bookblog.ro

O analiză realistă a unei relații complicate

Scris de • 25 July 2017 • in categoria ,

Titlu: Diplomația Panda
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-8623-74-0
Cumpara cartea

De obicei, prefer ficțiunea non-ficțiunii. Este o alegere motivată, cu predilecție, de dorința de a „evada” dintr-o realitate care, oricum, ne asaltează pe toate fronturile și ne acaparează într-un vârtej de informații – deseori contradictorii – din care este foarte dificil să ieșim „neșifonați”.

Cu toate acestea, uneori apare câte un titlu care îmi captează imediat atenția și mă inspiră într-atât, încât devin nerăbdătoare să îl citesc. Așa a fost și cu „Diplomația Panda”, în cazul căreia, firește, acel „panda” a fost cel dintâi care m-a inspirat. Da, îmi plac urșii panda (cui nu-i plac?). Dar sunt interesată și de cultura asiatică, și consider că nu ne este foarte cunoscută partea chineză a acesteia; deși, în ultimele decenii, s-au creat nenumărate parteneriate economice și culturale între țara noastră și China, informațiile rămân contradictorii, subliniind deseori doar extremele.

Cartea lui Dan Tomozei, însă, cuprinde peste 200 de titluri care descriu relațiile româno-chineze, româno-moldave (!) și chinezo-moldave, privite din interiorul țării încă misterioase pentru noi. Conținutul nu se limitează la a fi descriptiv, ci devine, pe alocuri, critic (în manieră constructivă, atenție!), asta fiindcă autorul pare să fie de părere că ar exista diverse deficiențe în privința comunicării interstatale.

Realitatea chineză, și asiatică în general, este foarte diferită de realitatea europeană, și românească în special. Tocmai de aceea, Dan Tomozei consideră, din experiența acumulată de-a lungul timpului, că, pentru a avea raporturi pozitive și experiențe care aduc progresul, este necesară o cunoaștere temeinică și îndeaproape a acestei culturi.

Și pentru că am menționat experiența autorului, este bine de știut că, din octombrie 2010, acesta este expert al secției române a Radio China Internațional, iar „Diplomația Panda” face parte dintr-o serie de publicații, care mai cuprinde „Descoperind China – Beijing” (2012) și „Dialoguri la Beijing” (2013). Anterior, a fost jurnalist în România, în presa locală și națională – corespondent, redactor, redactor șef și producător. A fost numit de mai multe ori jurnalistul anului, primind burse și premii naționale și europene pentru activitatea desfășurată.

Concluzia în urma lecturii cărții a fost că relațiile dintre România și China pot fi divizate între „înainte de 1990” și „după 1990”. Practic, înainte de 1990, poate și datorită convergenței de doctrină, cele două țări au depus eforturi mutuale pentru a crea un mediul bilateral favorabil. După 1990, și în special în perioada 2000-2010, eforturile au scăzut considerabil, așadar nu este surprinzător faptul că evoluția lor a stagnat.

În principiu, opinia chinezilor despre țara noastră este din ce în ce mai neclară, fiindcă noile generații nu sunt la curent cu contribuțiile aduse de România în mediul internațional în favoarea Chinei, în urmă cu câteva decenii. Interesant este, însă, că în China este apreciată cultura românească, traducându-se cărți de Eminescu, Blaga, Cioran și mulți alții, și că există persoane chiar pasionate de România, care și-au făcut o reputație prin cunoștințele și realizările lor deosebite.

Vă invit să citiți cartea. Este posibil ca lectura ei să vă schimbe perspectiva asupra unei țări care constituie, încă, o mare necunoscută, și să deveniți, poate, interesați de fenomen.

  • Plusuri

    Diversitatea articolelor incluse în volum nu permite apariția monotoniei, cititorul descoperă mereu un aspect nou și interesant.

  • Minusuri

    Pentru cei neobișnuiți cu acest gen de carte, cantitatea informațiilor poate fi copleșitoare, însă se ingerează fără probleme în doze mai mici.

  • Recomandari

    Recomand această carte nu doar celor interesați de cultura și situația Chinei, ci tuturor pasionaților de relații internaționale, de diplomație și de informație.

Categorie: , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro