este inedit, presărat cu subtilități franceze și multă muzică bună, toate împletite într-o Americă trecută prin 11 septembrie și Uraganul din New Orleans.
Cartea o să vă dezvăluie aspecte ale psihologiei masculine, așa cum doar ochiul atent al unei franțuzoaice poate revela. O să ajungeți să compătimiți sau să urâți personajul central, să rezonați cu trăirile sale sau să-i blamați anumite trăsături. În cazul meu, a fost vorba de misoginismul său care îmi repugnă în anumite pasaje, dar cu toate acestea am înțeles că această trăsătură de caracter este parte inerentă a eroului, fără de care acesta nu ar putea traversa narațiunea.
Recomand cu încredere acest roman, mai ales că traducerea celor de la Humanitas este absolut minunată, nuanțată uniform și păstrând impecabilul scriiturii franceze. Așa că dacă sunteți în căutarea unui roman, care să vă atingă strunele inimii, să vă răscolească, aceste este perfect, mulându-se ca o mănușă pe așteptările dumneavoastră.
Text de Corina Miosei
-
Plusuri
Fluiditatea narațiunii.
Personajele interesante. -
Recomandari
Infantilitatea și misoginismul eroului principal.