bookblog.ro

O nouă școală de magie își deschide porțile

Scris de • 1 June 2015 • in categoria

Titlu: Testul fierului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-973-1285-57-3
Cumpara cartea

După ce am citit 7 dintre cărțile sale, pot spune că sunt familiarizat cu stilul Cassandrei Clare – nu m-a dat pe spate cu prima sa serie, Instrumente mortale, însă trilogia Dispozitive infernale a reprezentat pentru mine dovada că stilul autoarei a evoluat considerabil. De Holly Black am auzit mai mult pe booktube; cititorii americani fiind îndrăgostiți de cărțile sale și lăudându-le de fiecare dată când au ocazia. Am fost curios să citesc Testul fierului, primul volum din seria Magisterium, mai mult datorită descrierii care îmi promitea o poveste la fel de magică precum cea a lui Harry Potter.

testul-fierului1La fel ca și în cazul distopiilor care, de acum încolo, vor fi inevitabil comparate cu Jocurile Foamei, orice carte a cărei acțiune are de-a face cu vrăjitori și/sau o școală de magie va fi asemuită celebrei serii scrise de J.K. Rowling care a cucerit inimile a milioane de cititori din întreaga lume. La o primă vedere, Testul fierului mi s-a părut doar încă o copie a lumii din Harry Potter, dar, odată începută lectura, am descoperit foarte multe elemente distincte care au conferit volumului suficientă originalitate încât să se detașeze de comparațiile de multe ori răutăcioase.

Callum Hunt, zis Call, este un băiat de 12 ani al cărui tată încearcă să-l țină departe de tot ce e magic. Asta pentru că mama lui Call a murit când acesta era încă un bebeluș, într-un masacru îngrozitor care a rămas întipărit în mintea tatălui său ca motivul suprem pentru care băiatul nu trebuie sub nicio formă să aibă de-a face cu lumea magilor și a elementelor. Dar atunci când Call reușește să treacă Testul fierului și este admis la Magisterium, tot ce știa acesta despre magie începe să pară doar o închipuire nefastă a minții roase de durere a tatălui său. La Magisterium, Call își face prieteni și rivali, învață cum să-și controleze puterile și înfruntă inamici care nu s-ar fi gândit că există în realitate.

Testul fierului începe ca orice altă carte cu și despre vrăjitori, dar evoluează frumos într-o poveste diferită față de ce mi-am închipuit inițial. Școala Magisterium se aseamănă cu Hogwarts, însă doar puțin. Autoarele au avut grijă să o păstreze cât de originală și inedită s-a putut, iar elementele magice introduse în roman au avut acea notă de autenticitate la care speram, fie că vorbim despre misterioasele elemente ori despre înfiorătorii Călăreți ai Haosului. Mi-a plăcut în mod deosebit ideea sistemului de învățare împărțit în 5 ani, fiecare denumit după un anumit metal, plecând de la fier pentru anul întâi și ajungând la aur pentru studenții din ultimul an.

testul-fierului2

Romanul este alert, ușor de citit, mereu se întâmplă câte ceva interesant, dar niciodată nu am avut impresia că este destinat exclusiv copiilor. Da, avem de-a face cu un grup de pre-adolescenți și de multe ori situațiile prin care trec eroii sunt comice și ilustrate într-o lumină cât se poate de pozitivă, însă acest lucru nu maschează niciun moment gravitatea unor evenimente sau acțiuni. Holly Black și Cassandra Clare au conturat o poveste care, în primul rând, își respectă publicul țintă, spunând lucrurilor pe nume și evidențiind pericolele ce vin la pachet cu educația în ale magiei. Am fost uimit și încântat să descopăr descrieri detaliate ale unor tablouri înfiorătoare, în care moartea este prezentată de fiecare dată drept ceva firesc.

Ce nu mi-a plăcut în acest roman a fost modul deloc natural în care a evoluat relația dintre protagoniști. La un moment dat, Callum spunea despre Aaron, unul dintre colegii săi de an, că ar fi cel mai bun prieten al său, dar ei abia dacă au schimbat două vorbe până atunci. Un alt aspect pe care nu l-am apreciat au fost acele răsturnări de situație tipice Cassandrei Calre; răsturnări de situație care nu mai surprind și la care te aștepți să se întâmple. Cum nu am citit nicio carte scrisă de cealaltă autoare, nu am cum să știu cât a contribuit Holly Black la scrierea cărții, însă am impresia că nu prea mult :D.

Per total, primul volum al seriei Magisterium merită să fie citit. Un roman relaxant, amuzant, pe alocuri terifiant, Testul fierului va face deliciul celor mici și îi va intriga pe cei mari.

 

 

  • Plusuri

    Cartea se citește repede, iar ilustrațiile de la începutul fiecărui capitol sunt adorabile.

  • Minusuri

    Trio-ul de protagoniști nu a fost „sudat” cum trebuie și a lăsat impresia unei prietenii forțate; dezvăluirile „surpriză” de la final nu au avut un efect prea puternic asupra mea, dat fiind că sunt obișnuit cu stilul Cassandrei Clare, dar poate că vor fi apreciate de cititorii nefamiliarizați cu scrierile ei.

  • Recomandari

    Iubitorilor de fantasy.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro