bookblog.ro

Pot merge şi singur şi alte povestiri de dragoste

Scris de • 10 May 2008 • in categoria

0Autor: Adolf Muschg
Rating: Adolf Muschg - Pot merge şi singur şi alte povestiri de dragoste rating - recenzii carti
Editura: Rao

Adolf Muschg - Pot merge şi singur şi alte povestiri de dragoste - recenzie cartiAdolf Muschg scrie cu un sarcasm irezistibil povestiri de dragoste din această carte. Este irezistibil şi pentru că sarcasmul a devenit codul în care se vorbeşte despre iubire, care o prezintă acum mai bine decît scrisul pătimaş sau dulceag sau grav. Tonul sec, gluma absurdă, ironia - acestea sunt noile haine ale amorului. Iar Adolf Muschg i le oferă cu mare artă.

Autorul, din păcate puţin spre deloc cunoscut în România, a fost profesor de literatură la Universitatea din Zí¼rich, este un eseist combativ şi implicat, critic neobosit al stagnării şi auto-suficienţei ţării sale - un interviu relevant puteţi găsi aici. Nu aş spune că este un scriitor militant, ci mai curînd un observator lucid. De ce am ţinut să îi pun autorului cîteva etichete biografice? Întîi, pentru a vedea că un scriitor nu este întotdeauna unul "de vocaţie", care-şi aşteaptă inspiraţia şi apoi verifică mulţumit efectele ficţiunii sale; apoi, pentru a exemplifica o altă idee de intelectual, unul care nu închide ochii în faţa realităţii sau se ascunde în biroul lui spunîndu-şi toate-s vechi şi nouă toate, la ce să mă mai obosesc?

Prin urmare, cu atît mai mult am apreciat stilul tonic în care e scrisă Pot merge şi singur şi alte povestiri de dragoste. Fiecare dintre cele cinci povestiri echilibrează sarcasmul de care vorbeam în primul paragraf cu un fel de naivitate pe care nu ştii cum să o citeşti: încredere? înţelepciune? Poate că este acel sentiment care face ca doi oameni care nu s-au văzut niciodată să găsească, fără să vrea neapărat, o raţiune de a fi împreună.

Aşa se întîmplă cu naratorul povestirii De părerea ta întreagă şi corespondentul său din Bielorusia. Ce poate însemna un schimb de scrisori între un bodyguard elveţian şi un infirmier bielorus care îi cere să-i corecteze germana? La început, o inocentă neînţelegere. Apoi, o de-scenare tragicomică:

"Dragă Ferdy, dacă ai reuşit să strîngi destui bani din ajutorul de şomaj, vino să vezi şi tu frumoasa Elveţie. Numai că trebuie să vii cu acte în regulă. Fiindcă acum n-ai mai fi un refugiat autentic şi s-ar chema că vii doar atras de grămezile noastre de aur. Iar noi am fi în stare să-ţi punem banda cu muzică rusească înainte de a te expulza într-o altă ţară, la alegerea ta."

Cu aceeaşi luciditate, amestecată cu un umor absurd, povesteşte şi doamna Schippenkí¶ter, soţia şi asistenta - Vrăjitoarea Roşie, spune ea - unui psihoterapeut care scrie un tratat despre gelozie (în povestirea Duende). Nu stîrneşte doar rîs în hohote această poveste de dragoste, ci atinge şi un punct sensibil în relaţiile omeneşti: de ce sunt oamenii infideli, de ce se căsătoresc, de ce doresc să se distrugă.

Nu ştiu dacă scrisul lui Adolf Muschg este, cu o sintagmă a personajelor sale, terapie ocupaţională, dar nici nu i-aş da un sens mai larg de atît, nu l-aş prezenta ca pe un stil care dărîmă ierarhia preferinţelor literare din capul cuiva. Însă Pot merge şi singur şi alte poveşti de dragoste este o carte ireproşabil scrisă, coerentă, condensată, din care nici un cuvînt nu ar trebui schimbat. De aceea, cred că ar merita să mai apară traduceri din cărţile lui Adolf Muschg.

Scrisă de Mihaela Butnaru

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ovidiu Miron spune:

  Uneori, oamenii se autodistrug pe nesimtite :) . Subconstientul e cauza multor rele :) .

  raspunde

 2. Vrei să spui: se distrug de bunăvoie?
  Uite cum mi-a jucat mie festa un ceva subconştient: în loc de “povestiri”, cum e titlul cărţii, am citit şi m-am încăpăţînat să citesc “poveşti”. Îmi cer scuze şi…o să corectăm.

  raspunde

 3. cristian sirb spune:

  “Subconştientul e cauza multor rele”…Eu zic să-l ucidem dreacu’.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro