bookblog.ro

Oameni, imagini și un strop de nebunie

Scris de • 19 January 2011 • in categoria

0 Salcia oarbă, fata adormită recenzie

Titlu: Salcia oarbă, fata adormită
Autor: Haruki Murakami
Rating: rating - recenzii carti
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2007
Traducere: Silvia Cerchează
436 de pagini
ISBN: 978-973-46-0722-8

Un Haruki Murakami condensat în 24 de povestiri care adună toate motivele sale, obsesii literare, cu sclipiri de fantastic urban și personaje de o complexitate subtilă și tacită. O colecție care găsește punctul comun al occidentului și orientului prin apelul la supranatural și inexplicabil.

24 de povestiri ce creează o imagine unică, aceea a unei vieți trăite la limita dintre conștient și inconștient, posibil și imposibil, lăsându-te întotdeauna cu aceeași întrebare în minte: dacă a fost totuși real? - astfel ar putea fi caracterizată într-o frază colecția Salcia oarbă, fata adormită scrisă de reputatul scriitor japonez Haruki Murakami. Pornind de la fapte diverse și creionând personaje cu o viață aparent banală, Murakami face trecerea către fantastic cu naturalețe, printr-o construcție firească a narativității, ștergând granițele dintre rațional și irațional.

Chiar dacă citim despre spaghete, pisici devoratoare de oameni, o mătușă săracă, Prăjituri Țuguiate sau un simplu adulter, în fapt citim despre abolirea limitelor imaginației, pentru că, deși se răsfrânge în 24 de fragmente, vocea naratorială, fie ea la persoana I sau a III-a, își păstrează aceeași tonalitate. Este fascinant modul în care Murakami reușește să capteze momentele de ”sacru în profan” scriind despre iubire, moarte, accidente, grădini zoologice sau restaurante cu specialități din crabi. Citind acest ”micro-roman”, nu am putut să nu mă gândesc la o comparație cu Eliade, a cărui trecere în fantastic se face la fel de lin, pornind de la același firesc (sau poate nefiresc perceput drept firesc) și terminându-se în gol – final deschis pentru imaginația fiecărui cititor.

Cu toate acestea, dincolo de alternările realității și imaginarului, se poate percepe o oarecare tristețe generală a scrierilor sale, tristețe impregnată de oamenii ce îi populează universul sau poate de ”frustrarea” de a nu găsi un răspuns pentru ceea ce se întâmplă. Dar, în final, răspunsul devine irelevant, pentru că, pentru cititor, experiența de a pătrunde în universul murakamian este mai presus de logica faptelor (asta în cazul în care nu sunt pasionați de psihologicul din cadrul povestirilor).

Astfel, Salcia oarbă, fata adormită este un amalgam de imagini ale unei lumi nesfârșite – lumea inconștientului, a fabulosului și a imaginarului, ce își găsesc locul, asemeni unor piese de puzzle în întreg, într-o realitate construită de Murakami pentru a condensa cât mai multe dintre cunoștințele generale ale omenirii. Tuturor acestora li se adaugă leitmotivele atât de indrăgite de scriitor precum muzica jazz, fascinația pentru părți ale corpului precum ochii sau urechile ori, pur și simplu, Grecia și ale ei insule izolate.

- plusuri: 24 de povestiri ce pot fi citite într-o ordine aleatorie, multitudinea de peisaje evocate, nonconformismul și atenția pentru detaliu din care se construiește fantasticul

- minusuri: atmosfera apăsătoare a povestirilor, ce poate deveni obositoare; cititul încetinit de trecerea dintr-un registru în altul de la o povestire la alta

- recomandare: amatorilor de fantastic urban, pasionați de acel gen de realism magic contemporan, adaptat culturii urbane occidentale ăntr-o Japonie tehnologizată

Scris de Alice Teodorescu

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Pingback: Ce bloguri din ro. mi-au plăcut în 2010? Uite, astea! | [D][S][N]

 2. Micawber spune:

  Va rog sa nu va suparati pe mine ca sunt malitios, dar cam 75% din comentariul dvs. s-ar putea aplica oricarui volum de povestiri. E, cum se spune, ca apa sfintita: nu face rau, dar nici bine :)

  raspunde

 3. Alice spune:

  Fiecare are dreptul la propria parere, nu am de ce sa ma supar, insa permiteti-mi sa nu fiu de acord :)

  raspunde

 4. Micawber spune:

  Pai banuiesc ca daca erati de acord cu mine ar fi trebuit sa stergeti postarea.
  Cu simpatie :)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro