bookblog.ro

Pământul lung

Scris de • 17 August 2017 • in categoria

Titlu: Pământul lung
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-758-516-2
Cumpara cartea

Am fost întotdeauna sceptică, și totuși extrem de curioasă, în privința romanelor cu doi sau mai mulți co-autori. Pentru mine, procesul de scriere, și așa adesea anevoios, devine un adevărat mister când la el se „înhamă” nu una, ci mai multe persoane. Asta mai ales când vorbim despre Terry Pratchett și Stephen Baxter, doi dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici de SF/Fantasy.

Să facem lumină pentru cei care nu cunosc detaliile. Sir Terry Pratchett, dispărut dintre noi cu doi ani în urmă, este faimos în special pentru seria sa de romane Fantasy cu tentă ironică, Lumea Disc (Discworld). Acestea, nu mai puțin de 41, i-au stabilit un loc de neclintit pe firmamentul „greilor” literaturii universale de gen. Stephen Baxter, pe de altă parte, scrie cu totul altceva, având o reputație solidă ca autor de hard SF. Și el foarte prolific, îl recunoaște pe H. G. Wells drept unul dintre maeștrii săi și își axează multe dintre opere pe fapte autentice și demonstrații științifice.

Stephen Baxter

Stephen Baxter

În ciuda acestor diferențe, cei doi au semnat un contract pentru o serie de nu mai puțin de cinci cărți, care a debutat în 2012, cu Pământul lung. Până la decesul lui Pratchett, au mai apărut două volume, în 2013 și 2014, următoarele două fiind publicate postum.

Premisa primului volum a pornit de la o povestire aparținând lui Pratchett, pe care acesta a scris-o ca potențial punct de plecare pentru o altă serie, în timp ce aștepta să fie publicată Culoarea magiei, din seria Lumea Disc. Pe scurt, și pentru a nu strica nimănui plăcerea lecturii, este vorba despre călătoria în... spațiu, mai degrabă decât în timp. Mai exact, în realități paralele ale Pământului nostru de toate zilele.

Terry Pratchett

Mecanismul saltului între universuri este simplu: există un dispozitiv ca o cutie, cu sârmăraie și trei butoane atașate, activat de energia unui... cartof (umorul caracteristic lui Pratchett se face, cu siguranță, simțit, printre toate argumentele solide ale co-autorului său). Cu ajutorul acestui dispozitiv, oamenii pot călători fără grijă în universuri paralele, asemănătoare cu Pământul, însă având mici modificări. Cu cât se călătorește mai departe, cu atât lumea în care se ajunge seamănă mai puțin cu originalul. În plus, este nelocuită – ceea ce, firește, reactivează instinctele de colonizare ale oamenilor și nu face decât să creeze probleme tot mai complicate.

  • Plusuri

    Chiar dacă subiectul nu este, în sine, inedit, abordarea îl face cu totul și cu totul special. În plus, personajele sunt deosebit de haioase și le veți îndrăgi cu siguranță.

  • Minusuri

    Personal, consider mereu detaliile mult prea științifice dificil de digerat, și de aceea limitez cantitatea de hard SF consumată, însă colaborarea aceasta a fost fericită din punctul de vedere al fluidității scrierii și înțelegerii

  • Recomandari

    Recomand această carte celor dornici să descopere împletirea a două stiluri foarte diferite, care reușesc să funcționeze de minune într-un univers propriu amândurora.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Rodica Gavril spune:

    Desi nu sunt un fan declarat al genului SF, sunt carti care merita citite, pentru universul minunat in care autorii stiu sa te atraga si sa te tina ancorat, in timpul si dupa lectura.
    Si marturisesc ca, intotdeauna, recenziile Iuliei ma fac sa caut cartea respectiva si sa o citesc, pentru ca stiu ca are talentul extraordinar de a gasi si oferi esentialul, acel ”ceva” de care ai nevoie ca sa pornesti ”la vanatoare de carti”.
    Ei bine, a reusit inca o data, si sper ca voi gasi cat mai repede romanul, pentru ca invitatia ei la lectura este de nerefuzat.
    Felicitari, Iulia!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro