Obsesii reinterpretate
Scris de Moisei Corina • 11 January 2023 • in categoria Thriller
Autor: Matt Wesolowski
Rating:

Editura: RAO
Anul aparitiei: 2022
Traducere: Roxana-Cristina Gheorghe
Numar pagini: 232
ISBN: 978-606-006-743-6
Relațiile defectuoase se pot ascunde în spatele unor aparențele drăguțe și frumoase. Știți acele cupluri care, deși au constant crize matrimoniale, continuă să încarce pe social media fotografii pline de amor? De regulă, după acest paravan se ascund diferite neînțelegeri, frustrări, iar în cele mai triste scenarii – abuzuri conjugale. Subiectul violenței în familie este din ce în ce mai abordat în ultima perioadă, iar unii adepți ai educației clasice vorbesc despre o exagerare a problemei, pe când eu văd că amplitudinea acesteia nu scade în timp, ci, dimpotrivă, escaladează din ce în ce mai tare.
De ce am scris această introducere? Mai ales pentru o cronică de carte? Adevărul e că romanul despre care vă voi vorbi în acest text este nu doar unul detectivistic cu elemente de thriller psihologic, ci mai ales este o reflecție asupra raporturilor amoroase în care unul dintre parteneri este obsesiv-compulsiv, iar altul suferă de clasicul sindrom Stockholm.
Romanul Misterul din pădure de Matt Weselowski, tradus la editura Rao, se încadrează la categoria literatură experimentală, fiind construit pe tiparul unui podcast cu 6 episoade în care Scott King, un jurnalist, încearcă să deslușească misterul lui Alfie Marsden, un băiețel de 7 ani, care dispare de pe bancheta mașinii tatălui său, în 1988, lângă o pădure despre care circulă diferite legende cum că ar fi bântuită.
Istoria în sine este foarte întortocheată, ca o puzderie de mici bijuterii ascunse într-un caleidoscop. Răsturnările de situație se completează mai mereu cu o vagă senzație de tensiune, pe care o resimți de-a lungul lecturii. Matt Wesolowski preferă, din cele observate de mine, să utilizeze confuzia drept instrument ficțional. Citești un capitol și înțelegi că ai văzut doar un vârf de iceberg, apoi urmează altul și ajungi să cazi de la înălțime când ți se dezvăluie o mică parte din mister. Naratorul nostru nu ne scutește de șocuri, ci pare foarte convins că misiunea sa e să ne dea fiori și, credeți-mă pe cuvânt, îi reușește.
Fiind un amestec de mister, tradiție și folclor, romanul ascunde o doză mare de susceptibilitate psihologică, înglobând în sine afecțiuni și tulburări obsesive, dependență și foarte multă durere. Cel mai important e faptul că autorul a reușit să capteze acest diapazon emoțional și să-i dea forma unei istorii care te prinde la un capăt la altul.
Weselowski este exuberant în descrieri, jonglează foarte natural cu diferitele stări ale personajelor sale, ceea ce evident îi dă cititorului acea senzație atât de firească și necesară pentru un roman de suspans. Ești practic aruncat în volbura evenimentelor, devii martor a secretelor din trecut care ies la iveală și începi încet, încet să aduni toate acele elemente care clădesc istoria.
Dacă vă plac istoriile tensionate, cu finaluri neașteptate, cu personaje pline de mister, atunci acest roman ar trebui să vi se potrivească mănușă. Misterul din pădure este o carte despre oameni bolnavi, avizi de putere, obsesivi, care nu știu de fapt să se iubească, iar răul îi înghite cu lăcomie. Este o radiografie a simțămintelor pornite din idei maladive și din aspirațiile greșite ale celor care consideră că destinul le e dator cu ceva.