bookblog.ro

Pentru a întâlni dragostea trebuie să cauți singurătatea

Scris de • 2 August 2017 • in categoria

Titlu: Potențialul erotic al soției mele
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 160
ISBN: 973-50-0906-4
Cumpara cartea

Acum ceva vreme mi-a căzut în mână un roman mărunțel ca grosime, cu un titlu ce te duce cu gândul la lucruri năstrușnice. Nefiind la prima întâlnire cu al său autor, David Foenkinos, și mânată de dorința de a citi ceva lejer și amuzant m-am pus pe lecturat și pe aflat ce avea acea soție atât de mirific încât a trebuit imortalizat.

Eroul nostru este un om banal, atât de banal încât nimeni nu i-ar simți lipsa dacă n-ar mai fi și existența lui e de prisos, lucru pe care îl constată și acesta și care îl împinge spre sinucidere. Doar că, lipsit de orice talent, până și în acest aspect eșuează.

În caz că vă întrebați ce l-a determina pe Hector al nostru, un fiu iubitor, sociabil, conștiincios în ceea ce-i privește munca, să facă un asemenea pas, ei bine, trebuie să vă spun că suferă de o boală grea care se întinde ca o pânză de păianjen peste tot și toate – e un avid colecționar, de orice. Orice i-ar umple golul pe care îl resimte în viață, colecțiile sale fiind colacul de salvare și singura alinare dintr-o existență fadă.

Mania aceasta a strânsului, a adunatului de obiecte care mai de care, pare să-i sugă seva vieții și să-l lase să  rătăcească  asemeni unei stafii, fără determinarea sau puterea de a se împotrivi sumedeniei de lucruri cu care nu e de acord – că nu e fiul preferat al părinților, că nimeni nu crede că ar fi în stare de cine știe ce reușite profesionale sau chiar că ar putea fi un tip șarmant în loc de unul șters. Conștient de „afecțiunea” sa, caută ajutor în cadrul unui grup de colecționari anonimi fără să facă mari progrese.

Asta până când o întâlnește pe Brigitte, acea făptură magică care pare să-i înțeleagă și să-i împărtășească o parte dintre obsesii. Relația dintre cei doi pare să urmeze o serie de pași predefiniți și totuși făcuți mai mult sub auspiciile hazardului, care treptat dar sigur îi arată lui Hector cum e și cealaltă fațetă a monezii, transformându-l ca om și întorcându-i viața la 180 de grade, într-un mod pozitiv.

Și uite că aici intervine acel potențial care ne ațâță din titlu. Vechile maladii revin, de data aceasta sub altă formă și pentru că nu se poate abține, acesta dă curs chemărilor sale cu rezultate comico-dezastruoase.

Nu vă închipuiți că asistă la cine știe ce mare dramă sau desfrânare biblică, dar atunci când ești pe margine îți e mult mai ușor să râzi și să faci haz de necazul altuia. Ceea ce vă recomand și vouă! Pentru că acest roman e numai bun de luat cu voi la picnic sau la plajă sau pe marginea piscinei într-o după-amiază toridă.

  • Plusuri

    Felul în care autorul catadicsește să prezinte o existență banală, dar care, pusă sub lupă, devine de-a dreptul ilară și suficient de variată în limitările sale încât să nu simți cum trece timpul și nu îți dai seama că ai terminat toată cartea.

  • Minusuri

    Aici i-aici! Finalul e de vină, nu pentru că s-ar termina într-un fel ce contravine firului narativ, ci pentru că te simți furat. De parcă ți s-a promis mai mult și nu ți s-a dat. De parcă autorul a mai scris un capitol pe care nu vrea să-l împărtășească cu nimeni și ar pune punct în mijlocul frazei.

  • Recomandari

    Celor ce-și doresc o lectură ușoară, aparent simplă dar care are totuși un miez și o învățătură ce merită lectura.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro