bookblog.ro

O viziune… despre natura lucrurilor

Scris de • 16 May 2014 • in categoria

Titlu: Clinamen. Cum a început Renaşterea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 384
ISBN: 978-973-50-4269-1
Cumpara cartea

„Cea mai frumoasă și mai lămuritoare istorie a Renașterii.” Kirkus Reviews

„În această carte cu adevărat revoluționară, deopotrivă biografie și istorie intelectuală, Greenblatt vorbește despre piatra de temelie pe care s-a ridicat cultura occidentală: căutarea neîntreruptă a adevărului.” Publishers Weekly

Cumpără titlul în engleză

Stephen Greenblatt este profesor de ştiinţe umaniste la catedra „John Coogan” de la Universitatea Harvard, cu o activitate foarte preţuită în mediile academice şi în cele editoriale, coordonatorul antologiilor Norton de literatură engleză şi a celei dedicate lui Shakespeare şi fondator al şcolii literare „Noul Istoricism”. Pentru cartea sa de non-ficţiune „Clinamen. Cum a început Renașterea” a primit premiul Pulitzer în anul 2012.

Aceast volum atinge o coardă sensibilă pentru iubitorii de carte, oameni de știință, clasiciști, dar și moderniști. Totul începe în anul 1417, când un umanist, pe numele său Poggio Basciolini, fost secretar apostolic al unui papă detronat, descoperă printre manuscrisele pierdute ale Antichităţii, ascunse în scriptoriile mănăstirilor, poemul „Despre natura lucrurilor” a lui Lucreţiu. Potrivit lui Lucrețiu, materia Universului constă dintr-un număr infinit de atomi care se mișcă aleator în spațiu, la fel ca particulele de praf în lumina soarelui. Lovindu-se, agățându-se una de cealaltă, formând structuri complexe și apoi despărțindu-se din nou, într-un neîntrerupt proces de creație și distrugere. Ceea ce ființele umane pot și trebuie să facă, scria el, este să-și învingă temerile, să accepte faptul că ei înșiși, la fel ca toate lucrurile ce-i înconjoară, sunt trecători și să îmbrățișeze frumusețea și plăcerile lumii. Nu putem spune că un poem stă la baza vieții și gândirii moderne, dar este clar că a marcat o diferență.

Greenblatt își construiește scrierea în jurul personajului Poggio și în special în jurul acestui poem antic. Poate părea ușor obsedantă această gândire a autorului, dar tot ceea ce încearcă să transmită este profunda sa convingere că descoperirea acestui poem într-o veche mânăstire reprezintă un moment extreme de important în dezvoltarea gândirii moderne.

„Am fost și sunt în continuare uimit că astfel de idei sunt exprimate cu atâta claritate într-o lucrare scrisă cu mai bine de două mii de ani în urmă.”

  • Plusuri

    Scriitura autorului este foarte plăcută, fiind un povestitor foarte bun. Informațiile prezentate sunt extrem de interesante mai ales pentru un cititor la început de drum în acest domeniu.

  • Minusuri

    Titlul cărții mi se pare puțin nepotrivit, recunosc că pe mine m-a indus în eroare „Cum a început Renașterea”, făcându-mă să mă aștept la o atingere a subiectului mai concretă.

  • Recomandari

    Celor pasionați de istorie și de filosofie.

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro