bookblog.ro

Pantera din subterană: Empatie şi realitate prin ochii unui copil

Scris de • 21 January 2014 • in categoria

Titlu: Pantera din subterană
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 216
ISBN: 978-973-689-621-7
Cumpara cartea

Îmi place să experimentez, să mă joc printre cuvinte şi culturi, să descopăr şi alte tipuri de literaturi şi civilizaţii. În acest joc al meu am dat de proza lui Amos Oz, cu Muntele sfatului rău, şi apoi cu Să nu pronunţi noapte. Am regăsit în Pantera din subterană nucleul celorlalte două, cu imaginea unui Ierusalim în căutarea identităţii şi libertăţii sale, cu personaje anxioase, prinse într-o lume de ieri, mai mult decât cenuşie. Şi cu toate acestea, deşi Oz se întoarce mereu la deşert şi la Israel, scriitorul ne surprinde de fiecare dată prin multitudinea sa de voci, prin temele abordate şi complexitatea personajelor sale.

Cumpără titlul în engleză

Pantera din subterană ne captează prin simplitatea sa. Un copil de 12 ani, poreclit Profi’ datorită dragostei sale faţă de cuvinte, este crescut în spirit sionist de către tatăl său şi filtrează prin imaginaţia şi inteligenţa sa situaţia Israelului din 1947, condiţia evreilor din întreaga lume, conducerea britanicilor din acea perioadă. Jocurile tipice copilăriei sunt schimbate cu planuri de atac, cu întemeierea de către copii a unor organizaţii precum IoM – Independenţă sau Moarte -, fără a exista cale de mijloc în această ,,misiune” a lor: statul Israel trebuie să se constituie, iar britanicii să plece ,,la ei acasă”. Asta până ce Profi’ descoperă o altă faţă a acestei lumi prin întâlnirea cu un sergent englez.

,,Am fost numit trădător de multe ori în viaţa mea. Prima dată s-a întâmplat când aveam doisprezece ani şi trei luni şi locuiam într-un cartier de la marginea Ierusalimului.”

Dar ce înseamnă ,,a fi trădător” şi pe cine a trădat el la urma urmei – statul, familia, prietenii, pe sine însuşi? Profi' îşi pune această întrebare de-a lungul întregii cărţi. Respins de prieteni nu pentru că a oferit informaţii, ci pentru că a început să-l simpatizeze pe ,,duşman”, ,,împotriva conştiinţei mele, împotriva principiilor mele, împotriva a tot ceea ce ştiam”, Profi' este un Huckleberry Finn al Israelului dinainte de independenţă, care descrie cu o inocenţă care te face să zâmbeşti ciocnirea a două culturi, situaţia evreilor, lumea în care trăieşte:

,,E o problemă dureroasă şi obscură. În Polonia, spre exemplu, ne-au urât pentru că eram diferiţi, străini şi ciudaţi, vorbeam, ne îmbrăcam şi mâncam în mod evident altfel decât localnicii. Iar la numai douăzeci de kilometri distanţă, peste granițe, în Germania, ne urau din motive complet opuse. În Germania vorbeau, mâncau şi se îmbrăcau exact la fel ca ceilalţi. Iar duşmanii spuneau: Uitaţi-vă la ei, priviţi cum se amestecă printre noi, nu mai poţi să ştii care e jidan şi care nu. Asta e soarta noastră, motivele de a ne urî se schimbă, dar ura în sine e eternă.” (34)

Cartea a avut parte de o ecranizare în regia lui Lynn Roth. Deşi filmul, Little Traitor, nu se ridică la valoarea cărţii şi are câteva carenţe, acesta este interesant de urmărit pentru accentul pus pe relaţia dintre Profi’ şi sergentul Dunlop. Mai mult decât această prietenie, Profi’ se află într-o lume a intersecţiilor, a schimbărilor istorice, a trecerii de la o perioadă la alta, de la copilărie la maturitate. Prin ochii lui se descriu stereotipurile şi adevărurile acestui stat dinainte de independenţă, traumele multor ,,oameni pe la noi care vorbeau singuri. Sau care se adresau unor personaje inexistente.” (26)

Prin relaţia pe care o are cu sergentul Dunlop, prin peripeţiile prin care trece, Profi’ învaţă să privească dincolo de prejudecăţi, de problemele ce ţin de naţionalitate, de diferenţele dintre popoare şi culturi. Fiinţa umană, indiferent de limba sau ţara pe care o reprezintă, este în esenţă aceeaşi, cu emoţiile, trăirile, slăbiciunile şi temerile ce ne caracterizează pe fiecare dintre noi.

  • Plusuri

    Stilul şi lirismul caracteristic lui Amos Oz, umorul şi inocenţa personajului principal, prin care evenimentele sunt prezentate.

  • Recomandari

    Tuturor persoanelor care doresc să parcurgă o carte scrisă bine, uşor de citit, dar complexă; pasionaţilor de istorie, de cultură, celor interesaţi sau care vor să descopere proza acestui scriitor.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro