bookblog.ro

Oameni cumsecade

Scris de • 6 May 2012 • in categoria

Titlu: Arta de a-ti face datorii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 136
ISBN: 978-973-124-466-2

Nu vă exagerați câtuși de puțin mijloacele. Feriți-vă de o încredere primejdioasă; trebuie să treci printr-un examen ca să devii avocat sau medic. Prin urmare, nu vă acordați singuri și fără chibzuială o diplomă de om cumsecade; societatea v-ar lua înapoi cu camătă din odihna și libertatea dumneavoastră renta de 10000 de franci pe care veți fi încercat să o sustrageți și pe care ea, societatea, o datorează individului distins, de la calitățile sau de la talentele căruia se așteaptă o mie de compensații utile.

Să scapi de datorii este extrem de simplu: pur și simplu încetezi să le mai plătești. În schimb, adopți o serie de tactici de învăluire a celor care ți-au împrumutat bani și îți transformi întreaga viață într-o piesă de teatru. Un preț mic, ar zice autorul, pentru o viața de liniștită, pe care un om cumsecade o merită din plin.

Ideea de bază a cărții este destul de simplă, adevărata artă constând în talentul scriitoricesc al lui Ymbert, autor a nenumărate pamflete în timpul Restaurației franceze. Acesta face o analiză a categoriilor de oameni existente în acele vremuri și, aparent, le sare în ajutor „oamenilor destituiți, reformați, victimelor revoluțiilor și ale schimbătoarelor instituții trecute, prezente și viitoare”. Motivul său este la fel de amuzant ca opera în sine: „toată lumea trebuie să trăiască”.

Orice om cumsecade devine curios atunci când citește titlul cărții lui Jacques-Gilbert Ymbert. Va afla el oare cum să facă din acumularea datoriilor o artă în sine? Cu siguranță că da! În același timp, oamenii mai puțin cumsecade, cel puțin în accepțiunea autorului, vor citi o carte-pamflet extrem de savuroasă și amuzantă. Arta de a-ți face datorii este un fel de delicatesă a pamfletelor, cu o concluzie perenă: datoriile rămân la fel, doar debitorii se schimbă.

  • Plusuri

    calitatea pamfletului

  • Recomandari

    oamenilor cumsecade, dar și oamenilor de bine

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro