bookblog.ro

O iubire de poveste trebuie să aibă un final fericit?

Scris de • 29 March 2021 • in categoria

Titlu: Matilda
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Traducere:
Numar pagini: 416
ISBN: 9786069507827

Autobiografia „Matilda” mi-a atras atenţia deoarece văzusem cu ceva timp în urmă un film rusesc cu acelaşi nume. Deşi filmul şi cartea sunt destul de diferite, ambele au o frumuseţe aparte, arătând lumea artistică a baletului şi profunzimea unei iubiri imposibile dintre o balerină de succes şi ultimul ţar al Rusiei.

Balerina Matilda şi ţarul Nicolae al II-lea

Matilda Kşesinskaia a fost o prim-balerină a Teatrului Imperial Rus, în perioada ultimelor decenii ale imperiului. Ea ne povesteşte în autobiografia sa perioada de atunci, atât din punct de vedere social, cât şi al universului dansului în care a activat.

Povestea ei porneşte din copilărie, când se bucura din plin de iubirea părinţilor şi de petrecerile organizate de familia ei, la care participau foarte mulţi musafiri dragi. Povesteşte amuzată că atunci era foarte gurmandă şi că era o fetiţă dolofană, comparativ cu maturitatea când, balerină fiind, trebuia să fie foarte atentă la greutate.

Tatăl ei a fost de asemenea balerin, astfel că pasiunea pentru dans şi destinul ei aveau un punct de plecare clar. Cei doi chiar vor dansa împreună de numeroase ori pe scena Teatrului Imperial Rus, fiind ovaţionaţi de public şi de familia imperială.

Mathilde şi Nicolae al II-lea în filmul Mathilde (2017)

Cel mai atractiv şi emoţionant episod al vieţii Matildei este reprezentat de povestea de dragoste dintre ea şi Nicolae al II-lea, la momentul respectiv el fiind ţarevici (urmaşul la tron, viitorul ţar). Cei doi se cunosc după o reprezentaţie de balet şi a fost dragoste la prima vedere. Vor trăi o frumoasă poveste de iubire până în momentul în care se întrevede la orizont necesitatea ca viitorul ţar să se căsătorească la rândul lui cu o prinţesă, practic cu o femeie de rang înalt.

Deşi idila lor nu avea perspectivă de viitor, asta nu i-a putut împiedicat pe cei doi îndrăgostiţi să se iubească din tot sufletul. La orizont se întrevedeau potenţiale partenere de viaţă pentru ţarevici, până când a început să prindă contur o posibilă căsătorie cu prinţesa Alix din Germania. Deşi iniţial, aceasta nu voia să treacă la ortodoxism, o condiţie esenţială pentru uniune, ulterior a acceptat şi astfel Nicolae al II-lea devine soţul celei care va fi numită împărăteasa Alexandra.

„Sentimentele pe care le-am încercat în ziua căsătoriei ţarului nu pot fi înţelese decât de către aceia care sunt cu adevărat capabili să iubească, să iubească profund, cu tot sufletul, de către aceia care cred cu sinceritate că dragostea adevărată nu e doar o poveste. Oră după oră, în mintea mea, am urmărit evenimentele acelei zile fatale. Am suferit îngrozitor şi am încercat din răsputeri să închid în adâncul fiinţei mele rana pe care o lăsase acea cumplită lovitură. Voiam să o privesc pe femeia care, prin căsătorie, mi-l fura pe iubitul meu Niki ca pe o suverană şi nimic mai mult.”

Imagine din filmul Mathilde (2017)

Filmul despre care vă spuneam la începutul articolului pune accent în special pe povestea de dragoste dintre Matilda şi Niki, aşa cum îl alinta ea. Vi-l recomand pentru vizionare şi vă garantez că vă veţi îndrăgosti de decorurile luxoase, de ţinutele personajelor şi de pasiunea cu care au jucat actorii.

Matilda povesteşte în autobiografia ei despre numeroasele succese pe scenă, dar şi despre faptul că, rareori, la rugăminţile prietenilor foarte apropiaţi, dansa şi pentru delectarea musafirilor de la petreceri. Prin prisma profesiei, şi-a făcut numeroşi prieteni, dar a stârnit şi invidii. Iar lumea artistică este una competitivă, în care atribuirea unui rol cuiva poate provoca nemulţumiri altcuiva, determinând unii artişti să fie răutăcioşi şi să provoace intrigi.

Apropierea Matildei de familia imperială îi va aduce şi favoruri, dar şi probleme, în special în perioada în care s-a dezlănţuit revoluţia bolşevică. Cum a reuşit să supravieţuiască acelor vremuri grele, alături de multe alte povestiri fascinante din viaţa uneia dintre cele mai faimoase balerine din Rusia le veţi afla din această carte care deseori te ţine cu sufletul la gură.

  • Plusuri

    O biografie splendidă, care te face ca atunci când o citeşti să-ți dorești să trăieşti o viaţă la fel de intensă. Afli informaţii despre personalităţi din perioada respectivă, precum şi diverse detalii sociale care te transpun într-o altă lume în care arta era apreciată la cel mai înalt nivel.

  • Recomandari

    Iubitorilor de artă, celor pasionaţi de balet şi de dans, dar şi celor care iubesc biografiile unor personalităţi deosebite.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro