bookblog.ro

Pandemonium…și nu prea?

Scris de • 9 March 2016 • in categoria

Titlu: Pandemonium
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 332
ISBN: 978-606-758-288-8
Cumpara cartea

Pandemonium reia haosul care o înconjoară pe Lena și în care ne-a lăsat începutul în forță al seriei Delirium. Premisa este simplă, amintind de mai vechea Fahrenheit 451 semnată Ray Bradbury: în societatea contemporană, iubirea este o boală, în titulatura oficială amor deliria nervosa, ce a cauzat distrugerea aproape totală a omenirii în trecut, însă poate fi contracarată acum, printr-o procedură medicală. Dar ca în orice serie distopică young adult ce cochetează cu ideea de supraviețuire și răzvrătire, descoperim faptul că există și o rezistență, oameni care vor să simtă și care o adoptă pe Lena, rămasă fără Alex (personajul principal masculin și cel de care se îndrăgostește în primul volum).

Cumpără titlul în engleză

M-aș fi așteptat la un alt ton, însă nu pot spune că nu mi s-a părut o decizie ingenioasă aceea de a concentra volumul doi în jurul Lenei și a transformării sale într-o rebelă veritabilă, infiltrată în sistem, pentru a-l distruge din interior. Bineînțeles, tot în stilul tipic acestor serii, o nouă convenție narativă își face apariția – un alt personaj masculin care se contrapune Lenei, de această dată chiar din clasa socială pe care ea încearcă să o distrugă, pe nume Julian. Însă nimic nu este ceea ce pare a fi, iar Julian are propriile umbre pe care încearcă să le combată.

Volumul doi se vrea a fi tensionat și încărcat de presiuni psihologice, scriitura nereușind, totuși, să redea la fel de limpede această intenție. Nici profunzimea personajelor nu este aceea pe care o așteptam, suferința Lenei prin raportare la evenimentele din Delirium fiind parțial surprinsă pe parcursul romanului. Cu toate acestea, modul în care se contruiește grupul de rebeli, interacțiunile dintre ei, traumele pe care le lasă să se întrevadă și situațiile prin care sunt nevoiți să treacă susțin încărcarea (chiar dacă eu mi-aș fi dorit ceva mai mult).

Pandemonium Reușește să mențină ritmul alert al primului roman până la un punct, încercând să surprindă complexitatea relațiilor interumane în sălbăticie, atunci când viața este trăită la limită, iar adolescenții devin rebeli în adevăratul sens al cuvântului. Seria se înscrie foarte clar și simplu în convențiile distopiilor young adult, neaducând ceva diferit, dar reușind să respecte motivele și personajele-tip by the book.

  • Plusuri

    Modul în care sunt împărțite tipurile de rebeli (Invalids).

  • Minusuri

    Psihologia personajului principal, scriitura ușor simplistă.

  • Recomandari

    Fanilor distopiilor young adult cu scenarii de supraviețuire, rebeliuni etc. Dacă v-a plăcut seria Hunger games, s-ar putea să vă prindă și aceasta.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro