bookblog.ro

Nu sunt un lucru care îți aparține…

Scris de • 27 January 2021 • in categoria

Titlu: Doamna Nobel
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 351
ISBN: 978-606-779-660-5

Doamna Nobel este o poveste de dragoste. Și e greu să scrii ceva nou despre povești de dragoste atunci când literatura universală e plină de așa ceva. Lisa Stromme reușește să aducă o perspectivă diferită, construind o poveste cu foarte mult adevăr, realitatea crudă, neprelucrată a modului în care oamenii trăiesc iubirea, în care consumă pasiunea. Idealizarea nu are ce căuta în construcția narativă a Lisei Stromme, de aceea Doamna Nobel este o carte vie, despre o iubire care pare desprinsă din realitatea noastră, a tuturor, în ciuda faptului că povestea se întâmplă la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Timp de doi ani am călătorit și m-am documentat asupra vieții lui Alfred Nobel, discutând cu experți din Suedia și din Italia și vizitând Viena și Parisul ca să mă asigur că informațiile mele sunt exacte. Sunt fascinată de Alfred Nobel și am considerat că povestea lui și a lui Sofie Hess trebuie neapărat spusă“, mărturisește autoarea.

Sofie Hess este o tânără care lucrează într-o florărie de lângă Viena și îl cunoaște întâmplător pe cel supranumit „regele dinamitei”, celebru chimist Alfred Nobel. Acesta este impresionant de frumusețea și inocența tinerei și îi oferă posibilitatea să studieze la Paris și să cunoască un altfel de viață decât cea din florăria vieneză. O poveste de dragoste se naște între cei doi, în ciuda diferenței de vârstă, educație, clasă socială. Nimic nu este simplu sau ușor în această relație: Sofie este timorată de lipsa ei de educație, cercul prietenilor lui Alfred Nobel refuză să o accepte și o consideră sub nivelul lor, Nobel însuși este chinuit de vinovăție față de moartea atâtor oameni, ca urmare a invențiilor sale și suferă de depresie, luptându-se să-și dezvolte afacerile. Povestea lor de dragoste care durează o viață trece prin nenumărate încercări și obstacole, dar iubirea lui Sofie pentru acest bărbat ciudat si complicat este constantă și puternică.

Nu sunt un lucru ce-ţi aparţine, Alfred, un produs pe care-l fabrici, o experienţă de care să te ocupi în laborator la tine. Sunt o persoană reală şi te iubesc. Când te-ai rănit, n-am putut suporta, n-am putut suporta gândul că ţi s-a-ntâmplat ceva rău sau gândul că suferi şi, în special, gândul că te-aş putea pierde. Atunci, după ce a căzut bomba, mi-am dat chiar mai bine seama cât de drag îmi eşti. Nu poţi fabrica sentimentele alea. Chiar dacă tu nu ai încredere în mine, eu ţi-am fost devotată. Am încercat să învăţ şi să fac progrese. Am făcut eforturi mari ca să citesc şi am încercat din toate puterile să te fac să fii mândru de mine, în ciuda sforţărilor mele. Ţi-am dovedit că mă interesează foarte mult viaţa ta şi tot ce faci tu. Dar la tine nu se vede nici un fel de angajament şi nici un fel de promisiune pentru viitorul nostru împreună.”

Pe lângă povestea de dragoste dintre Sofie și Nobel, o parte interesantă a romanului este și descrierea modului în care au luat naștere premiile Nobel și lupta îndârjită pe care executorii testamentari ai marelui chimist au dus-o pentru a se asigura că dorințele acestuia vor fi împlinite.

Doamna Nobel rămâne, cred, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste care s-au scris în literatura ultimelor decenii, imperfectă și minunată ca... pasiunea însăși.

  • Plusuri

    Finețea psihologică cu care autoarea construiește personajele și le insuflă autenticitate.
    Documentarea serioasă care a stat la baza romanului și care oferă cititorilor date noi despre povestea lui Alfred Nobel și a celebrelor sale premii.

  • Recomandari

    O povestea frumoasă despre imperfecțiunea iubirii și a oamenilor.

Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro