bookblog.ro

Noaptea

Scris de • 23 June 2012 • in categoria

Titlu: Noaptea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 192
ISBN: 978-973-135-682-2

Noaptea este încercarea de spune ceea ce nu poate fi spus.

Acum patru zile am citit că laureatul Nobelului pentru pace a înapoiat statului maghiar ordinul Marea Cruce "ca urmare a intensificării manifestărilor antisemite sau cu semnificaţie fascistă la care participă oficiali ai Republicii Ungaria". El însuși o figură extrem de controversată, Elie Wiesel este în special cunoscut pentru activitatea sa socială în sprijinul oamenilor care sunt maltratați din cauza religiei sau rasei lor. Se poate spune că celebritatea sa a început la ceva timp după publicarea, cu sprijinul lui François Mauriac, a cărții Noaptea, care are, la fel ca și identitatea autorului, o istorie controversată (vezi aici și aici).

Această carte este povestea experienței lui Elie Wiesel în lagărele de concentrare după deportarea lui și a familiei sale din Sighet (acum Sighetu Marmației). Stilul de povestire este simplu, clar și dă frisoane. Cartea poate fi rezumată în cîteva cuvinte: oroare, nebunie, dezumanizare. Memoria autorului nu iartă nimic: nici oamenii înfometați care s-au omorît pentru un colț de pîine, nici bătăile sau frigul crunt, nici fii care și-au omorît tații pentru a supraviețui și. în fine, nici pe el însuși, care, cu tot devotamentul și dragostea, și-a dorit de multe ori să scape de povara unui tată bolnav. Fie că o credem literatură sau mărturie, Noaptea arată cum în infernul supraviețuirii, toate valorile devin egale cu zero.

Istorisirea lui Wiesel are același efect halucinant ca mărturiile supraviețuitorilor (exemple aici): nu poți crede oroarea celor citite și totuși ele sunt reale, imposibile și reale în același timp. La fel ca Holocaustul, poveștile supraviețuitorilor reamintesc mereu: rațiunea nu rezistă în fața ororii.

Ca urmare, oricît de suspect v-ar părea activismul lui Wiesel sau povestea vieții lui, mesajul unei cărți precum Noaptea rămîne. Singura recomandare pe care o pot face este să citiți cartea și să judecați singuri.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. cristian sirb spune:

   Activismul lui Wiesel nu poate fi suspect, este total indreptatit, insa poate deveni suparator pentru unii, firi mai sensibile la a-si imparti drepturile cu indivizi de alta rasa, religie. Orice tip de activism poate genera efecte contrare scopului. Depinde de virulenta. Insa, cu toate astea, cineva trebuie sa vegheze ca orori cum a fost Shoah sa nu se mai repete.

   raspunde

   • Mihaela Butnaru spune:

    Păi avem deja efectele noastre, un super comentator care mi-a sugerat diverse, fire mai sensibilă fiind. Apropo, știi că la noi e „plictisitor” să vorbești despre evrei, dar afișele cu noua dreaptă nu sunt vandalizate? Eu tot le văd intacte, tronînd.

    raspunde

  2. cristian sirb spune:

   Da, crima în masă de la Iași, comisă de români, de „glorioasa armată română”, asupra evreilor, o fi provocând unora plictisul și chiar căscatul, deh, firi sensibile la fiorul național. Îți spun eu de ce cred că nu-s vandalizate afișele acelui partid de doi bani – pentru că partidul nu există, nici nu contează și nu va conta politic în viitorul apropiat.

   Nazistul român e o contradicție în termeni. E un hohot nimicitor de râs. O ființă care ar putea sfârși prin a se autodevora din prea multă ură de sine, din exces de mediocritate.

   raspunde

   • Mihaela Butnaru spune:

    După părerea mea, lipsa de informare pertinentă și visele de mărire/putere sunt combinația fatală pentru gîndire. Cineva orbit de o ideologie care-l face să simtă că are puteri nelimitate nu va ține cont că e ridicol sau nu. Wiesel zice în romanul ăsta, la început, că evreii din Sighet nu au fugit din fața deportării pentru că „nu se poate întîmpla asta”.

    raspunde

  3. Pingback: PARINTELE GHEORGHE CALCIU – viata si slujirea in America. MARTURII CALDE DE LA FIII DUHOVNICESTI DESPRE UN PARINTE ADEVARAT SI SFANT: “Avea puterea de a schimba sufletele oa­menilor, era omul cu cea mai mare dragoste…” -

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  • Ultimul canibal

  Copyright ©2011 Bookblog.ro