bookblog.ro

O dragoste de (vis) premoniție

Scris de • 17 February 2021 • in categoria ,

Titlu: Te-am iubit deja în visul meu
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 448
ISBN: 978-606-43-0896-2

Dragostea nu are vârstă. Dragostea nu are compromisuri. Dragostea nu este doar euforie sau extaz, este și un amestec de durere, de emoții profunde și de iertare. Probabil, din aceste varii motive, s-a tot scris în literatura mondială despre iubire în cele mai diverse forme ale sale, de la cele mai puerile la cele mai toxice. Cert este că orice autor se lasă antrenat în explorarea acestui subiect fără pic de tăgadă, or fiecare dintre noi are la activ un astfel de sentiment, uneori fericit, alteori durut. Astăzi, desfac firul Ariadnei cu o poveste de dragoste tristă, descoperită în volumul Te-am iubit deja în visul meu de Holly Miller, tradus la editura Nemira, în colecția Damen Tango.

Eroii principali sunt Joel și Callie, un cuplu pestriț, trecut ușor de 30 de ani, dar care încă nu și-au găsit acel suflet pereche. Antrenați în tot felul de remușcări, dureri din trecut și resentimente, aceștia se cunosc banal într-o cafenea și când spun banal nu o zic cu pic de răutate, deoarece acesta este farmecul: să-ți întâlnești sortitul în cel mai uzual loc. De fapt, cam așa e și în viața reală.

Joel este un fost veterinar, care luptă din răsputeri cu un dar/blestem: are vise premonitorii. Din cauza acestora nu-și poate trăi relațiile, îi e constant frică de tot ce înseamnă amor și se închide încet, dar sigur într-o găoace de comoditate. La polul opus este Callie, o tânără care se teme să schimbe ceva în viața sa. Deși are studii în ecologie și tot ce și-ar dori e să muncească într-o rezervația, aceasta preferă să preia afacerea celei mai bune prietene, trecută la cele veșnice.

Aceste două destine se ciocnesc în plin și se transformă fulminat într-o dragoste desprinsă din filmele romantice ale secolului trecut. Narațiunea și istoria sunt fluide, se traversează cu ușurință și lasă niște arome fragile. Holly Miller iese nițel din canoane și scapă de dulcegăriile atât de uzuale pentru tovarășii de breaslă. Povestea celor doi este sinceră, francă și ne amintește faptul că viața nu este mereu un amestec de poveste, ci vine la pachet cu stări mai bune sau mai proaste. Cert este că un accent major este fixat anume pe valori, acest lucru resimțindu-se destul de tare. Fiecare dintre eroii noștri luptă cu un conflict interior și încearcă să își exploreze sinele în căutarea acelei beatitudini pe care ne-o dorim cu toții.

  • Plusuri

    De ce mi-a plăcut acest roman? Pentru că nu este roz, în stilul romanelor de bulevard. Pentru că este sincer și fără pretenții de mare literatură. Pentru că ne spune o istorie în care, cu siguranță, ne vom regăsi, pentru că fiecare, măcar o dată, am suferit de pe urma unei iubiri.

  • Minusuri

    Ce a lipsit din acest roman? Poate o dezvoltare mai amplă a istoriilor din fundal: cea a mamei lui Joel, a prietenei lui Callie. Dar și aici e o chestie extrem de subiectivă, deoarece fiecare cititor își hrănește apetitul după propriile așteptări.

  • Recomandari

    De ce sunt ferm convinsă că această carte își va găsi ușor cititorul? Pentru că este empatică și pentru că apasă pe acele puncte în care stau adunate emoții demult uitate.

Categorie: , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro