bookblog.ro

O coborâre în abisul sufletului uman

Scris de • 21 March 2019 • in categoria

Titlu: Coborârea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 480
ISBN: 978-606-33-2786-5
Cumpara cartea

„El aruncă înăuntru un butuc și îl potrivește cu bățul. De un Crăciun, spune el, nu-mi doream altceva decât un briceag. Din ăla mare, cu o sută de funcții. Un briceag de supraviețuire adevărat. Nu ceream nimic altceva. Taică-miu era pădurar, și nu stătea prea mult pe-acasă, dar când era acasă, voia să se asigure că băieții lui nu devin niște fătălăi cât e el plecat. Dacă plângeam când ne bătea, continua să ne bată până tăceam. Eu îmi doream briceagul pentru că mă gândeam că e ultimul lucru pe care și l-ar dori un fătălău.

Bărbatul privește fix spre foc. Noul buştean sâsâie și șuieră.

Și l-ai primit? spune ea.

El ridică privirea. Ce?

Briceagul.

Nu. Taică-miu mi-a spus: Știu că-ți dorești briceagul ăla, băiete, dar ce fel de tată aș fi eu dacă i-aș da un briceag unui băiat care face pipi în pat, ce fel de mesaj ar fi ăsta? Bineînțeles, mă confundase cu Bobby, fratele meu mai mic, dar nu puteai să-i spui asta. Și nici să-i amintești că el, și nu Bobby, își pierdea cunoștința și se pișa pe el pe canapea.”

O întreagă panoplie de personaje defecte și deprimante s-a strâns în această poveste. De la primul și până la ultimul, nici unul nu este întreg la minte, toți au suferit traume sau urmează să sufere traume, să facă ceva trăsnit sau să se comporte anapoda. Familia Courtland, adică Angela și Grant, soții, plus Caitlin, sora cea mare, și Sean, fratele cel mic, grăsun și mare amator de plimbări cu bicicleta, vor să facă o ultimă excursie în Munții Stâncoși, înainte ca fata lor să plece la facultate. Fata este atletă de performanță și a câștigat o bursă de merit, într-o țară care pune accent pe abilitățile copiilor, nu-și bate joc de ei și promovează în schimb odraslele bune de nimic ale unor lingăi.

Însă o plimbare banală pe munte, în timp ce părinții mai zăbovesc nițel în camera de hotel pe care au închiriat-o, se transformă în cel mai mare coșmar al unor părinți ce și-au crescut copiii în țara cu cei mai mulți criminali în serie pe cap de locuitor: doar unul dintre copii se întoarce, băiatul, cu un picior făcut aproape pulbere. După îndelungi rugăminți și ședințe cu psihologul, băiatul le confirmă temerile cele mai negre: sora lui s-a urcat în mașina unui necunoscut și-a dispărut în neant.

Și încep căutările... E un fel de a spune. Autorităţile sunt incapabile să scotocească teritoriul imens și greu de străbătut de pe coastele împădurite și abrupte ale munților în care a dispărut fata. Familia se destramă încet, soțul se înstrăinează de soție, băiatul își ia lumea în cap și pleacă în lumea largă cu camioneta tatălui, iar soțul începe să ducă o viață dublă, învârtindu-se și amușinând împrejurimile locului în care i-a dispărut fiica. Cu aprobarea soţiei, ea însăși rămasă cu sechele psihice după ce sora geamănă s-a înecat în timp ce ea, Angela, o salva de la înec pe sora lor mai mică.

Și cum ziceam la începutul poveștii, nimeni nu e întreg la cap în această suită de povești. Fiul se transformă într-un soi de lup singuratic care ba intră în belele, încercând să salveze câini accidentați de pe marginea drumului sau o fată de la un viol în grup, ba sare la bătaie la cine nu trebuie și și-o ia rău pe cocoașă. Însă nici tatăl său nu e mai prejos, intrând în conflict cu fiul pribeag (un tip pe nume Billy, pe care ai vrea să-l strângi cu mâinile tale de gât dacă l-ai auzi cum vorbește și l-ai vedea cum se comportă) și capabil numai de fapte rele al bătrânului care i-a permis să locuiască în casa în care nu mai stătea nimeni.

Și uite așa, cale de aproape cinci sute de pagini de întâmplări hidoase, coincidențe bizare, personaje oribile, cu povești de viață și mai oribile, faci cunoștință cu unul dintre cele mai întunecate thrilleruri ale ultimilor ani. Se spune că nu trebuie să privești prea îndelung abisul, pentru că și abisul te privește pe tine. Că nu trebuie să stai în preajma unui soi rău de oameni, pentru că devii și tu soi rău. Că pentru a-ți recupera copilul din mâinile unui monstru ești capabil să mergi până în pânzele albe. Nimic mai adevărat.

Cam despre asta este vorba aici. Și despre sacrificii, onoare, psihologie întunecată și oameni haini, care cred că pot face totul pe lumea asta ca apoi să scape nepedepsiţi, doar pentru că și ei au fost victimele unor abuzuri îngrozitoare. Dar este asta o soluție, să te comporți și tu la fel, să te răzbuni pe cineva nevinovat, pentru că și tu ai fost maltratat, la rândul tău? Să răzbuni răul care ți s-a făcut făcând și tu rău la rândul tău?

 • Plusuri

  Mi-a plăcut povestea. Mi-au plăcut personajele, mi-au plăcut dialogurile, mi-a plăcut psihologia și chimia care ia naștere între personaje. Mi-a plăcut modul în care a ales autorul Tim Johnston să aștearnă pe hârtie o poveste teribil de întunecată. Mi-a plăcut și mai mult când mi-am dat seama că există totuși speranță, că există un strop de omenie chiar și în sufletul cuiva pe care îl consideram pierdut definitiv. O poveste pe alocuri atroce, dar altfel molcomă și chiar duioasă uneori, deși cu tente horror. Horror psihologic. Ca în Tăcerea mieilor, adică.

 • Minusuri

  Dialoguri seci, care par uneori trase de păr, fără a-și găsi locul în text sau sunând cam anapoda, cam alăturea cu drumul, de parcă două persoane se trezesc să stea la taclale, să-și spună vrute și nevrute, fără vreo legătură cu subiectul principal al poveștii.

 • Recomandari

  Oricărui amator de thrilleruri întunecate, dense și percutante, cu multă psihologie a personajelor și cu dialoguri prin care personajele își strigă practic suferința și frustrarea ce s-au acumulat în ele.

Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Mulțumesc pentru prezentare! Am să mă feresc de cartea asta, viața e destul de dură și fără ea…

  raspunde

 2. Liviu Szoke spune:

  Adevărul este că nu e pentru toți cititorii. Ci pentru cei cu stomacul tare. Nu că ar geme de violență, ci doar că-i plină de oameni răi, care se comportă anapoda și cărora nu prea le înțelegi motivațiile.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro