bookblog.ro

O bicicletă cu bucluc

Scris de • 21 January 2015 • in categoria

Titlu: Sumki. O poveste despre dragoste și aventură
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 120
ISBN: 978-973-689-642-2
Cumpara cartea

Dacă ar fi să fac rezumatul rezumatului, v-aș spune doar atât: un Tom Sawyer israelian se îndrăgostește, primește o bicicletă în dar care îi aduce numai necazuri și care îi complică prea mult existența, pentru ca în cele din urmă totul să se rezolve cu bine printr-o întâlnire accidentală.
N-ați înțeles nimic, nu-i așa?

Amos Oz este cel mai important prozator și eseist israelian, cu peste douăzeci de romane scrise pentru care a primit o serie de premii importante ca Premiul Israel pentru Literatură, Premiul Grinzane Cavour, Premiul Heinrich Heine și Premiul Kafka.

Microromanul de față a fost tradus în peste douăzeci de țări și după lectura sa mi-a fost lesne să înțeleg de ce.

Sumki este un băiat de unsprezece ani care trăiește în Ierusalimul de după cel de-al Doilea Război Mondial alături de părinții aspri și rigizi. Acesta primește în dar de la unchiul Tzemah o bicicletă care stârnește deopotrivă invidia și batjocura colegilor săi. Mijlocul de transport care ar trebui să îl poarte departe în aventurile sale ajunge să fie curând preschimbat pentru un trenuleț electric de la prietenul Aldo, ca mai apoi să fie confiscat-preschimbat de către huliganul cartierului într-un câine lup care îl va părăsi cu prima ocazie.

Ajuns acasă după ora impusă de părinți, fiind mustrat și chiar pălmuit de către tatăl său, acesta fuge în noapte și hoinăreștee pe străzile orașului până când, pe treptele de la magazinul domnului Bialig, ajunge să se întâlnească cu tatăl fetei pe care o place. Întâlnirea se va dovedi a fi una norocoasă pentru că va repune pe făgașul lor toate lucrurile care până atunci păreau să meargă din rău în mai rău.

Am apreciat voioșia din stilul literar al lui Oz și modul în care așterne pagină după pagină aventurile lui Sumki, un veritabil Tom Sawyer sau Huckleberry Finn. Nu aș considera-o neapărat o carte pentru adulți, dar nici nu aș dezice-o cu totul din categorie, spunând că se adresează exclusiv copiilor.

În concluzie, dacă doriți o lectură ușoară și o plimbare pe strada copilăriei Sumki. O poveste despre dragoste și aventură, e cartea potrivită!

  • Plusuri

    Seria de aventuri prin care trece Sumki.

  • Recomandari

    Celor ce își doresc un strop de aventură, cu încurcături și final fericit.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro