bookblog.ro

Ocultismul

Scris de • 24 June 2008 • in categoria

0Autor: Colin Wilson
Rating: Colin Wilson - Ocultismul rating - recenzii carti
Editura: Pro Editură şi Tipografie

Colin Wilson - Ocultismul - recenzie carti"Evoluţia umană a fost prea rapidă; procesele ei au devenit prea complicate pentru binele ei. Dar ele pot fi simplificate. Conştiinţa poate fi făcută să privească spre ea însăşi pentru a înţelege procesele vitale şi îmboldurile procesului de evoluţie."

Tratatul lui Colin Wilson despre ocult este condus de o forţă copleşitoare, de dorinţa exprimării unor idei mari şi importante, idei greu de pus în cuvinte. Tânărul Furios al Angliei anilor 1950 încarcă orice paragraf cu o infuzie puternică de personalitate, croindu-şi drum prin coridoarele întunecate ale magiei şi propunându-ţi să le străbaţi alături de el, cu promisiunea că o să te scoată afară mai luminat.

Traseul de 600 de pagini este însă mai încâlcit decât pare. Apărută în 1971, cartea rămâne şi astăzi cea mai cuprinzătoare din domeniu. Titlul ei în engleză, The Occult: A History, nu reflectă realitatea, deoarece Wilson nu se mulţumeşte doar cu înşiruirea unei istorii a magiei, ci încearcă să o prezinte în sprijinul propriei lui teorii despre viitorul evoluţiei omului.

Această teorie este bazată pe Facultatea X, explicată foarte simplu în prefaţă: "Cred că într-o zi omul va avea un al şaselea simţ, cel al scopului vieţii, direct, nu subînţeles". Această facultate trebuie folosită pentru a combate îngustarea conştientului unei rase care a ales să ignore "forţele nevăzute" ale universului, încrezându-se în raţiunea şi ştiinţa umană, care propovăduieşte un univers "mort, mecanic". Ignorând aceste forţe, omul a pierdut vederea de ansamblu şi s-a lăsat prins în "banalul cotidian". Wilson susţine că omul "trebuie să se întoarcă la nivelurile ascunse ale sinelui său, la ceea ce este ocult, la înţelesuri pe care până acum nu le-a putut percepe, căci erau prea subtile", pentru a recăpăta acea imagine de ansamblu pierdută.

În prima partea a cărţii Wilson îşi expune câteva din convingerile sale legate de problemele oculte, discutând despre conexiunea pe care un om creativ o are cu subconştientul său. A doua parte este istoria efectivă. Wilson prezintă câţiva dintre marii magicieni sau adepţi ai ocultului (Crowley, Nostradamus, Rasputin, Agrippa etc.) şi încearcă să traseze nişte legături între ei. Însă istoria sa este grupată mai mult "tematic" decât cronologic, suferind de o dezorganizare pe alocuri zăpăcitoare şi putând fi pe alocuri mai ocultă decât ce încearcă să prezinte. Partea a treia începe cu discuţii despre vrăjitorie, licantropie şi fenomenul poltergeist, şi se încheie cu concluzii asupra teoriei de la început.

Cartea este într-adevăr cuprinzătoare şi se vede că Wilson a făcut cercetări serioase asupra domeniului şi ştie despre ce vorbeşte. Teoria pe care a formulat-o în decursul acestor cercetări este şi ea interesantă, dar rămâne la latitudinea fiecărui cititor să o analizeze. Datorită volumului imens de informaţie şi felului neortodox de prezentare din partea a doua, Ocultismul poate să pară pe alocuri ca o înşiruire de fenomene stranii şi coincidenţe suspecte, dar Wilson reuşeşte de cele mai multe ori să le pună în context şi încearcă (poate un pic prea mult) să convingă cititorul de existenţa acelor forţe nevăzute. Ocultismul este o carte vitală oricui este interesat de domeniul vast al magiei adevărate şi nu pot decât să respect efortul imens pe care l-a făcut Colin Wilson în cercetarea şi scrierea ei.

"În ultimele secole, ştiinţa ne-a dat de înţeles că universul este mult mai ciudat şi mai interesant decât credeau strămoşii noştri. E amuzant să te gândeşti că s-ar putea să fie chiar şi mai ciudat şi mai interesant decât sunt dispuşi să admită oamenii de ştiinţă."

Scrisă de Cristi Mitran

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ovidiu Miron spune:

  Universul nostru este de fapt Universul perceput de fiecare in parte. Cu siguranta este mult mai maret si mai fermecator decat vrem noi sa ne inchipuim sau sa recunoastem.

  Mereu oamenii au spus: “nu se poate asa ceva”. Dar majoritatea acestor lucruri s-au infaptuit. Si vor continua sa se dezvolte atat timp cat va exista omenirea.

  raspunde

 2. meropi spune:

  mai bine citesti Pendulul lui Foucault :D

  raspunde

 3. Cristi Mitran spune:

  Nu ma pasioneaza atat de tare subiectul, dar, daca ti-a placut tie Pendulul lui Focault, poti sa scrii o recenzie si sa ne-o trimiti.

  raspunde

 4. mi se pare ca pamintul,este o mare gradina zoologica, unele animale(asazisul om)o duc mai bine,altele mai rau sau foarte rau,ca si la o gradina zoo..avem impresia ca stim cine sintem,sensul existentei noastre darde fapt actionam instictiv,ueori mai rau deit cele carora noi le spunem animale.nu sintem constienti de ceea ce acem,avem doar impresia asta……….

  raspunde

 5. exista teorii fundamentate stintific in socio-umane care atesta existenta inconstientului colectiv, un fel de cumul de energie si cunostinte, la care daca omul traieste o viata sincera cu sine insusi, are drept de accesare. Si omul care reuseste sa se conecteze la acest izvor de experiente colective, incepe sa capete puteri magice, adica ce isi propune realizeaza, poate influenta pe altii in actiunile lor si poate practic muta muntii din loc.
  Cam de la aceste premize pornesc, astfel incat cartea pare interesanta de lecturat…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro