bookblog.ro

Oamenii care ne-au umplut viața de microfoane

Scris de • 22 November 2021 • in categoria

Titlu: Sâmbăta în care totul s-a schimbat
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Traducere:
Numar pagini: 201
ISBN: 978-606-33-7628-3

Sâmbăta în care totul s-a schimbat este romanul de debut al Sophiei Van Llewyn, scriitoare originară din România și care este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase și profunde voci ale literaturii contemporane. A trăit și a urmat școala în Tulcea și a emigrat ulterior în Germania, iar experiența din România a transpus-o în cartea sa de debut într-un mod care împletește realismul dur cu elemente de ficțiune, și umorul negru cu thriller-ul psihologic. Un amalgam de stiluri și perspective care are ca rezultat o proză deosebit de puternică stilistic și emoțional.

În România anilor ’70, doi tineri, Alina și Liviu însoțesc grupuri de turiști străini în calitate de ghizi. Primesc mici atenții specifice perioadei – ciocolată, pachete de țigări -, adevărate minuni în timpul regimului comunist, ocolesc cu diplomație întrebările incomode ale turiștilor despre realitatea românească și visează la un viitor mai bun. La un moment dat, renunță la meseria de ghizi, se căsătoresc, el devine profesor de istorie, iar ea învățătoare. Se luptă cu naveta către sate uitate de lume, cu lipsurile și absența libertății. Dar totul se schimbă dramatic în momentul în care fratele lui Liviu, Mihai, fuge din țară și se stabilește în străinătate.

Să ai o rudă sau un prieten care părăsește ilegal România comunistă echivala cu a intra pentru totdeauna în atenția Securității și a accepta o viață marcată de frici, interogatorii, șicane și amenințări directe și indirecte. Alina și Liviu încearcă să reziste unei presiuni enorme și să își organizeze propria evadare. Sunt nevoiți să se confrunte și cu mama Alinei, cetățeanul tipic, îndoctrinat până la prostie de regimul comunist, gata să își trădeze rude, prieteni și propriul copil, dacă Partidul și statul o cer.

 

Aceasta este lumea în care trebuie să supraviețuiască cei doi tineri, să își păstreze speranța și să se gândească la fuga din România.

Este ceva în felul în care ne învârtim unul în jurul altuia, seara târziu, ne șoptim la ureche, cum adunăm resturile sărbătorii noastre. Este ceva în felul în care ne zâmbim, ne ținem de mână, în care dăm tare televizorul, radioul, lăsăm apa să curgă, ca să-i zăpăcim pe oamenii care ne-au umplut viața de microfoane și să putem să ne facem planuri despre viitorul nostru minunat. Este ceva în felul în care speranța se furișează pe la spatele nostru, ne pune palmele la ochi și ne lasă zâmbitori, dar orbi în privința viitorului. Și ne ferim amândoi să-i rostim numele, de teamă să nu dispară. Este ceva în felul în care ne ținem noaptea în brațe, ca niște pasageri refugiați pe un vapor ca în vara aceea când marea ne mângăia degetele de la picioare, ca prima dată când ne-am cunoscut.” O minunată descriere a sentimentelor pe care le experimentau mulți tineri din România comunistă.

Nu vreau să închei acest text fără a menționa rolul elementelor magice pe care autoarea le introduce în proza sa (conversațiile cu Sfânta Vineri, ritualurile magice din satul românesc, reducerea mamei Alinei la dimensiuni minuscule care urmare a unei poțiuni magice etc.) și care oferă o dimensiune mistică și originală cărții. Realitatea, ficțiunea și magia se împletesc într-un mod surprinzător și profund, marcând, probabil, stilul unic al unei scriitoare care promite extrem de mult și care merită urmărită îndeaproape în anii ce vin.

  • Plusuri

    Stilul narativ original și puternic emoțional și stilistic al autoarei.
    Scenele de un realism dur din România anilor ’70 și’80, în plină dictatură comunistă.

  • Recomandari

    O carte „intensă ca fulgerele în furtună” – așa cum a numit-o critica literară – și care merită, cu siguranță, citită.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. wazzan spune:

    The interactive features on this website make learning fun and engaging. مكافحة حشرات

    raspunde

  2. شركة الفهد
    استخدمنا تقنية تمبرد اس سي مع العملاء ، ولاحظنا تحسناً فورياً في البيئة. تخلصنا من الصراصير والنمل بشكل كامل. كما انه اظهر تفوق كبير جدا في مكافحة بق الفراش بشكل فعال داخل المنزل. يمكنك طلب المنتج وخدمة رش الحشرات بالمنزل من شركة الفهد بسعر مناسب جدا في متناول الجميع ومناسب مكافحة البق

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro