bookblog.ro

Pe urmele misterelor

Scris de • 2 July 2012 • in categoria

Titlu: Voluntar ȋn Insula Paștelui
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 224
ISBN: 978-973-135-676-1


”Cȃt de mult și-ar dori orice admirator al naturii, dacӑ așa ceva ar fi posibil, sӑ poatӑ vedea peisaje de pe altӑ planetӑ! Și cu toate astea, pentru orice persoanӑ din Europa, se poate spune cӑ la distanțӑ de numai cȃteva grade de tӑrȃmul natal splendorile unei alte lumi i se dezvӑluie” (Charles Darwin, Voiajul de pe Beagle)

Cella descrie ȋn aceastӑ carte trei expediții în trei locuri fascinante: Insulele Galapagos, Deșertul Gobi și Insula Paștelui. Temele de cercetare abordate sunt tot ȋn numӑr de trei, din domeniul biologiei, hidrologiei și antropologiei. La fel și poveștile: povestea Scaleziei, povestea apelor pierdute din deșert și povestea grădinilor de bolovani.

Cella se aventureazӑ ȋn aceste expediții mȃnatӑ de curiozitate: ”Oare doar curiozitatea sӑ fie cea care m-a ȋmpins ȋn aceastӑ aventurӑ? De cȃnd am pornit la drum ȋn urmӑ cu mai bine de cinci ani, m-a obsedat ȋntrebarea: de ce simțim nevoia sӑ cӑlӑtorim, sӑ explorӑm, sӑ ne oferim voluntari? Impulsul de a cӑlӑtori este ȋnscris ȋn genele noastre moștenire de la primatele erbivore, argumenteazӑ antropologii.”

Plantele invazive din Galapagos marcheazӑ ȋnceputul aventurilor sale ca voluntar. ”O experiențӑ unicӑ, demnӑ de…originea Originii speciilor.” Urmӑtoarea expediție este cea din deșertul Gobi unde are ocazia sӑ vadӑ Armata de teracotӑ. Cum ce-i mai bun trebuie mereu lӑsat la urmӑ, aventurii din Insula Paștelui ȋi sunt rezervate ultimele pagini.

La peste 4000 de kilometri de coasta statului Chile se aflӑ una dintre cele mai izolate insule populate vreodatӑ de oameni. Și tot aici, ȋn Insula Paștelui, se gӑsesc unele dintre cele mai faimoase rӑmӑșițe ale unei culturi, cele mai mari enigme ale omenirii, giganticele statui Moai. Dar și masivele platforme de piatrӑ numite Ahu. Sunt cel puțin 700 de astfel de statui ȋmprӑștiate pe insulӑ ȋn diferite stadii de lucru. Toate aceste statui sunt sculptate din piatra vulcanului Rano Raraku.

Ȋn insula Paștelui, Cella o cunoaște pe Sonia, cea care a desoperit primul ochi de coral alb, o femeie foarte modestӑ, ȋn ciuda realizӑrilor sale.
Ȋn Valparaiso aceasta viziteazӑ una dintre cele trei locuri de popas ale poetului Pablo Neruda, La Sebastiana, o casӑ construitӑ mai ȋntȃi din aer și apoi din ciment, sticlӑ și oțel, proiectatӑ de Sebastiano Collado.

Ca orice cӑlӑtor pornit la drum pe asemenea meleaguri fascinante, Cella pune ȋn bagaj și o mulțime de așteptӑri, sperȃnd la aventuri fabuloase și descifrӑri de mistere. Dar socoteala de acasa nu se potrivește niciodatӑ: “Vom pleca fӑra sӑ fi descoperit secretul moai-lor sau al omului-pasӑre, dar cu mulțumirea privilegiațior care au avut șansa de a vedea mai bine ȋn viitor, pentru cӑ au cercetat mai atent poveștile trecutului.” Aceste cuvinte nu vin ca o simplӑ observație, ci mai degrabӑ ca un ȋndemn, sau chiar un avertisment. Cei familiari cu istoria Insulei Paștelui vor ști la ce mӑ refer, celorlalți le recomand sӑ citeascӑ aceastӑ carte.

  • Plusuri

    Scriitura lejerӑ ȋnsoțitӑ de imagini

  • Minusuri

    Stilul prea impersonal

  • Recomandari

    Celor pasionați de voluntariat, care manifestӑ interes pentru lumea naturalӑ și cercetare științificӑ

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Am citit jurnalul de călătorie al lui Darwin, dar și pe cel al lui Thor Heyerdal cu Kon-Tiki, în Pacific. M-am îndrăgostit de cărțile astea, așa că voi căuta și voi citi neapărat și scrierea Cellei Eftimescu. Mulțumesc pentru semnalare !

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro