bookblog.ro

Nelson Mandela, simbolul luptei pentru libertate

Scris de • 24 October 2013 • in categoria

Titlu: Conversații cu mine însumi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 470
ISBN: 978-606-836-005-8

„Istoria nu încetează să le joace feste chiar și luptătorilor pentru libertate experimentați și faimoși în toată lumea. De multe ori în trecut, revoluționarii au căzut cu ușurință pradă lăcomiei, iar tendința de a deturna resurse publice pentru propria îmbogățire i-a copleșit în cele din urmă. Prin acumularea de mari bogății personale și prin trădarea nobilelor idealuri care i-au făcut faimoși, ei practic au părăsit poporul și s-au alăturat foștilor asupritori, care s-au îmbogățit prin jefuirea nemiloasă a celor mai săraci dintre săraci”.

Nelson Mandela este unul dintre cei mai faimoși oameni ai secolului XX și, poate ai tuturor timpurilor. Viața lui este un exemplu – e drept, extrem de greu de urmat – pentru toți politicienii din lume. S-a sacrificat pentru poporul pe care a hotărât să-l reprezinte și pe care îl iubește și îl va iubi până la moarte și a devenit practic, simbolul libertății pe toate meridianele globului pământesc. Spiritul său de luptător, capacitatea pe care o are de a îndura sacrificii dincolo de ce poate un om obișnuit să-și imagineze, precum și modestia incredibilă de care dă dovadă fac din Nelson Mandela un candidat perfect la lista personajelor istorice care vor rămâne în memoria colectivă mondială peste vremuri, alături de Maica Teresa, Martin Luther King, Mahatma Gandhi sau Benjamin Franklin.

Evident, lupta sa este diferită de a celor lângă care și-a meritat pe deplin dreptul de a sta, sacrificiul său având o altă substanță. Lupta pentru populația de culoare din Africa de Sud a devenit ulterior o luptă pentru schimbarea mentalității albilor de pe întregul mapamond cu privire la populația non-albă, fie că este vorba despre negri, asiatici sau orice altă rasă. Transferul s-a făcut lent – raportat la o viață de om – dar în același timp extraordinar de rapid – raportat la istoria opresiunii populației de culoare în lume. Multe se datorează lui Nelson Mandela. Prin ceea ce a făcut , înainte, în timpul și după încarcerarea sa, Mandela a schimbat lumea. Datorită sacrificiului său, Barack Obama (cel care semnează Cuvântul înainte al cărții) a putut fi ales președinte într-o țară aproape la fel de notorie pentru ura împotriva altor rase ca și Africa de Sud. Datorită lui, politica Apartheid (politica de dezvoltare separată a raselor) a fost abolită în Africa
de Sud și tot datorită lui s-a putut întrevedea o nouă lume, bazată pe înțelegere și colaborare, nu pe segregare.

Nelson Mandela este un om care, în ciuda faptului că a fost încarcerat pentru o perioadă de 27 de ani (între 1962 și 1990), a fost mai activ politic decât mulți politicieni aleși, care s-au aflat sau se află în exercițiu. Voluminoasa corespondență – mare parte din ea fiind, la momentul la care a fost redactată, cenzurată de autoritățile sud-africane – pe care Mandela a întreținut-o în închisoare, o autobiografie scrisă și scoasă ilegal din închisoare, precum și mai multe conversații înregistrate pe suport magnetic, toate acestea au fost, imediat după eliberarea sa în 1990, adunate și arhivate de Centrul pentru Memorie și Dialog Mandela, iar cartea Conversații cu mine însumi este constituită dintr-o mare parte din aceste documente, cele mai importante dintre ele, într-o oarecare ordine cronologică, structurate pe capitole în funcție de tema tratată în acestea.

Din scrisori – scrise în perioada de detenție – aflăm tragica experiență prin care trece un luptător pentru libertate atunci când i se refuză statutul real de deținut politic (similar cu situațiile din România mijlocului secolului XX), despre moartea unor membri ai familiei sale, la înmormântarea cărora nu i s-a permis să participe, despre reacțiile pe care le-a avut în fața anumitor evenimente politice naționale și internaționale. Discuțiile înregistrate după eliberarea din închisoare ne arată situațiile prin care trecea dar pe care nu le putea descrie sau pomeni nici măcar în scrisori, cum ar fi tratamentul pe care trebuia să-l suporte din partea gardienilor, despre evoluții în percepția și gândirea sa care au avut loc pe perioada întemnițării, chiar și despre sentimentele care-l încercau cu privire la soția sa și posibilitatea ca ea să nu îi fie fidelă, precum și unele experiențe de care a avut parte după eliberare.

Din documente reiese clar că dorința lui Nelson Mandela nu este aceea de a se răzvrăti împotriva albilor, de a se răzbuna și de a le plăti cu aceeași monedă, ci de a înlătura dominația albilor, ca și dominația oricărei rase, de altfel, politica apartheid fiind sursa tuturor relelor, și nu albii. Lupta lui a fost împotriva acestei politici, nu împotriva albilor. Împotriva unei mentalități – albii sunt superiori negrilor – și nu împotriva celor care abuzau de aceste mentalități.

Conversații cu mine însumi este o completare extrem de binevenită la The Long Walk to Freedom (Lungul drum spre libertate, pe care însă nu am găsit-o la nicio editură în limba română). Aduce o serie de documente care creează decorul autobiografiei sale, care însă, la rândul ei, poate fi considerată decor pentru Conversații cu mine însumi.

  • Plusuri

    Deși mai puțin convențională, Conversații cu mine însumi scoate la iveală o serie de scrisori și conversații înregistrate care vin ca o dovadă a ceea ce deja știm despre Mandela, dar și ca o completare, pentru ceea ce nu știam. Este o carte-document, de o valoare inestimabilă, pe baza căreia se poate verifica o pagină de istorie a Africii de Sud.

  • Recomandari

    Pentru pasionații de literatură politică, această carte nu trebuie să lipsească din lista de lectură. Totuși având în vedere că prezintă scrisori și conversații lejere, cititorul nu are nevoie de veleități deosebite de politician pentru a o citi. Dimpotrivă, ea este accesibilă oricărui om care vrea să-și facă o mică idee despre ceea ce a însemnat Nelson Mandela pentru Africa de Sud și Africa de Sud pentru Nelson Mandela.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. “I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.”

    :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Numai copilăria e glorioasă

Copyright ©2011 Bookblog.ro